Мнение за дифузьор на смесител

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Re: Мнение за дифузьор на смесител

Мнениеот mupk0 » Нед 18 мар 2012 21:00

Стефан не се е похвалил,но на моята ще пробваме тръба на Бернули в 20-30см вариант ;) Ще има снимки :drunk

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 18 мар 2012 21:29

Сядам да чертая тази вечер и ще покажа схемата, която съм измислил за дифузьора на твоята кола. Само ще уточним някои неща за фи-то на тръбата след филтъра към дросел-клапата на карба.
Малка поправка - тръба на Вентури mhihi

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 18 мар 2012 21:44

Докато оправите работата на газ, колите ще станат електрички!
Кефи ме, когато някой мисли, аман от юзъри!
:beer

Потребителски аватар
mupk0
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Контакти:

Мнениеот mupk0 » Нед 18 мар 2012 21:47

muns61 написа:Докато оправите работата на газ, колите ще станат електрички!
Кефи ме, когато някой мисли, аман от юзъри!
:beer

По-скоро експериментираме...не ми се пробива за щуцери иначе и така искам да пробвам.Даже имам карб за това.

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Нед 18 мар 2012 21:48

по принцип всеки се кефи на нещо, и мен ме кефят резултатите след интервенцията :lol:
а за щуцери да не чувам ... :)

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 18 мар 2012 23:38

Готов съм с бета-версията на дифузьора на Миро. Ползвал съм нормалния вариант на Вентури (има и къс) и затова са такива плашещи размерите. Предполагам, че нормалният вариант е по-добрия и е за предпочитане пред скъсения поради по-доброто пълнене. Съществен недостатък обаче се явява големината на изделието и това създава предпоставки за невъзможен монтаж при някои автомобили. Аз примерно ползвам скъсения вариант. Ето и чертежа, който скалъпих набързо*:

http://img843.imageshack.us/img843/9223/difuser.jpg

*най-вероятно ще претърпи промени и няма да бъде в този си вид, но горе-долу нещата ще изглеждат по тоя начин.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 21 май 2012 20:57

Има леко развитие по темата. Покарах известно време с ТАП, но не съм особено доволен от резултата. Със статичното предварение от делкото нещата сякаш бяха по-добре.
И сега интересната част: изчетох малко коментари за ТАП и се насочих към лицето Румен от форума на Рено. Проведохме телефонен разговор и човекът е доста в час с нещата, доколкото успях да разбера. Общо взето получих добри насоки и скоро смятам да взема новия му модел, който в момента още се тества, доколкото разбрах. Смятам тези дни да закупя плочка и да й набия максимален размер дифузьор по препоръка на Румен, тъй като с него пълненето е по-добро, за разлика от малкия. Даде ми и интересен жокер за чувствителността на мембраната с рязането на пружинката, за което не бих се сетил никога mhihi В момента новия ТАП го тества на собствената си кола Рено 19 1.7 75к.с., която е с характеристики много близки до моята и твърди съвсем сериозно, че усеща колата като цитирам "просто не мога да я позная, като ракета е". Разбрахме се в средата на другия месец да се чуем и да ми прати новия ТАП.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 16 юни 2012 12:49

Малко ъпдейт на темата.
По съвет на Румен направих дифузьор с максималния размер допустим за мощността на моя мотор.
Резултати:
1. Празен ход - студена кола - ужасен, иска донастройка, все не остава време. Смятам да пусна газта през двата щуцера, че сега единият е доста отвит, а другият - съвсем леко отворен (след като го отворих имаше видима промяна). Топла - стабилен празен ход, няма колебания, тресене и т.н.
2. Динамика:
-ниски обороти - преди 2000 - почти никаква я няма, или поне не и както беше с малкия дифузер, там отчетливо се виждаше разликата, просто колата беше по-динамична.
- средни обороти - 2000 до 3500-4000. След 3000 започва да се усеща някаква тяга, съимерима с тая с по-малкия дифузер, като цяло по-добре от ниските се представя
- високи над 4000. Тук е видимо по-добре, но сякаш иска малко донастройка с тройника, но НЕМА време :|
Настройката на ТАП-чето е същата като с малкия дифузер - 8 градуса допълнително зададени от него.
Разход - засега в градско каране не намирам разлика в разхода с тези си настройки. Ще видим извънградското. Ще тествам и на бензин дали ще се дави, както с малкия дифузер. Ще тествам и максимална скорост на магистрала скоро и ще пиша пак. Засега съм със смесени чувства към тоя размер дифузер. Да речем, че към момента в това си положение не е по-приятен за каране автомобила, сравнено от когато беше с малкия дифузер. Особено градското каране - с малка дупка колата подскачаше повече, а сега иска обороти 8)

Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Нед 17 юни 2012 11:17

и аз съм любител на тясната дупка :)
преди време бях слагал ТАП, но при мен не даде особен ефект, защото този мотор на тойотата по принцип си работи с голямо предварение - около 40 ....50 град.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 17 юни 2012 11:53

Стефане, намери си един свестен механичен жигулов карб, ще ти обясня как да го направиш, та да не се занимаваш повече с газ и плочки. Ще ти остане повече свобобно време, може и с нещо друго по колата да се захванеш! :D

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 17 юни 2012 12:47

Жигулов карбуратор си мисля да е последното нещо, което ще сложа на тая кола. Може би искам да сменя карбуратора, но с друг и не с този двигател :Mr Green Fun Намислил съм ги едни, но вероятно ще предстои да купуваме жилище и е малко сложна работата :wink: Все се надявам да остане лев, че да сбъдна и аз някои свои мечти - ако не остане... здраве да е :lol:
и аз съм любител на тясната дупка
преди време бях слагал ТАП, но при мен не даде особен ефект, защото този мотор на тойотата по принцип си работи с голямо предварение - около 40 ....50 град.

Реално на такива градуси, 4-5-8 градуса няма да се усетят много, а пробвал ли си на 15-19? Там би следвало да усетиш разлика. Освен това Румен сподели, че с малкия дифузер нямало да се усети разлика, а при мен имаше такава (но той имаше предвид с неговия ТАП) :shock

ceko2626
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ceko2626 » Нед 13 яну 2013 17:27

Не мога да разбера защо се мъчите да сложите по-малък размер.Какъв е смисъла да смуче по-силно и да трябва да го ограничаваш със тройника да стегнеш пружината за чувствителноста на мембраната за да не харчи - така задушаваш възможностите на двигателя. Все едно да блокираш дроселовата клапа да се отваря по-малко. Инжинерите слагат по 3 всмукателни клапана за да влиза повече горивна смес не случайно. На моята кола (не VW) по-каталозите и дават 33мм. и такъв и сложих. След 50 000км реших да си поиграя и по-формули за 128 к.с. дават и по-голям размер. Сложих и 38мм. и сега двигателя работи доста по-добре и по-меко, а с тройника е развит на 2 оборота. Не, че ми е станала много по - икономична свали с 0.5 л.разхода. Монтирах си Ламбда монитор и виждам дали сместа ми е бедна , нормална или богата.Настройката ми е на бедна смес, но колата си върви като на бензин до 160км/ч на една отсечка със дифузьора.
Целта на смесителя е да осигури нужното количество газ с минимално ограничаване на въздушния поток при максимална мощност.Решил съм да си направя конус пред дифузьора като плочката на БРЦ , но още не съм решил от какво.
Прикачени файлове
61254913465.jpg
61254913522.jpg
61254913483.jpg
162255110261.jpg
1610254923295.jpg

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 14 яну 2013 12:09

ceko2626 написа:Не мога да разбера защо се мъчите да сложите по-малък размер.Какъв е смисъла да смуче по-силно и да трябва да го ограничаваш със тройника да стегнеш пружината за чувствителноста на мембраната за да не харчи - така задушаваш възможностите на двигателя. Все едно да блокираш дроселовата клапа да се отваря по-малко.

Здравей, колега. Изкопал си тема, в която се чудех дали да пиша повече, но май е по-добре да го направя наистина. В момента съм с максималния (32мм) като размер дифузьор за мощността на колата и смея да кажа, че действително има разлика - все пак по-голямата дупка значи по-добро пълнене на мотора, което действително е така и не може да се отрече. По-малкият размер също носи своите плюсове, особено за маркучи като моите, дето са дълги по 40 сантиметра от тройника до плочката... И аз като теб карам с леко отвит тройник дори и сега, благодарение на предварението, иначе се налага да се поразвие малко. Както и да е. Разходът ми действително си е все същият като цяло.
Това за фунията пред дифузьора с цел да направиш по-голяма скорост на постъпващия въздух ли го правиш? В момента умувам над подобно нещо, само че смятам да го постигна по по-различен начин, който ще споделя след като го направя и тествам. В най-общи линии смятам да върна тръбата, която смуче въздух от грила отпред (а не както е заводски от калника), като по тоя начин се надявам да осигуря на автомобила динамика много близка до тая на бензин дори и при високи скорости и предела на мотора като цяло. Веднъж вече го играх това, получи се, но като цяло разходът се оказа незадоволителен. Посредством клапата за топъл-студен въздух смятам да опитам да направя нещо като два режима на движение извънградско на колата - икономичен и... неикономичен (бърз mhihi ). За съжаление обаче нямам ламбда-сонда, с която да следя смесите в даден момент, което би ми помогнало доста в начинанието. Смятам да се доверя на усета си и да похарча парите си целево :lol: Ще пиша подробности съвсем скоро, в момента си набавям необходимите неща за тестовете и материалите за изработването на дифузьора зад фронт-грила на колата.
Волво ли караш, колега? mhihi

ceko2626
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ceko2626 » Вто 15 яну 2013 9:55

Колата ми е Тойота. Снимките на горния ми пост са от тайландски форум на Волво.
До колкото съм разбрал искаш да изкараш тръбата за филтъра да смуче от насрещния вятър. Ако е така колкото по-висока сорост вдигаш толкова повече се качва налягането във въздуховодите до дросела, което води до затваряне на мембраната на изпарителя и обедняване на сместа.Като бонус ще ти гасне по-инерция.
От моя опит мога да кажа , че един двигател за да работи си иска гориво + въздух. Сложиш ли мн-голям дифузьор дори и на развит тройник газта не достига затова го подбираш да може да влезе в регулацийте на вентила. Колкото повече стягаш тройника толкова повече натискаш педала да държи избраната скорост + караш на по-високи обороти и на пониска скорост по нагорнища което води до по-голям разход. Ако е развит повече от възможностите на двигателя - гори повече от колкото може да върви. Оптималния вариант е развиваш го много и ускоряваш до 6000 об. караш - спираш - стягаш с половин оборот до като усетиш, че вече се намалява мощността. Това положение ти е нулева позиция и със + или - четвърт оборот вече можеш прецизно да си настроиш колата по свой вкус. Не е възможно да се регулира АГУ на място дори и с газ-анализатор.
Конуса предполагам, че ще подобри въздушния поток.Не вярвам да усетя разлика.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 15 яну 2013 13:00

ceko2626 написа:Колата ми е Тойота. Снимките на горния ми пост са от тайландски форум на Волво.

От моя опит мога да кажа , че един двигател за да работи си иска гориво + въздух. Сложиш ли мн-голям дифузьор дори и на развит тройник газта не достига затова го подбираш да може да влезе в регулацийте на вентила. Колкото повече стягаш тройника толкова повече натискаш педала да държи избраната скорост + караш на по-високи обороти и на пониска скорост по нагорнища което води до по-голям разход. Ако е развит повече от възможностите на двигателя - гори повече от колкото може да върви. Оптималния вариант е развиваш го много и ускоряваш до 6000 об. караш - спираш - стягаш с половин оборот до като усетиш, че вече се намалява мощността. Това положение ти е нулева позиция и със + или - четвърт оборот вече можеш прецизно да си настроиш колата по свой вкус. Не е възможно да се регулира АГУ на място дори и с газ-анализатор.
Конуса предполагам, че ще подобри въздушния поток.Не вярвам да усетя разлика.

Всички тези неща мисля, че са ми познати вече, съгласявам се с казаното от теб. За съжаление ми се наложи да ми бъдат ясни, иначе още щях да си перкам с разход 15-16/100 и да съм "доволен" от колата си.
До колкото съм разбрал искаш да изкараш тръбата за филтъра да смуче от насрещния вятър. Ако е така колкото по-висока сорост вдигаш толкова повече се качва налягането във въздуховодите до дросела, което води до затваряне на мембраната на изпарителя и обедняване на сместа.Като бонус ще ти гасне по-инерция.

Това с въздуха от решетката вече го играх. Неслучайно употребих "да върна" тръбата. Гасненето се решава много лесно - уравновесява се изпарителят. Това също го направих, но просто в момента е свалено от колата. Когато върна отново тръбата на решетката ще върна на мястото и уравновесителната "система", която се състои от маркуч и две скоби mhihi Тези дни ще ми пристигне вакуумметъра и започвам тестовете на клапата да видя на колко милибара под 0-та отваря пътя на топлия въздух (в случая въздуха от решетката). Оттам насетне ще изработя нещо като дифузьор, като тоя пред радиатора, ама по-малък на размер, с който ще помагам на въздуха да постигне по-висока скорост по пътя си до плочката (само при дадени условия обаче - висока скорост). Т.е. ще се опитам с минимално преправяне и без наличието на реленца, клапанчета и кабелчета да постигна някакъв баланс между приличен разход при бабешко каране и добра динамика при по-високи скорости (над 100км/ч). Ако въздухът се окаже в доста по-голяма доза, отколкото газта - ще мисля вариант да увелича и нея (мисля, че ще си проличи като тествам колата на извънградско или магистрала). Но все пак трябва да започна от някъде. :wink:

Върни се в “Автогазови уредби”