Бавене на заплати...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
zueka1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zueka1 » Съб 15 мар 2008 20:15

С Инспекцията по труда редовно водя кореспонденция. Пишеш едно писмо до изпълнителния директор, описваш случая, даваш координатите на съответната фирма. Те ще си направят проверка и ще ти отговорят на писмото, което не трябва да е анонимно. Аз съм пращал на поне 5-6 фирми проверки и резултатите са били винаги в полза на работника.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 17 мар 2008 14:41

промяната трябва да започне и от работници и от работодатели
а не "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя"
но тука сме далече от добрите търговски практики и заплати ще се бавят
дано поне се дават :wink:

manarata
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот manarata » Пон 17 мар 2008 16:18

brum написа:Я да ме посъветвате още нещо.

Значи последният проект по който работя ( по него работя сам ) не съм го предал. Те като не спазват договора мога ли и аз да не спазя договора и да не предам докато не си получа заплатите?

Правил съм го това, и то с успех - много бързо се раздвижиха, но си зависи от конюнктурата все пак...

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 19 мар 2008 0:10

Pichaga написа:...промяната трябва да започне и от работници и от работодатели...

Рибата се вмирисва откъм главата ве колега. В повечето случа и работодателят почва с номерата. Работата е свършена и се полага съответното заплащане. Но както се каза по-горе - работодатели си купуват коли апартаменти, и какво ли не, а моткат аванси и заплати щото - видите ли не знам си какво и не знам си що. И правят "ИКОНОМИИ" - некачествени материали и какво ли още не ...

Pichaga написа:..."те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя" ...
Това си беше през татово време, тогава ставаше номера, щото всичко си вървеше по течението и по инерция. Но заплатите се плащаха редовно.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пет 21 мар 2008 17:25

Абе с тази агенция "главна иснпекция на труда" как да се свържа?

Пращах e-mail-и, счупих се да звъня и на 2та телефона който имат дадени в сайта - и нищо. Телефоните не дигат, на e-mail-а не отговарят...

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пет 21 мар 2008 18:17

отиваш на Дондуков
до Министерски съвет съвсем в началото, те там е

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 21 мар 2008 20:26

Чета чета и не вярвам на ушите си :shock . В София не се плащат редовно заплати :shock а аз си мислех , че там е цвете.
От горчив опит от 90те години знам - бавят ли ти заплатата месец , два - бягай бързо оттам .Кораба потъва -преди давах я по някоя паница сателитна, я някой електрожен, абрихт срещу стари заплати - сега 1 квадратен. Такива бавещи заплатите фирми са бомба със закъснител затова бягай докато са 1 - 2 заплати и ако се извлачи компенсация е ОК ;оттам нататъка е загубена кауза.

В нормалните фирми се плаща на седмица -няма заплата само аванси.

brum

Мнениеот brum » Пет 21 мар 2008 21:22

kris11 написа:...Кораба потъва...

Бе не потъва. За една година дигнаха персонала 2 пъти, отвориха офис в Пловдив...

Потребителски аватар
miro_hack
Автомобил: Golf 2 KR ITB + Passat 7
Двигател: Cffb

Re:

Мнениеот miro_hack » Вто 26 юни 2012 15:10

zueka1 написа:С Инспекцията по труда редовно водя кореспонденция. Пишеш едно писмо до изпълнителния директор, описваш случая, даваш координатите на съответната фирма. Те ще си направят проверка и ще ти отговорят на писмото, което не трябва да е анонимно. Аз съм пращал на поне 5-6 фирми проверки и резултатите са били винаги в полза на работника.

Работя в Пловдив,към софийска фирма и в момента пак заплатите са ни 3 месеца и 6-7-8 дена назад,това значи че за последно сме взели заплати за март преди месец и една седмица

Сградата на Инспекцията по труда граничи с сградата в която ние работим. Писал съм си по имейла със директора и той каза,че ако ще пускам имейл,трябва да НЕ е анонимен.
Въпроса ми е като не е анонимен сигнала ми и двамата,като си полафят по телефона - шефа на моята фирма и директора на инспекцията,моя шеф няма ли да го попита абе кой е пуснал този сигнал бе??? Другият да му каже и още на другия ден да ме изгони дисциплинарно и да не си получа двете хиляди лева който ми дължат???

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Re:

Мнениеот nurv » Вто 26 юни 2012 15:40

brum написа:Значи последният проект по който работя ( по него работя сам ) не съм го предал. Те като не спазват договора мога ли и аз да не спазя договора и да не предам докато не си получа заплатите? И има ли вариант да не ми платят въобще ако се правя на отворен и не си предам работата?

Относно това много хубаво трябва да се сетиш какво си подписвал като си постъпвал на работа. Разбирам, че се занимаваш със софтуер и практиката е всичко, което си направил в работно време да е собственост на фирмата. Няма опция да не го предадеш, защото си е кражба и вече носиш наказателна отговорност. Отделен въпрос е как се доказва кое си писал в работно време :)

Но една Жалба до Инспекцията по труда ще ти "изплати" заплатата. В това може да си сигурен. После обаче пак ще почнат да те бавят и така. Хубаво е, че напускаш такъв работодател.

brum

Re: Бавене на заплати...

Мнениеот brum » Вто 26 юни 2012 15:42

Мен не ме гледайте, тая тема е от преди 4+ години, доста вода изтече, на читава работа съм и криво-ляво си взех парите от тогавашния ми работодател. До колкото знам филма с бавенето на заплатите още го има при тях :) .

А за онзи проект - к'во работно време. На устна договорка с шефа и работя от вкъщи. По 18+ часа на денонощие се събираха и нямаше почивни дни. За една седмица отмятах работа като за цял месец :) .

Последна промяна от brum на Вто 26 юни 2012 15:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Вто 26 юни 2012 15:42

Хахах изобщо не погледнах :)

@miro_hack Няма как да те изгони дисциплинарно. Първо трябва да имаш предупреждение и събеседване. При повторно нарушение се уволнява дисциплинарно. Ако пристъпи директно към уволнението един адвокат те връща на работа автоматично и си напускаш, да не ти се цапа книжката. А парите ще ти се изплатят иначе фирмата отнася глоба.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 26 юни 2012 16:07

nurv написа:Няма как да те изгони дисциплинарно.

За съжаление може. Мога да ти разкажа една история, ама не е за по форумите, за човек работещ в една банка, много актуална напоследък mhihi , който набързо е бил уволнен по този начин, със стари предупреждения и т.н. Всички изфабрикувано разбира се. Дори наскоро се опитваха да го заплашват, по доста смешен начин. Всичко опира до това колко амбициран противник имаш.

miro_hack написа:

Ти искаш да го накараш да ти плати или да се махнеш и да ти плати? За първото - това е конфликтна ситуация и лесно може да ескалира. Опитай да разбереш защо не ви плащат - много фирми в момента имат затруднения да си покрива тзадълженията, защото и на тях им дължат пари. За второто - провери си в договора какво пише за изплащането на възнаграждението и после напускаш още същия ден по чл. 327, ал 2. Работодателят ти дължи както досегашните неплатени възнаграждения така и срокът на предизвестието. Заявлението за напускане (а не молба както погрешно пишат хората) трябва да има входящ номер от секретарката. Ако не ти даде препоръчвам с нотариална покана. И най-вече си намери свестен адвокат ако си решил да ги съдиш.

И да, сигналът не може да е анонимен, също не може да е от лице, което не работи в предприятието. Отделно, че почти сигурно ще го предупредят и в деня на проверката всички ще сте в отпуска mhihi . Всичко това го казвам не за да те разубедя, а да те подготвя. Аз също смятам, че хората трябва да си търсят правата.

Потребителски аватар
miro_hack
Автомобил: Golf 2 KR ITB + Passat 7
Двигател: Cffb

Мнениеот miro_hack » Съб 01 сеп 2012 12:38

Работата е свършена,проверката дойде,отговорника звънна в София от там му пратиха по факса документ в който пишеше,че фирмата няма задължения към нас,той склони и без това смахнатит ми колеги да го подпишат с думите,че ще ги уволни на момента и те подписаха.Те и без това само чакаха документа да дойде и го подписаха като топъл хляб,защото са пълни лешпери.Това стана пред очите на тези полу идиоти,полу шимпанзета от Инспекцията.След което ми звъннаха и ми обясниха,че те знаели за проблема с фирмата ама неможели да го оправят,непосилни били.Аз им казах да искат от моя шеф квисанции и бележки от банките за преведени суми а не листове с подписи,а те млъкнаха като риби,явно са малоумни ... На всичкото отгоре като влязох при директора и казах името на фирмата и проблема той взе да ме гледа все едно съм чукал жена му,попитах го защо ме гледа така и дали иска кафе...Без резултат.Ако някои от инспекцията или от моята фирма чете това ДА ВИ ГО НАЧУКАМ ОТЗАД! И все пак съм говорил с адвокат и коня аз лично в калта няма да си го оставя,и на мойте колеги които така мекошаво подписаха листвете И НА ВАС ДА ВИ ГО НАЧУКАМ!!!

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Съб 01 сеп 2012 13:00

Чувам все по-често за такива проблеми... и се чудя - когато очевидно друго не помага, какво правите още там!??? Как може да предпочиташ да работиш без да ти се плаща, вместо да не работиш известно време и пак да не ти се плаща!?

Когато достатъчно хора си вдигнат чукалата и работодателите ще се научат да спазват задълженията си! Жалко е, че държавата и в това отношение често се оказва неадекватна (но не винаги! заслужава си да се опита!), но в крайна сметка - има и работодатели, които плащат :idea:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”