Бавене на заплати...
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
С Инспекцията по труда редовно водя кореспонденция. Пишеш едно писмо до изпълнителния директор, описваш случая, даваш координатите на съответната фирма. Те ще си направят проверка и ще ти отговорят на писмото, което не трябва да е анонимно. Аз съм пращал на поне 5-6 фирми проверки и резултатите са били винаги в полза на работника.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
brum написа:Я да ме посъветвате още нещо.
Значи последният проект по който работя ( по него работя сам ) не съм го предал. Те като не спазват договора мога ли и аз да не спазя договора и да не предам докато не си получа заплатите?
Правил съм го това, и то с успех - много бързо се раздвижиха, но си зависи от конюнктурата все пак...
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Pichaga написа:...промяната трябва да започне и от работници и от работодатели...
Рибата се вмирисва откъм главата ве колега. В повечето случа и работодателят почва с номерата. Работата е свършена и се полага съответното заплащане. Но както се каза по-горе - работодатели си купуват коли апартаменти, и какво ли не, а моткат аванси и заплати щото - видите ли не знам си какво и не знам си що. И правят "ИКОНОМИИ" - некачествени материали и какво ли още не ...
Това си беше през татово време, тогава ставаше номера, щото всичко си вървеше по течението и по инерция. Но заплатите се плащаха редовно.Pichaga написа:..."те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя" ...
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Чета чета и не вярвам на ушите си
. В София не се плащат редовно заплати
а аз си мислех , че там е цвете.
От горчив опит от 90те години знам - бавят ли ти заплатата месец , два - бягай бързо оттам .Кораба потъва -преди давах я по някоя паница сателитна, я някой електрожен, абрихт срещу стари заплати - сега 1 квадратен. Такива бавещи заплатите фирми са бомба със закъснител затова бягай докато са 1 - 2 заплати и ако се извлачи компенсация е ОК ;оттам нататъка е загубена кауза.
В нормалните фирми се плаща на седмица -няма заплата само аванси.

От горчив опит от 90те години знам - бавят ли ти заплатата месец , два - бягай бързо оттам .Кораба потъва -преди давах я по някоя паница сателитна, я някой електрожен, абрихт срещу стари заплати - сега 1 квадратен. Такива бавещи заплатите фирми са бомба със закъснител затова бягай докато са 1 - 2 заплати и ако се извлачи компенсация е ОК ;оттам нататъка е загубена кауза.
В нормалните фирми се плаща на седмица -няма заплата само аванси.
- miro_hack
- Автомобил: Golf 2 KR ITB + Passat 7
- Двигател: Cffb
Re:
zueka1 написа:С Инспекцията по труда редовно водя кореспонденция. Пишеш едно писмо до изпълнителния директор, описваш случая, даваш координатите на съответната фирма. Те ще си направят проверка и ще ти отговорят на писмото, което не трябва да е анонимно. Аз съм пращал на поне 5-6 фирми проверки и резултатите са били винаги в полза на работника.
Работя в Пловдив,към софийска фирма и в момента пак заплатите са ни 3 месеца и 6-7-8 дена назад,това значи че за последно сме взели заплати за март преди месец и една седмица
Сградата на Инспекцията по труда граничи с сградата в която ние работим. Писал съм си по имейла със директора и той каза,че ако ще пускам имейл,трябва да НЕ е анонимен.
Въпроса ми е като не е анонимен сигнала ми и двамата,като си полафят по телефона - шефа на моята фирма и директора на инспекцията,моя шеф няма ли да го попита абе кой е пуснал този сигнал бе??? Другият да му каже и още на другия ден да ме изгони дисциплинарно и да не си получа двете хиляди лева който ми дължат???
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Re:
brum написа:Значи последният проект по който работя ( по него работя сам ) не съм го предал. Те като не спазват договора мога ли и аз да не спазя договора и да не предам докато не си получа заплатите? И има ли вариант да не ми платят въобще ако се правя на отворен и не си предам работата?
Относно това много хубаво трябва да се сетиш какво си подписвал като си постъпвал на работа. Разбирам, че се занимаваш със софтуер и практиката е всичко, което си направил в работно време да е собственост на фирмата. Няма опция да не го предадеш, защото си е кражба и вече носиш наказателна отговорност. Отделен въпрос е как се доказва кое си писал в работно време

Но една Жалба до Инспекцията по труда ще ти "изплати" заплатата. В това може да си сигурен. После обаче пак ще почнат да те бавят и така. Хубаво е, че напускаш такъв работодател.
-
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
Re: Бавене на заплати...
Мен не ме гледайте, тая тема е от преди 4+ години, доста вода изтече, на читава работа съм и криво-ляво си взех парите от тогавашния ми работодател. До колкото знам филма с бавенето на заплатите още го има при тях
.
А за онзи проект - к'во работно време. На устна договорка с шефа и работя от вкъщи. По
часа на денонощие се събираха и нямаше почивни дни. За една седмица отмятах работа като за цял месец
.

А за онзи проект - к'во работно време. На устна договорка с шефа и работя от вкъщи. По

Последна промяна от brum на Вто 26 юни 2012 15:43, променено общо 1 път.
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Хахах изобщо не погледнах 
@miro_hack Няма как да те изгони дисциплинарно. Първо трябва да имаш предупреждение и събеседване. При повторно нарушение се уволнява дисциплинарно. Ако пристъпи директно към уволнението един адвокат те връща на работа автоматично и си напускаш, да не ти се цапа книжката. А парите ще ти се изплатят иначе фирмата отнася глоба.

@miro_hack Няма как да те изгони дисциплинарно. Първо трябва да имаш предупреждение и събеседване. При повторно нарушение се уволнява дисциплинарно. Ако пристъпи директно към уволнението един адвокат те връща на работа автоматично и си напускаш, да не ти се цапа книжката. А парите ще ти се изплатят иначе фирмата отнася глоба.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
nurv написа:Няма как да те изгони дисциплинарно.
За съжаление може. Мога да ти разкажа една история, ама не е за по форумите, за човек работещ в една банка, много актуална напоследък

miro_hack написа:
Ти искаш да го накараш да ти плати или да се махнеш и да ти плати? За първото - това е конфликтна ситуация и лесно може да ескалира. Опитай да разбереш защо не ви плащат - много фирми в момента имат затруднения да си покрива тзадълженията, защото и на тях им дължат пари. За второто - провери си в договора какво пише за изплащането на възнаграждението и после напускаш още същия ден по чл. 327, ал 2. Работодателят ти дължи както досегашните неплатени възнаграждения така и срокът на предизвестието. Заявлението за напускане (а не молба както погрешно пишат хората) трябва да има входящ номер от секретарката. Ако не ти даде препоръчвам с нотариална покана. И най-вече си намери свестен адвокат ако си решил да ги съдиш.
И да, сигналът не може да е анонимен, също не може да е от лице, което не работи в предприятието. Отделно, че почти сигурно ще го предупредят и в деня на проверката всички ще сте в отпуска

- miro_hack
- Автомобил: Golf 2 KR ITB + Passat 7
- Двигател: Cffb
Работата е свършена,проверката дойде,отговорника звънна в София от там му пратиха по факса документ в който пишеше,че фирмата няма задължения към нас,той склони и без това смахнатит ми колеги да го подпишат с думите,че ще ги уволни на момента и те подписаха.Те и без това само чакаха документа да дойде и го подписаха като топъл хляб,защото са пълни лешпери.Това стана пред очите на тези полу идиоти,полу шимпанзета от Инспекцията.След което ми звъннаха и ми обясниха,че те знаели за проблема с фирмата ама неможели да го оправят,непосилни били.Аз им казах да искат от моя шеф квисанции и бележки от банките за преведени суми а не листове с подписи,а те млъкнаха като риби,явно са малоумни ... На всичкото отгоре като влязох при директора и казах името на фирмата и проблема той взе да ме гледа все едно съм чукал жена му,попитах го защо ме гледа така и дали иска кафе...Без резултат.Ако някои от инспекцията или от моята фирма чете това ДА ВИ ГО НАЧУКАМ ОТЗАД! И все пак съм говорил с адвокат и коня аз лично в калта няма да си го оставя,и на мойте колеги които така мекошаво подписаха листвете И НА ВАС ДА ВИ ГО НАЧУКАМ!!!
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Чувам все по-често за такива проблеми... и се чудя - когато очевидно друго не помага, какво правите още там!??? Как може да предпочиташ да работиш без да ти се плаща, вместо да не работиш известно време и пак да не ти се плаща!?
Когато достатъчно хора си вдигнат чукалата и работодателите ще се научат да спазват задълженията си! Жалко е, че държавата и в това отношение често се оказва неадекватна (но не винаги! заслужава си да се опита!), но в крайна сметка - има и работодатели, които плащат
Когато достатъчно хора си вдигнат чукалата и работодателите ще се научат да спазват задълженията си! Жалко е, че държавата и в това отношение често се оказва неадекватна (но не винаги! заслужава си да се опита!), но в крайна сметка - има и работодатели, които плащат

Върни се в “ОФФ-Топик - други”