Б5.5: Тропане и "пристъргване" в предницата при завой

Техническа и сервизна информация за Passat
ecm
Автомобил:
Двигател:

Б5.5: Тропане и "пристъргване" в предницата при завой

Мнениеот ecm » Пон 25 юни 2012 14:26

Моля за мнения какви може да са причините, преди да се хвърля в сервиз, тъй като вече не мога да ходя в тоя, на който имах доверие, и трябва на сляпо да избирам нов!

Пасат Б5.5, 2.0 ТДИ.

Симптомите са два различни, за това ще ги опиша поотделно, макар че причината може и да е една и съща:

1. От няколко месеца при десен завой, при затворени прозорци отдясно в предницата се чува едно кър-кър. При отворен прозорец отдясно се чува и едно метално дрънчене отвън. Някой ме беше успокоил, че е каре и, че не е спешен ремонтът, та понеже все не остава време да търся нов сервиз, си карам така, но вторият проблем, който ще опиша, ме накара да обърна внимание и на тоя, още повече, че може причината да е една и съща. В допълнение, още докато ходех при предишния сервиз, през март я погледнаха и казаха, че нямало нищо, но подозирам, че може да не са гледали карето.. По същото време я гледаха и в друг сервиз, тъй като в моя тогава нямаха време, и пак не можаха да ми кажат от къде тропа - казаха само евентуално накладки и дискове да сменям скоро, но нищо за тропането.

2. При потегляне, докато съм на първа, ако направя завой веднага след потеглянето, има едно леко пристъргване в предницата. Това го наблюдавам от една-две седмици и като че ли се проявява само на студена кола и на първа - поне тогава се усеща най-добре.. Понякога се усеща леко и на втора, но като загрее колата не мога да го чуя, също не мога да го чуя и на по-високи предавки.. Разбира се, възможно е да не го чувам в движение, щото е по-шумно по кръстовищата, където съм на ниски предавки. Като че ли се проявява по-често или дори предимно при ляв завой.. Чудя се дали просто първият, описан по-горе проблем не се е задълбочил, или да е почупил и нещо друго.. :? Като допълнителна информация тук бих добавил, че последният път, когато ходих в стария ми сервиз, ми казаха, че са ми сменили масло на скоростите - може и да няма отношение към тия проблеми, но за всеки случай.

Моля и за някакви насоки за читав сервиз в София, желателно в Младост и околията! :)

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Re: Б5.5: Тропане и "пристъргване" в предницата при завой

Мнениеот skotis » Пон 25 юни 2012 14:34

http://avtolach2002.com/

Teзи хора ползвам от години.

Потребителски аватар
pEsHkyY
Автомобил: VW Passat B5 1998
Двигател: AFN++++

Мнениеот pEsHkyY » Пон 25 юни 2012 15:03

За това "кър-кър" при десен завой е възможно да е външно дясно каре. Ако не я напъваш много при самия завой и пак се чува вече може да е в по напреднал стадии. Провери маншона на карето, ако не е здрав смазката отива по дяволите и вътре при лагерите става мазало :) За пристъргването не мога да дам мнение. Относто майстор разрови се във форума има доста клубни майстори които си разбират от работата и със сигурност ще ти помогнат :да:

ecm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ecm » Пон 25 юни 2012 18:19

Благодаря ви! Може ли да ме насочите все пак към някой клубен майстор, че не съм сигурен къде да ги търся, а посоченото от първия колега място ми се струва малко неудобно, в случай, че се наложи да си оставя колата там за ремонт :D

Между другото преди малко, като карах, имах чувството, че усетих пристъргването и на 3-та при около 50 км/ч и направо, без да завивам. Като че ли се усеща някак и на педалите това пристъргване. Отделно по първия проблем пък, освен при десен завой, понякога, като падна в дупка, пак се чува едно дрънчене отдясно, но като че ли не идва съвсем отпред, та може и да е нещо съвсем трето - един приятел наскоро като кара колата, специално за тоя звук каза, че гърне можело да е нещо.. :?

Потребителски аватар
pEsHkyY
Автомобил: VW Passat B5 1998
Двигател: AFN++++

Мнениеот pEsHkyY » Пон 25 юни 2012 19:46

Е тук вече не знам на изправено положение карето трудно ще се обади :) При мен се чуваше лопчане отдясно, но когато спирам и ускорявам изчезваше. Проблема беше единия горен носач. Отиди да огледат като хората, за да ти кажат какъв е проблема така може да гадаем до утре :)

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Вто 26 юни 2012 21:35

ecm написа:Благодаря ви! Може ли да ме насочите все пак към някой клубен майстор, че не съм сигурен къде да ги търся... :?

Е как къде-ето ти раздел сервизи, отгоре са клубните майстори, а иначе има и други, от които хората са доволни. Четеш и избираш
viewforum.php?f=13

Потребителски аватар
masiven
Автомобил: Passat B6+Passat CC+Seat+Yaris
Двигател:

Мнениеот masiven » Вто 26 юни 2012 23:44

Когато карах Б5.5, имах абсолютно същите симптоми, от дясно. Изведнъж почна да пристъргва и потропва, независимо дали на завои, дупки и тн. когато и скимнеше. Докато я закарам в сервиз и започна постоянно да стърже, много зверски все едно колата се влачи по асфалта. Качих я на репатрак и в сервиза се оказа че едно малко болтче, мисля че това което държи предпазната ламаринка на диска, се е развило и се беше заклещило м/у диска и борда на накладката. :shock :shock :shock Та махнехме болтчето, сложихме ново на ламаринката и това беше. Дано и при теб е нещо малко. :beer

ecm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ecm » Сря 27 юни 2012 19:02

Благодаря на всички отговорили! Дано да е само такава повредата, но ме съмнява, тъй като тропа твърде силно.. Вчера звънях на niksi, но човекът е твърде зает в момента, та каза да му звънна след няколко дни.. Въпреки, че ми е спешно вече, реших да изчакам, та ще видим какво ще излезе..

ecm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ecm » Пон 16 юли 2012 13:30

Преди близо две седмици niksi ми смени дясно външно каре и "къркането" изчезна. За съжаление пристъргването не може да го чуе, нито има идея какво може да е, а то си остана.. Чудя се накъде сега? Дали има смисъл да ходя в официален сервиз например?

Също така не съм сигурен дали веднага след ремонта, но някъде там, с разлика от ден-два, колата стана доста нестабилна в завой и се чудя дали има нужда от регулиране на геометрия на предницата? За съжаление някъде по същото време един път като паркирах назад май я чукнах малко по-силно в бордюра, тъй като ми звънеше телефона, и може да съм покривил пак някоя джанта и от там поднасянето? Преди два месеца, като сложих чисто новите летни гуми, пак така ми поднасяше в началото и след като ми изправиха кривата задна лява джанта, като че ли се оправи и без регулиране на геометрия, но момчетата в сервиза тогава ми казаха, че има значение и налягането на гумите. Сега опитах и това - в момента предните са на 2.4, задните на 2.2 точно както пише на вратичката на резервоара, ама пак поднася - като завивам и тръгна да връщам волана обратно, тя си продължава още малко да завива, та се чудя дали след смяната на карето има нужда да се гледа и геометрията?

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пон 16 юли 2012 14:04

Принципно не, но не пречи да я видиш, особено ако не си я правил до сега.

Върни се в “Passat”