Климатик Daikin или конвектор ADAX ?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Namesata
Автомобил: VW PASSAT USA
Двигател: KR 16V 9A

Re: Климатик Daikin или конвектор ADAX ?

Мнениеот Namesata » Чет 28 юни 2012 8:51

За 1200лв с монтажа може да сложиш Фуджицу.Даикина ще ти стъпи на 1400лв.

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Пет 29 юни 2012 11:53

Климатика ще се ползва ли лятото за охлаждане? Ако е необходимо си купи климатик. Ако е само за отопление Adax-a върши същата работа като климатика при -20 извън помещението.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пет 29 юни 2012 13:48

dancing_niki написа:Климатика ще се ползва ли лятото за охлаждане? Ако е необходимо си купи климатик. Ако е само за отопление Adax-a върши същата работа като климатика при -20 извън помещението.

Ади бе.....
Да не започваме безмислени спорове ,обсъждали сме го и друг път.Адакса харчи колкото отдава.При термопомпените системи колкото и да падне COP пак е по ефтино.Говоря за сериозни климатици не става дума за Осака ,Нео ,Самсунг и т.н

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пет 29 юни 2012 20:54

Даже и НЕО-то при температури до -5 ще е по-ефективно от адакса :wink:

Потребителски аватар
dancing_niki
Скиора
Автомобил: VW Touareg V6 TDI Individual
Двигател: CASA

Мнениеот dancing_niki » Пет 29 юни 2012 21:52

"бе" на някой друг! Тия коефициенти на преобразуване при какви температури са измерени? С един климатик дали ще спести повече от 300 лева на сезон? От тук за колко време ще се изплати инвестицията?

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Съб 30 юни 2012 0:20

Ако приемем че климатика струва 1000лв за два сезона спестяваш даденото над цената на конвектора. И климатика може да го ползваш и лятото :)

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 30 юни 2012 10:06

dancing_niki написа:... Тия коефициенти на преобразуване при какви температури са измерени? С един климатик дали ще спести повече от 300 лева на сезон? ....

Ами тия СОР почти никой не казва при какви температури са, но най-вероятно са при такива при които няма нужда да си пускаш климатика на отопление :Mr Green Fun .Но така или иначе,почти в цяла България температурите рядко падат под -20 градуса и почти всеки климатик ще топли доста по-ефективно от топл. уред с директно преобразуване на ел. енергията.
А колко бързо ще се изплати инвестицията зависи от това колко струва климатика как го ползваш. Ако свикнал да се топлиш добре и никога не спираш отоплението (както било "правилно" :wink: ) ще се изплати по-бързо. Ако по принцип си пестелив и не обичаш да стоиш на прекалено топло - тогава ще се изплати трудно. Въпросът за мен винаги е бил друг: дали ще се изплати инвестиция 2000лв за климатик, по отношение на климатик за 1000лв. По мои сметки, при нашия начин на ползване, това ще стане след 50г. :) .

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Съб 30 юни 2012 11:56

dancing_niki написа:"бе" на някой друг!
Бързо нещо палиш....ама не съм искал да те засегна.
Относно климатика.....ще ти дам пример се единия от моите.Стая 31 м2 .Външна температура - 15 .В стаята 25 гр.Външни стени -бол.При каквито и температури да е измерен коефицента на преобразуване климатика повече от 1.36 kW не може да харчи/това му е на макс за отоплинше при отдаване на 6 kW/ вътре и 3 кW да отдава пак съм на далавера,ама имам съмнения ,че отдава повечко понеже на жалузите при тези условия измерената температура е 58 гр.А удари чертата сега.
За 5-6 години откакто живея в това жилище - 134 м2 монолит, най голямата ми сметка е 240 лв.Работят 3 климатика от които единия е проста ама от първите осаки -няма назад и топли здраво.Още бойлер ,съдомиялна,пералня и т.н
За капак съм с 2 деца от които едното 3 г - това го написах за да се разбере на каква температура са климатиците и колко често се използва пералнята ,съдомиялната и бойлера.У дома винаги има хора и климатиците не се изключват.
И накрая както колегите споменаха идват жеги ,а да те видя с адакса.Единсвения вариант е да направиш у вас толкова жега че като излезеш навън да си мислиш че си в Сибир.Извода е че пак трябва да си вземеш климатик .И най простия да е е 500 лв +адакса....кво стана цена за един по сносен климати ако добавиш някой лев.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 30 юни 2012 18:46

yoyof1 написа:Помещението е вътрешна стая 15кв.м. 45м3. Има изолация и алуминиева дограма. Ще топлим бебе :wink: основно за това се взима уреда.

Колегата пита за една конкретна стая а не с какво да топли 130 квадрата апартамент :idea: Аз бих сложил Адакс-а при това положение,няма "първоначална вноска" от 1200лв,няма къртене,няма "профилактика" 3г. по 50лв,няма обледяване,няма шум,едва ли ще му гръмне кондензатор или ще му се скапе електронния блок или компресора при което следва сериозно изваждане на левчета! Е,няма да прави хладно през лятото ,но то и в задачата няма такова условие :!:

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Съб 30 юни 2012 19:08

Ами то и на конвектора може да му изгори нагревателя, или да дефектира терморегулатора mhihi
Основните предимства на климатика са две: по-малката консумация на електричество и това че може и да охлажда. Ако не са от значение - тогава наистина няма смисъл от климатик.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Съб 30 юни 2012 21:25

Не разбирам от толкова високотехнологични уреди и да попитам - с какво конвекторите се различават от класическите маслени радиатори, които се намират за смешни пари по обяви?
У дома съм с климатици, основната ми професия 22 г е топлотехника...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 30 юни 2012 21:57

muns61 написа:Не разбирам от толкова високотехнологични уреди и да попитам - с какво конвекторите се различават от класическите маслени радиатори, които се намират за смешни пари по обяви?

А с какво се различават една Осака и един Дайкин с еднакви на хартия параметри !?

Потребителски аватар
Winner25

Мнениеот Winner25 » Съб 30 юни 2012 22:36

muns61 написа:Не разбирам от толкова високотехнологични уреди и да попитам - с какво конвекторите се различават от класическите маслени радиатори, които се намират за смешни пари по обяви?

Различават се с това че "мерят" по-прецизно температурата. "Модерните" конвектори са с електронен терморегулатор който следи температурата на въздуха, докато класическия маслен радиатор е с терморегулатор с биметална пластина, която се влияе от температурата на ламарината на радиатора.

@Stivi
Разликата е в качеството на материалите и контрола на качеството при производството. Съответно вероятността единия да създаде проблем и да стоиш на студено зимата е много по-голяма отколкото при другия.
Все едно да питаш каква е разликата между пасат и е-клас на мерцедес при положение че и двете са с мотори с еднаква мощност и еднакви екстри.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 30 юни 2012 23:51

Winner25 написа:@Stivi
Разликата е в качеството на материалите и контрола на качеството при производството. Съответно вероятността единия да създаде проблем и да стоиш на студено зимата е много по-голяма отколкото при другия.
Все едно да питаш каква е разликата между пасат и е-клас на мерцедес при положение че и двете са с мотори с еднаква мощност и еднакви екстри.

Моят въпрос беше риторичен и имаше за цел да отговоря на другия въпрос за разликата между маслен радиатор Теси и конвектор на Адакс а не че не знам каква е разликата между Осака и Дайкин :wink:

Потребителски аватар
tdi fen
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR

Мнениеот tdi fen » Нед 01 юли 2012 18:51

сега с това увеличение на тока по-добре да се мисли за климатик дайкин читав за 1200 няма аз ти препоръчвам SHARP AY/AE-XP12LSR

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”