samo_pechka написа:Гърбичната шайба при помпи с двустепенно впръскване е с по-различна форма от "нормалните" (двойна "гърбица") ,така,че и там има малка разлика.С това донякъде, се гарантира "по-мека" работа на мотора. А за дюзите от този тип - ще питам в Ясенково дали я имат техниката за настройки.
Хм, т'ва ми звучи странно, ама имам една гърбична шайба от TDI в гаража и ще ходя да я разгледам.
Иначе двустепенното връпскване знам, че е реализирано с дюзите - имат основно и пилотно налягане. Примерно пилотно 200 бара и основно 300 бара. Така на 200 бара се отваря първата степен и дюзата почва да впръсква но с малък дебит. При достигане на 300 бара се отваря напълно и почва да впръсква с големия дебит. Времето необходимо на налягането да достигне 300 бара след като е достигнало 200 зависи от скоростта с която се върти помпата (определя скоростта с която се качва налягането) и дебита на дюзата. При по-големи разпръсквачи това време се увеличава малко. При високи обороти т'ва време пък се намаля много пилотното впръскване почти липсва.
А при TDI-тата големия бонус (единия) е точно контрола на авансите. При предкамерен дизел няма такова понятие

. Другите бонуси са интелигентно контролиране на налягането и упределянето му според това колко е натиснат педала. По този начин се контролира каква тапа е турбото за генерацията и се намаля тази тапа, а с това се качва VEто на мотора и се повишава КПДто на горивото.
Защо толкова бягате от електрониката? В смисъл mTDI-то какви предимства има пред TDI-то с ECU? Има ли някакво друго освен по-простото управление на мотора?