Карах на ръчна

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
m0v3r
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: EZ 1988
Контакти:

Карах на ръчна

Мнениеот m0v3r » Сря 22 авг 2012 0:28

Здравейте колеги, тая вечер ми се случи нещо не много приятно... От скоро съм шофьор и не съм свикнал все още, та от време на време си правя гафове като да забравя колана или пък фаровете, но днес прекалих.

Забравих да пусна ръчната като тръгвах и карах около километър с дръпната ръчна и с около 60км/ч докато се усетя... Освен че в момента сякаш ръчната не държи особено много, може ли да съм направил някаква по сериозна повреда?

Пасата е 2ка, от 88-ма.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Карах на ръчна

Мнениеот radotom » Сря 22 авг 2012 7:32

Ще трябва най-вероятно да смениш накладки.
Дано не се е изметнало джУлязото, в което трият, че то е по-скъпичко :?
Огледай капачките на лагерите в средата - ако е протекло много черно - вероятно ще трябва да прегресираш лагерите.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Сря 22 авг 2012 7:37

за 1 км.-повредата е Никаква. :beer
За твое успокоение провери тези неща,дето е написал колегата.

frec
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот frec » Сря 22 авг 2012 8:36

щом си се усетил чак след километър - тя толкоз и ти е държала ръчната :)
изтъркал си малко накладки ( не вярвам и да си ги прегрял даже). По добре си натегни ръчната като имаш време. би трябвало почти да не можеш да тръгнеш като е пусната или поне да вижда голям зор колата. На старата ми кола имаше проблем с жилото и задържаше понякога ръчната. от там 2 пъти съм я сварвал едната гума да е толкоз пареща че да се чудя дали няма да се пръсне всеки момент. Поръжения освен по накладките - нямаше , но аз тогава бях минал над 15 км така и то с скорости доста по близки до 100км. просто усетих странно държане в колата и слязох да проверя.

Потребителски аватар
lrlmodo
Автомобил: Zafira OPC
Двигател: Z20LET

Мнениеот lrlmodo » Сря 22 авг 2012 13:05

Нищо им няма :wink:

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Сря 22 авг 2012 18:22

Леко си изпекъл най-горният слой на феродото на накладките.И най-вероятно греста в лагерите. Смърдеше ли като спря? Ако да свалят се барабаните измиват се лагерите и се гресират на нова сметка. Накладките ако имат хляб т.е. са над 50% вземаш една шкурка 120 и ги позапиляваш идеята е да смъкнеш най горният изпечен слой феродо. Ще познаеш по това че ще се смени цвета на изшкуреният прах и на самото феродо на накладката. Трябва да пилнеш някакви десети от милиметъра :idea:

Потребителски аватар
m0v3r
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Чет 23 авг 2012 1:35

Не съм спирал за да видя, защото бях на натоварен булевард и нямаше как, просто свалих ръчната след като забелязах че натискам газта до дупка, а колата не върви задоволително и си продължих... След около 20 минути като се прибрах поогледах колата, но нито пушек, нито някаква странна миризма съм усетил... Всичко изглежда така все едно нищо не е станало, като изключим, че в момента като опъна ръчната до края успявам да мръдна колата като я бутам отзад (незапалена, на изключена скорост).

Преди време ръчната успяваше да задържи колата на един доста стръмен баир, но не знам сега как е положението, трябва да я пробвам.

Между другото ръчната има ли нещо общо със спирачката на педала? Т.е. ако съм износил накладки, означава ли, че и спирачката ми ще държи по-хлабаво?

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Чет 23 авг 2012 6:30

Лелееееееееееее ама верно на нищо не са те научили на курсовете :banghead:
Ти как мислиш дали имат нещо общо?
Естествено че имат отзад ползваш едни и същи накладки и за ръчната и за другата спирачка :idea:

Потребителски аватар
calidad
Автомобил: Golf 4
Двигател: 2.0 AZH 4motion
Контакти:

Мнениеот calidad » Чет 23 авг 2012 8:40

Нямаш проблеми не си карал толкова дълго ,ако е вярно за километъра де. Преди години когато бях войник шофьора на командира така карал 15км и не се усетил даже ,миришело на феродо, но нашия продължавал. Как се смяхме като разбрахме ?

Потребителски аватар
m0v3r
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Чет 23 авг 2012 10:17

znainainai написа:Лелееееееееееее ама верно на нищо не са те научили на курсовете :banghead:
Естествено че имат отзад ползваш едни и същи накладки и за ръчната и за другата спирачка :idea:

Не че искам да се заяждам, но на курсовете ме учиха на правилник, знаци и как да шофирам разбира се. Единственото което подхванаха за спирачките е какво да правя ако педала потъне. Все пак бях на курс за книжка, а не за автомонтьор я... :beer

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Чет 23 авг 2012 16:08

znainainai написа:Лелееееееееееее ама верно на нищо не са те научили на курсовете :banghead:

Съвсем случайно има спирачни системи с отделни накладки за крачна и ръчна спирачка. Та на курса никой не се интересува с каква кола си, та да те образова в материята.
До автора - натегни малко ръчната и си карай, ако нямаш други проблеми.

Потребителски аватар
calidad
Автомобил: Golf 4
Двигател: 2.0 AZH 4motion
Контакти:

Мнениеот calidad » Чет 23 авг 2012 16:53

Я сподели какво те учиха когато педалът на спирачките потъне ?
На мен са ми изчезвали спирачките на джип автоматик ,на курсовете нищо не ми казаха за това :) scare

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 23 авг 2012 21:07

Мунс-е, БМВ (и не само) са друга бира! :lol:
Ама сега трябва да му обясниш на човека и къде са гайките и как да разбере колко да натегне ръчната :dontknow:

Потребителски аватар
m0v3r
Контакти:

Мнениеот m0v3r » Чет 23 авг 2012 21:34

calidad написа:Я сподели какво те учиха когато педалът на спирачките потъне ?
На мен са ми изчезвали спирачките на джип автоматик ,на курсовете нищо не ми казаха за това :) scare

Хаха, ами придърпваш го пак в начално положение и се пробваш да го натиснеш втори път, а колко е ефективно не мога да ти кажа, дано не ми се и налага да разбирам... :D

Потребителски аватар
nokiangage
Автомобил: Passat B3 - 35i
Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
Контакти:

Мнениеот nokiangage » Чет 23 авг 2012 21:41

Само да споделя, колегата да не се чувства зле - на един познат баща му беше карал 20 км на ръчна :063: и чак пред блока след като я паркирал като видял светещите дискове се усетил :shock ... Споко, поправимо е, всички правим грешки (аз пък като млада книжка съм оставял колата нито на скорост, нито на ръчна и съм я гонил да я спра :screwy - добре, че нямаше поражения нито по околни, нито по моята кола :bishop ), но вече ще си поглеждаш ръчната по-често в какво положение е колега. :Mr Green Fun

ПС. Машината с какъв двигател е?

Върни се в “Passat”