Твърд педал на спирачките Б5

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Твърд педал на спирачките Б5

Мнениеот instantaccess » Пет 24 авг 2012 21:50

Здравейте колеги, имам следния проблем - "твърд" ми е педала на спирачката на пасата (Б5, 1,9 ТДИ, АФН мотор). Чудя се откъде да започна, спирачната течност е на 1год., предните накладки и дискове са на около 50%, задните накладки са чисто нови, дисковете имат малко повече ръб. Няма светещи грешки за АБС.
Ако някой е имал подобен проблем нека даде идея от къде да започна.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Твърд педал на спирачките Б5

Мнениеот KirilGeorgiev » Пет 24 авг 2012 21:54

От сервото

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Пет 24 авг 2012 23:00

Колега и аз карам Б5 и имах същия проблем! След сваляне на сепараторите се установи, че буталцата са заяли от липсата на смазване! След смазване и раздвижване всичко си дойде на мястото :beer

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Пет 24 авг 2012 23:07

Сервото.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Съб 25 авг 2012 6:54

Така се надявах да не е серво :roll:

BG_POLICE написа:Колега и аз карам Б5 и имах същия проблем! След сваляне на сепараторите се установи, че буталцата са заяли от липсата на смазване! След смазване и раздвижване всичко си дойде на мястото :beer

Кои сепаратори колега? Ако става въпрос за буталцата на спирачните апарати - проверил съм ги всичките и си работят, отзад сменявах един маншон като сменях накладките.

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Съб 25 авг 2012 8:32

Ако не е сервото-може да няма вакуум.Скъсан или изваден маркуч или неработеща вакуум помпа.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Съб 25 авг 2012 12:03

Като се каже серво,се има предвид и всичките маркучета за вакуум до него :)

BG_POLICE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот BG_POLICE » Съб 25 авг 2012 12:54

instantaccess написа:Така се надявах да не е серво :roll:

BG_POLICE написа:Колега и аз карам Б5 и имах същия проблем! След сваляне на сепараторите се установи, че буталцата са заяли от липсата на смазване! След смазване и раздвижване всичко си дойде на мястото :beer

Кои сепаратори колега? Ако става въпрос за буталцата на спирачните апарати - проверил съм ги всичките и си работят, отзад сменявах един маншон като сменях накладките.

Ами явно остава само сервото!

novak987
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот novak987 » Съб 25 авг 2012 20:12

Колега провери си накрайника на вакум-помпата да не би да взима въздух при мен излезе от нея.

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Мнениеот penko_pulev » Нед 26 авг 2012 16:46

Или серво или вакум помпа. Имах същият проблем Анатоли, тогава от теб купих сервото и вакум помпата от колата на баща ти :D С няколко думи. Ако сервото е спукано, вакум помпата не може да смогне да направи достатъчно вакум. Но ако е спукано сервото и караш дълго време така, през пукнатината влизат боклуци които повреждат вакумните клапани към помпата, отиват и във вакум помпата като започват да действат като абразив. По този начин унищожават перките и лагера на помпата и после идва и нейният ред за смяна. Дано да се разминеш с нещо по-малко и да се окаже например маркуч само.
Поздрави!

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Пон 27 авг 2012 10:45

penko_pulev написа:Или серво или вакум помпа.

Мда, и аз към това съм се насочил. Спомням си за твоя случай. Ти тогава спомена, че някой ти е мерил вакуум помпата? Има ли специални инструменти за това или всеки може? Въпроса ми е да не сменявам залудо части, не заради друго а просто нямам време.

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Мнениеот penko_pulev » Пон 27 авг 2012 22:53

Вакум помпата я мерихме с един механичен манометър. Не знам за вакум ли е или е обикновен манометър но ми направи впечатление , че скалата му от -3 до +3 бара. Бе явно си е манометър някъв. Откачихме маркуча за вакума който влиза в щуцера на помпата. Откачихме го от страната на вакум клапана преди сервото. Набучихме манометъра в маркуча и запалихме колата. Стойностите които трябва да показва е 0,9 бара вакум. Не трябва да има пикове или спадове на вакума, не трябва и стрелката да играе по циферблата на манометъра. Трябва да прави постоянен вакум в границите на 0,9 бара. Стойностите за взети от каталог на VW и ги има и в AUTODATA.
Ако сервото е пробито то вероятно ще е някоя малка дипчица от която смуче въздух и помпата не смогва да прави вакум. Най вероятно ако е сервото, дупчицата да е от долу където са тапите за оттичането на водата в отсека с акумулатора. Сервото е гадна работа докато се свали. Както писах при мен заради него си беше заминала и помпата. Задължително проверете и клапаните по вакум пътищата. Може и те да са отишли по дяволите. Вижте и маркучите от сервото до помпата. да не се е пробил някой. Ще е най добрият вариант. ПОне няма да сваляш чаркалъци. Дано да съм помогнал. Ако имаш въпроси или не си разбрал нещо нямай никакви притеснения да ме потърсиш по телефона!
Поздрави
Нещо подобно беше манометъра само дето пишеше Mitotoyo на него :D
http://www.mashinite.com/offers/view/15683

niki 77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niki 77 » Вто 28 авг 2012 7:58

Колега да попитам,при теб като стане твърд педала блокират ли колелата.Че при мен след определено време блокират.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Вто 28 авг 2012 22:39

Не колега, просто се втвърдява и спира по-трудно и по-бавно естествено.
Май пак ще почака проблема, че пак излезнаха некви командировки и 12часови смени :banghead:

Върни се в “Passat”