Поставяне на теракот
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
Re: Поставяне на теракот
добре 

- kristianatanasov
- Автомобил:
- Двигател:
Колега,и аз бях като теб-нямах си идея как стават нещата,но си казах-щом всички цигани и турци станаха майстори значи и аз мога да си го направя сам!!!И така и направих-и така баня,кухня,коридор,стълбище и тераса 35кв/м си направих сам.Вярно доста пъти се обаждах на дядото(бащата на жената)за жокери и човека много ми помогна задочно от Бургас,четох по интернет,питах приятели,гледане на "Мисия моя дом"
и т.н.В началото имах някоя плочка фира,но в последствие му хванах цаката.
Аз инструментите не ги смятам за разход,защото все пак остават,и може винаги да ги ползваш.
Нужни инструменти:
Ръчна машинка за рязане на плочки(не взимай от най-най-евтините)
Флексче с диамантина,но като режеш със флекса да знаеш че прави люспи по разреза-става грубо,но за плочки за завършване става(в смисъл-рязана плочка за пода при която разреза ще е към стената и върху нея ще редиш плочките за стената или фризове,така грубия разрез ще се скрие!),и предпазни очила като режеш с флекса!!!
Нивелир-поне 100см. и да не е от най-най-евтините.
Клещи-защото понякога се налага и да се отчупват малки парчета от плочките.
Маламашка(гребен),мистрия,шпакли(2-3броя),гумен чук,парцали
Кофа-най добри са тези големите от латекс защото са меки-дори и да ти засъхне матеряла по кофата като я удариш и той пада по лесно!
Бормашина с накрайник за теракол,ако машинката е слаба не взимай от големите накрайници,защото затормозяват повече машинката!
Методиката:
Започва се от пода-от далечната страна,завършваш при вратата,започни от този ъгъл от който мислиш че като завършиш визуално ще е по красиво,в смисъл ако единия ъгъл е срещу вратата,е хубаво да започнеш от там с цяла плочка,а при стената където не се вижда много да завършиш с рязана плочка!Ако плочките са със шарка,следи за шарката-преди да залепиш плочката намокри и нея и основата,на основата полагаш с гребена,а плочката я намазваш с лепило като филия с масло.Гледай навсякаде под плочката да има матерял,задъжително да "изплюе"плочката матерял по ръбовете,това важи особено за пода!
За стена е важно как ще положиш първия ред,после вече е лесно.....Един пениз-когато си прекъснал по средата на пода или средата и продължиш на другия ден,има една подробност!!!-Като изъхне лепилото плочката леко сляга-около 2мм.затова като започнеш пак да лепиш плочки до тези които вече са позасъхналиновите ги оставят с 1-2мм.по високи от старите за да може като изъхнат да са всичките равни,иначе ако ги подравниш със старите,като изсъхнат ще дойдат малко по ниски!!!
Ако се сетя още нещо пак ще пиша.....Успех!

Аз инструментите не ги смятам за разход,защото все пак остават,и може винаги да ги ползваш.
Нужни инструменти:
Ръчна машинка за рязане на плочки(не взимай от най-най-евтините)
Флексче с диамантина,но като режеш със флекса да знаеш че прави люспи по разреза-става грубо,но за плочки за завършване става(в смисъл-рязана плочка за пода при която разреза ще е към стената и върху нея ще редиш плочките за стената или фризове,така грубия разрез ще се скрие!),и предпазни очила като режеш с флекса!!!
Нивелир-поне 100см. и да не е от най-най-евтините.
Клещи-защото понякога се налага и да се отчупват малки парчета от плочките.
Маламашка(гребен),мистрия,шпакли(2-3броя),гумен чук,парцали
Кофа-най добри са тези големите от латекс защото са меки-дори и да ти засъхне матеряла по кофата като я удариш и той пада по лесно!
Бормашина с накрайник за теракол,ако машинката е слаба не взимай от големите накрайници,защото затормозяват повече машинката!
Методиката:
Започва се от пода-от далечната страна,завършваш при вратата,започни от този ъгъл от който мислиш че като завършиш визуално ще е по красиво,в смисъл ако единия ъгъл е срещу вратата,е хубаво да започнеш от там с цяла плочка,а при стената където не се вижда много да завършиш с рязана плочка!Ако плочките са със шарка,следи за шарката-преди да залепиш плочката намокри и нея и основата,на основата полагаш с гребена,а плочката я намазваш с лепило като филия с масло.Гледай навсякаде под плочката да има матерял,задъжително да "изплюе"плочката матерял по ръбовете,това важи особено за пода!
За стена е важно как ще положиш първия ред,после вече е лесно.....Един пениз-когато си прекъснал по средата на пода или средата и продължиш на другия ден,има една подробност!!!-Като изъхне лепилото плочката леко сляга-около 2мм.затова като започнеш пак да лепиш плочки до тези които вече са позасъхналиновите ги оставят с 1-2мм.по високи от старите за да може като изъхнат да са всичките равни,иначе ако ги подравниш със старите,като изсъхнат ще дойдат малко по ниски!!!
Ако се сетя още нещо пак ще пиша.....Успех!
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
kristianatanasov написа:преди да залепиш плочката намокри и нея и основата
Неправилно! Никакво мокрене, когато се ползва лепило за плочки. Мокри се само ако се лепят с обикновен цимент.

Мерси колеги за съветите.
Нямам машини за рязане, но ще купя,предпочитам за това да дам пари отколкото на разни майстори.Със шпакловката се справих,така че и с плочките трябва да се справя.Апартамента съм го купил да го давам под наем и изискванията ми не са чак толкова големи, тъкмо сега да се науча и после да направя ремонт в къщи.
Пода е с паркет и мисля,че не е прекалено крив.
Не разбрах каква машина да взема електрическа или ръчна + флекс.Искам ако може цената на инструментите да е до 100лв., че пари не ми останаха, а трябва много неща да купувам.
Нямам машини за рязане, но ще купя,предпочитам за това да дам пари отколкото на разни майстори.Със шпакловката се справих,така че и с плочките трябва да се справя.Апартамента съм го купил да го давам под наем и изискванията ми не са чак толкова големи, тъкмо сега да се науча и после да направя ремонт в къщи.
Пода е с паркет и мисля,че не е прекалено крив.
Не разбрах каква машина да взема електрическа или ръчна + флекс.Искам ако може цената на инструментите да е до 100лв., че пари не ми останаха, а трябва много неща да купувам.
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Ljubon написа:kristianatanasov написа:преди да залепиш плочката намокри и нея и основата
Неправилно! Никакво мокрене, когато се ползва лепило за плочки. Мокри се само ако се лепят с обикновен цимент.
Не се мокрят, и що?
kristianatanasov, ако беше номерирал по ред всички необходими материали щеше да постигнеш нещо подобно на едно мнение от предната страница, жив и здрав бъди

Когато написах необходимите инструменти, не съм казвал че трябва да се купят. Когато за първи път слагах гранитогрес бях взел на заем повечето неща: ръчната машинка за рязане, ъглошлайфа, дори диамантения диск(дори не знаех че има такова нещо

- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
milmar написа: Не се мокрят, и що?
Ако беше прочел начина на употреба, написан на опаковката, нямаше да питаш сега.

http://www.boro-bg.com/downloads/downlo ... %20C1T.pdf
Цитат оттук:
"Плочките не се киснат във вода, а се залепват сухи".
- milmar
За гранитогрес се препоръчва клас C2 лепила, аз ползвам Терафлекс Екстрафлекс.
Но и на Боро-то клас С2 не е споменато "Да не се киснат"
.
Така или иначе за мен е по-логично да се накиснат и така ги правя!Та не виждам кое не съм прочел, та ти е смешно!
Но и на Боро-то клас С2 не е споменато "Да не се киснат"

Така или иначе за мен е по-логично да се накиснат и така ги правя!Та не виждам кое не съм прочел, та ти е смешно!
Последна промяна от milmar на Вто 28 авг 2012 21:48, променено общо 1 път.
- kristianatanasov
- Автомобил:
- Двигател:
Ljubon написа:"Плочките не се киснат във вода, а се залепват сухи".
Кой ти говори за киснене,като едно време?!?!Казвам да се намокрят.
А и каква мислиш е основната съставка на лепилата?-Цимент и леярски пясък.Преди време една фирма производител на сроително лепило изкупуваше от Стомана използваните форми за леене,и от тях правеше лепилото!
- Ljubon
- Автомобил:
- Двигател:
kristianatanasov написа:Ljubon написа:"Плочките не се киснат във вода, а се залепват сухи".
Кой ти говори за киснене,като едно време?!?!Казвам да се намокрят.
"а се залепват сухи" не означава, че трябва да се мокрят. Самото мокрене не е противопоказно, но е излишно, защото удължава процеса на стягане на лепилото. При сухи плочки лепилото има добра адхезия, докато при цимента сухата плочка бързо поглъща влагата, затова плочката се отлепва. Но от години никой не използва цимент за лепене на плочки.
В крайна сметка, който иска, нека ги мокри или кисне, негова си работа.

-
- Автомобил: bmw
- Двигател: dizel
- Контакти:
emka22 написа:Здравейте колеги,реших сам да си поставя теракот в една стая 15кв.м., защото нямам пари за майстори.Пода е леко вдлъбнат към средата.Как и откъде да започна лепенето на плочките(аз мисля от вратата по надлъжнана стена към прозореца) и може ли вдлъбнатия под да се компенсира с повече теракол и да не се изравнява предварително.
колега ако решиш да компенсираш вдлъбнатините с повече теракол,при разбъркването на лепилото добавяй цимент в съотношение.
2части лепило 1част цимент,така при стягане ще избегнеш пропадане при местата в които има повече лепило.
Здравейте, ако може съвет как точно се оформят плочките около касата на вратата?Трябва някак си две чупки да се направят.
- milmar
Аз ги оформям с флекса с диамантен диск. Ако действаш внимателно, с малък, лек ъглошлайф,с който се борави лесно и не тежи, става перфектно. Може да се получи съвсем леко закършване на ръба.
- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
milmar написа:...

Ако ти е трудно с флекса, може да пробваш с клещи да отчупваш малки парченца от плочката(да я рониш) докато я напаснеш, но и при двата варианта е гърч.
Обикновено държа плочките да завършват на мястото където вратата опира в касата понеже в повечето случай там се слага и преходна лайсна, която покрива въпросните ъгли.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”