Датчик за перките на VR6 ? -РЕШЕНО!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
ivostefanov
Автомобил: Audi A4
Двигател:

Датчик за перките на VR6 ? -РЕШЕНО!

Мнениеот ivostefanov » Нед 09 сеп 2012 20:57

Датчика който включва перката след като изгася колата се включва на 70+ градуса,почнах да скубя датчиците и стигнах до един който е син а буксата жълта :?:
Това добре ама на него са четири жици което означава че командва още нещо.
С други думи има ли някаква умишлена схемаджийска работа,какво командва още и каъв датчик ми трябва на мен ако не е тоя.

Последна промяна от ivostefanov на Чет 11 окт 2012 20:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
djshomi
Автомобил:
Двигател:

Re: Датчик за перките на VR6 ?

Мнениеот djshomi » Нед 09 сеп 2012 21:33

На вр6 не знам как е но на всички коли дето съм имал датчика се намира на самия радятор .Повечето са с 3 крака команда бавна и бърза степен на моторчето на вентилатора.При теб може моторчето да е с 3 степени.

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Нед 09 сеп 2012 22:11

Освен датчика, който стои на радиатора, би трябвало да има и модул за управление на перките. Снимката е примерна, не е специално за vr6.

Изображение

Потребителски аватар
ivostefanov
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Пон 10 сеп 2012 6:34

Извинявам се че не съм напикал,но този датчик стой под смукателите на 6-ти цилиндър,до него на дясно към акумолатора има още два на който цветовете на буксите отговарят на цветовете на датчиците както би трябвало да бъде.

Потребителски аватар
didkoltd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот didkoltd » Пон 10 сеп 2012 20:49

Тоя датчик за който говориш е за уреда на таблото,средния е за електрониката , десния е кафяв с бяла букса и е за климатика! Иначе датчика за перката ти е на радиатора.Как точно ти се пуска перката в движение като загрее колата или още като запалиш и тръгва ?

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Пон 10 сеп 2012 21:05

нищо по-различно от който и да е фв от тияя години. нещата са си оригинално така
колегата е описал коя букса за какво е
третия го имат ссаммо колите с климатици, иначе отвора е затапен.

при гасене на мотора, температурата му се повишава, понеже спира въртенето на водата изведнъж и няма какво да охлади загретите железа. по тази причина слагат електрическа допълнителна водна помпа. Тя прави циркулацията и праща вряла вода към радиатора. оттам пък включването на перката...

ако смяташ че има проблем, разясни го малко по-грамотно и разбираемо

Потребителски аватар
ivostefanov
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Пон 10 сеп 2012 23:11

Ми грамотно колко да е грамотно.
Карам на 80 градуса перки работят не работят,не ми прави впечатление.Гася и се почва едно въртене на перките един час.Давам контакт гаснат и температурата се вдига максимум до 72 градуса,гася контакта и върти още 30 минути,слагам ръка зад перките и духа студено а продължават да въртят все едно е на 120 градуса,и трето само тази букса не отговаря на цвета на датчика.

По грамотно не мога,преведи си го ако можеш,аз ако можех нямаше да питам за какво иде реч.Виждам Голф3 за сефте освен чужди за които дори не съм се замислял какви са що са та камоли тоя!
Пак казвам ако ми е ясно няма да питам но от грамотници по форума ще се разхода до някой майстор и ще си сменя датчика ако трябва няколко пъти щото некой е решил че като се пита са само риторични въпроси и си чешаме езиците.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 10 сеп 2012 23:28

Иво, той пешката все така си пише, гаче се кара на някой :lol:
Ама виж - уточнението, че след гасене продължава да работи перката толкова време си беше важно ;)
Принципно за перките ти отговаря датчик, дето е на самия радиатор.
Има и известно преплитане на нещата от модула за климатика, но това не би трябвало да е важно при теб - щом си загасил - не би трябвало климатика да играе в играта.
При 2Е (и не само) има още един датчик, който пуска перките.
При мен се намира над изпускателния колектор (предполагам, ако има, и при теб ще е там) и служи ако се вдигне много температурата под капака да пусне вентилаторите да охлади малко.
В повечето случаи той е причината да заработят перките след изгасяне на мотора.
С 1 проводник е, работи спрямо 'маса'.
Но идеята за майстор не е лоша ;)
Дон Василий скоро ще се връща подочувам, а и при Мишо (и Никси) също ще получиш качествено обслужване :да:

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Пон 10 сеп 2012 23:40

Не си написал най-важното - спира ли перката, ако извадиш буксата от този датчик?

Потребителски аватар
ivostefanov
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Вто 11 сеп 2012 6:52

Аз така или иначе ще хода при Ваското да си взема едни работи така че ще го накарам да се порови,а за колегата пешката по принцип и аз имам добри впечатления но малко ме издразни :beer

А на колегата от последния пост.
ivostefanov написа:...почнах да скубя датчиците и стигнах до един който е син а буксата жълта :?: ...

Да като го дръпна гаснат перките и като го сложа пак тръгват но се притеснявам от факта на многото кабели на този датчик да не би да е сложен умишлено друг цвят и по този начин да лъжат нещо по електрониката на колата,за това питах за какво са другите кабели и какво командва друго.
И второто което и не реално за мен е дългото въртене след угасяне на двигатела,да не говорим колко време върти ако го угася като е загрял нормално.

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Вто 11 сеп 2012 8:44

Споко според мен си е ОК всичко, нормално е на загрял двигател като загасиш перките да ти работят до охлаждане на двигателя. Те немците са умни и са го измислили ;)

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Вто 11 сеп 2012 8:48

вместо да ми се сърдиш, си опиши както трябва нещата.
Погледни колко хора ти пишем и вместо да намерим решение, ние задаваме само въпроси, за да изясним картинката. Да не говорим че първото едно-де мнения съм ги чел по няколко пъти, че толкова зле бяха построени граматично, без каквато и да е смислова връзка в частите им. Просто стоиш и се чудиш какво иска да каже автора...

Колата има ли климатик?
На термостатното тялодатчиците два или три са?

За цветовете трявба да погледна. Един от датчиците беше за допълнителната емектрическа воднс помпа. Перките се управчяват само и единствено от датчика на водния радиатор при кола вез климатик.
На кола със климатик, има датчик, който при 108 градуса ако не се лъжа, изключва, ако е включен климатика и включва перките на макс.

Потребителски аватар
ivostefanov
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Вто 11 сеп 2012 9:00

С климатик е и са три датчика.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт

Мнениеот pe6kata » Вто 11 сеп 2012 10:09

При мен жълтата букса си е на жълт датчик и всички цветове си отговарят.
4 пина е.

Синята букса е с 2 пина, кафявата пак е с 4.

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Вто 11 сеп 2012 10:13

Извади датчика и сравни по номер, трябва да е 701919369D. Нормално е перките да въртят след спиране на двигателя, но само докато температурата на антифриза в главата е над 95-100°C. Освен това този датчик дава информация и за показателя на температурата на таблото. Добре е да сравниш доколко е точен, като засечеш температурата, на която се пуска първата степен при работещ двигател.
С това продължително въртене на перката аз бих се насочил се към блока за управление на перките. Нормално е да работи не повече от 10-15 мин. (ограничено е по време за защита на акумулатора). Вероятно повреда на електрониката или залепващо реле в блока. Последното можеш да го установиш, като почукнеш по него след 15 мин. работа на перките. Ако е от релето, ще спрат.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”