Поло 1.9 Д свещите не спират. Т.датчик, реле за подгряване?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
kr86
Автомобил: Golf mk2
Двигател: 1.6 automatic 1984 year

Поло 1.9 Д свещите не спират. Т.датчик, реле за подгряване?

Мнениеот kr86 » Пон 10 сеп 2012 16:21

Така... Днес си купих нов акумулатор и човека взе да мери зареждането за да ми направи гаранцията. Мери си той и казва-не зарежда колата като хората.......и изведнъж ЦЪК авансатора се включва, падат оборотите и колата почва да си зарежда нормално.
Чак сега били изключили свещите ми казва той.
Колата си беше на 90 градуса като запалих и чак след 2-3 мин. свещите спират.
Би трябвало при 90 градуса да няма подгряване ама "НА"- ИМА.
Имам темп. датчик и реле за подгряване в повече. Сменях ги въртях, суках и все същото.
Въпроса ми е нормално ли е това и ако не, къде да търся проблема. :(

и тук четох ама на 90 градуса трябва ли да работи подгряването
viewtopic.php?f=24&t=244436

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Re: Поло 1.9 Д свещите не спират. Т.датчик, реле за подгряване?

Мнениеот deversant » Вто 11 сеп 2012 12:22

Смени свещите,или просто ги остави да си заминат!
После сложи Bosh!
И на мен така ми правеше с едни свещи Iskra,до момента в който не изгоряха (за 1 година) и ги смених с
bosh (made in france) :Mr Green Fun
Със Iskra-та,студена-топа все подгряваше... (което съкращава живота на свещите),но след като запали винаги ми е изгасвала лампата за подгрев!Твоята изгасва ли?

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Вто 11 сеп 2012 13:25

нещо не ми е ясно как Искрата са толкова неинтелигентни свещи, а бош толкова умни.... тая работа не зависи ли от датчика на температурата :deal
иначе на моя бивш AAZ свещите винаги се включваха, ама на 90 беше за 2 секунди ...а относно това, дали след запалването се е наблюдавало такова нещо като при тебе - Да, ама не и при 90 ....като е малко по-студена се чуваше такова чъкване с промяна на оборотите..на 90 даже и да е имало такова нещо не съм го усещал , нито пък мерил токове.... :012:

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Вто 11 сеп 2012 16:48

Колега сега говорим за чист дизел 1.9Д!
С Хубави свещи AEF мотор не подгрявя,след като е вдигнал 70-75 градуса на водата (антифриза).
Не е като тди-тата (90-110 коня),да си дозагрява до определена температура.
Полото погрява,пали и повече свещи не трябва да се вкключват.Също така след 70-75 градуса пак не трябва да се
включва подгрева!

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Вто 11 сеп 2012 19:04

Да бе колега, аз за ТДИ в момента и не помислям! Точно затова цитирам моя AAZ - той имаше турбо, ама колко дава това турбо...7 коня...както и да е. Идеята ми беше, че За това колко и как греят свещите в тези възрастни колици има значение температурата на на антифриза ( демек датчика) и не съм чувал за това да има значение какви свещи си сложил, защото доколкото знам няма обратна връзка към релето за подгряване.... т.е ако имаш 3 изгорели свещи и една здрава времето на подгряване няма да ти стане 4 пъти по дълго та дано подгрее. Затова и се заучих като каза да сменя свещите - те може да подгряват добре или зле, ама не са надарени с някаква интелигентност, доколкото знам.. mhihi
а иначе пак твърдя, че даже и при тези коли след изгасване на лампата за подгряване има още някое време на такова...даже имаше и някаква тайнствена система за подгряване с отваряне на предната врата, която беше описана, ама не знам... ако трябва ще я изтупам от прахта какво са казали колеги доста по напред в тоя материал :)
п.с не твърдя че случая е точно такъв :deal

Потребителски аватар
kr86

Мнениеот kr86 » Вто 11 сеп 2012 20:02

С пробна лампа ги следя.
Студена,топла няма значение. Всеки път си подгрява и след като изгасне лампата на таблото продължава още 3 минути.
Така ще изгорят тия свещи и то 100% ще е по средата на зимата :evil:

stivenj
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stivenj » Вто 11 сеп 2012 20:36

Според мен проблема е в термо датчика,той взема инфо от горещия антифриз и изключва подгрева,или виж релето да не е наред то дето изключва подгряването,едно черно дебело на таблото от доло е ,не е нормално при загрят двигател да ти работят 3 минути.Най тъпото измислено за тези двигатели е ,че запали ли свещите светят още дълго време докато работи мотора за да топлят нафтата и да изгаря по пълно,лудо решение на швабите,францужките дизелаци чак при минусови температури включват подгрева, нашите котурници по всяко време ще рече.

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Вто 11 сеп 2012 21:12

juve написа:

Да бе колега, аз за ТДИ в момента и не помислям! Точно затова цитирам моя AAZ - той имаше турбо, ама колко дава това турбо...7 коня...както и да е. Идеята ми беше, че За това колко и как греят свещите в тези възрастни колици има значение температурата на на антифриза ( демек датчика) и не съм чувал за това да има значение какви свещи си сложил, защото доколкото знам няма обратна връзка към релето за подгряване.... т.е ако имаш 3 изгорели свещи и една здрава времето на подгряване няма да ти стане 4 пъти по дълго та дано подгрее. Затова и се заучих като каза да сменя свещите - те може да подгряват добре или зле, ама не са надарени с някаква интелигентност, доколкото знам.. mhihi
а иначе пак твърдя, че даже и при тези коли след изгасване на лампата за подгряване има още някое време на такова...даже имаше и някаква тайнствена система за подгряване с отваряне на предната врата, която беше описана, ама не знам... ако трябва ще я изтупам от прахта какво са казали колеги доста по напред в тоя материал :)
п.с не твърдя че случая е точно такъв :deal

Колега понеже гедам,че си голям разбирач.Я ми кажи как като смених свещите с бош и колата спря да погрява след като вдигне 70 градуса?
Да няма обратна връзка,което не пречи на копютара да следи консумация или съпротивление на свеща!
Искаш да ми кажеш,че 2 марки свещи за различни пари ще имат едно и също съпротивление ли?
И че ще греят по един и същ начин ли?много ме съмнява свещ за 15лв и друга за 5лв да са едни и същи!
Ти си купувай свещи по 5лв всяка година по 4 бройки,аз ще си купувам за по 15лв и държат по 5 години!
(между другото с чисто нови свещи bosh на полото палих на -25 градуса!),това пък е другата пречина на си купя пак бош.И на Голфа съм с Бош на AHF мотор!

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Вто 11 сеп 2012 23:30

Няма никакво значение колко пари са свещите има значение колко ти е късмета и колко голямо менте си намерил за да си купиш.Като взех голфа беше със сменени свещи БОШ от Киров(два месеца преди да го купя) по документи(касова бележка-уж гаранция) и аз не вярвах но ги свалих за да ги видя и си личеше че са нови.И какво от това едната изгоря за още 3 месеца след това,а втотарата след още един и сега съм с 4 беру оригинални от Порше Изток.
Колата не може да познае какви свещи си сложил за да знае колко да грее.Това инфо идва от датчика и от там вече се дава сигнал на релето за подгряването.Освем твоето поло да е по-умно или да си му сложил от тези умните свещи,коити явно са още прототип и на теб са ти дали първите бройки за да могат да мерят колко да подгряват преди да запалиш и колко след това.

Потребителски аватар
kr86

Мнениеот kr86 » Вто 11 сеп 2012 23:57

На стария датчик дето смених на единия кабел беше сложено някакво регулируемо съпротивление. Да не играе то нещо?

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Сря 12 сеп 2012 0:24

слагат се съпротивления за да лъжат температурата.Незнам за какво си го махнал като незнаеш за какво е било.След като е сложено значи е имало защо-след като не е отстранен проблема поради ,който е сложено,по-добре ди го дложи и виж дали ще има промяна от сега

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Сря 12 сеп 2012 0:34

Колега понеже гедам,че си голям разбирач

Не не съм разбирач колега, ама явно ти се имаш за такъв :wink: Не ми пречи какви свещи си взел - щом ги мериш на пари .... да си жив и здрав, имал си пари - дал си ...лошо няма. Искам само да се светнеш и да схванеш идеята, дето ти ги е написал човека под твоя пост
Колата не може да познае какви свещи си сложил за да знае колко да грее.Това инфо идва от датчика и от там вече се дава сигнал на релето за подгряването

няма да спорим... ако си убеден че "по свещите се познава" добре... както и да е...
сега за съпротивлението - явно някой преди е сложил нещо, което "подправя" истинската температура за да повлияе на подгряването. Може тоя преди тебе да е купил ментелив датчик и като е видял че е лъжлив го е подправил да му дойде както е сметнал за добре. Така като го описваш, излиза че твоя дава винаги че колата е студена и сега като си махнал "хака" ;) и тя си бичи свещите... Аз лично имах големи ядове на ААЗ то с подобен , ама дето показва на таблото ...голямо лъгане пада и на 3 датчик се отказах да търся верен и си сложих сонда платина 1000... та аз на твое място бих му позасякъл характеристиките на датчика , ако не ми се дават пари за нов "без доказателства" А свещите не знам..ако си греят...не бих ги сменял ей така, ама ако ти се дават пари като колегата с боша - давай ...то и това топли , да се похвалиш с какви яки свещи грееш и как на другите са скапани... :012:

п.с тези италианци..и на моето ALH бяха сложили нещо за кофти старта когато е топла ( чест проблем ) ... едно малко рид-реле в момента на палене изключва истинският датчик за температура и го подправя с лъжлива стойност , та компа да пусне нафта като че е студена колата :) ... от генератора взимаха сигал че е запалила и си връща "истинският" датчик и работеше доста добре гадината, ама с чипа вече няма нужда та го махнах и аз .... :012:

Потребителски аватар
kr86

Мнениеот kr86 » Сря 12 сеп 2012 2:37

Върнах го това съпротивление. И с другия датчик го пробвах и с релето за подгрев-пак си топли по 3 мин.
Освен да я закарам на електричар друго не се сещам

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Сря 12 сеп 2012 6:45

Освен да я закарам на електричар друго не се сещам

ами в този случай , доколкото разбирам , при тебе няма зависимост на подгряването от температурата на антифриза , така ли? Ако е така. явно някой е пипнал по радикално и е "моднал" управлението да грее винаги колкото е на студена кола... или самото реле прави магарии- тогава има 2 варианта:
1 - ако го е издокарал що годе прилично и пали добре винаги - караш така и сменяш свещи по често - колко често трудно е да се каже ако нямаш наблюдения
2 - търсиш проблема
Така или иначе наближава времето в което свещите ще е нужно да работят добре и трябва да решиш.... :deal

Потребителски аватар
jjshoshi
Автомобил: golf 4 TDI 90+
Двигател: AGR 98

Мнениеот jjshoshi » Сря 12 сеп 2012 21:09

и моите свещи грееха 3 мин. та беруто изгоря за една година,сложих искра,свалих релето за подгрева има едно кондензаторче сменяш с по малко капацитет докато хареса времето дето греят след угасването на лампата,така направих с моето сега е под минута.

Върни се в “Дизелови агрегати”