Пасат Б5 1.8Т Проблеми със запалване, притрисане и обороти

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Student_pravo
Автомобил:
Двигател:

Пасат Б5 1.8Т Проблеми със запалване, притрисане и обороти

Мнениеот Student_pravo » Вто 11 сеп 2012 23:01

Здравейте. Колата е Пасат Б5, 1.8Т АЕB. Първият проблем е че когато двигателят е напълно студен и на сутринта искам да го запаля, при първият опит задължително гасне. Стартерът си завърта нормално, пали и след 1-2 секунди изгасва, като през това време не може да стабилизира оборотите и ги държи в диапазона между 100-200 и 700 (буквално оборотомерът танцува). След като изгасне, при втория опит пали успешно, държи стабилни обороти и няма никакви проблеми. Ако я паля отново в рамките на деня и не е изстинала напълно, също няма проблем. Но ако пренощува или поседи повече време, задължително гасне при първия опит.

Вторият проблем е че оборотите съвсем леко играят (с около стотина оборота максимум). Двигателят на пръв поглед работи равномерно, но като се загледам в оборотомера и го виждам че постоянно ходи нагоре и надолу между 750 и 850 оборота, като прекъсването не се влияе от температурата на мотора. В други случаи две-три минути оборотите са заковани на едно място и после започва да ги мени, след което отново се оправя. Неустойчивостта на оборотите понякога е съпроводена с леки вибрации и притирисания в купето.

Третият проблем се изразява в това, че когато си карам и пусна цялата газ и след това трябва да я подам отново, ускорението се предхожда от едно много гадно "сецване" и претрисане, което продължава за части от секундата, преди колата да поеме. Появява се също така когато съм отнел от газта и после я натисна, за да набера пак. Но най-често става когато пусна цялата газ и после я натисна дори и леко. Ако пък пусна цялата газ и натисна педала до средата или до долу, сецването е още по-силно, но наистина е за съвсем малка част от секундата.

Ще се радвам на мнения и съвети, за да разреша проблемите с мотора.

dedicha
Автомобил: Toledo2 Leon3 VW Golf 4
Двигател: 101HP 115HP TSI 115HP FSI

Re: Проблеми със запалване, притрисане и обороти

Мнениеот dedicha » Вто 11 сеп 2012 23:17

Според мен най-добре отиди на една диагностика, може да е от много неща , но на диагностиката ще си покаже- свеши, кабели, дросел,филтри т.н.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Пасат Б5 1.8Т Проблеми със запалване, притрисане и обороти

Мнениеот radotom » Сря 12 сеп 2012 7:28

Това по симптоми ми напомня на дросела на един комшия със същия мотор.
Месец-два по-късно ми се обажда: 'Не пали, ако случайно запали дръжи за 2-3 сек 250 оборота и гасне! Приготвил съм отверките - казвай какво да свалям?'
Сус, мори! На тая кола отверки и гаечните ключове се водят като 'опция' mhihi
Та лаптопа, една адаптация на дросела (под телефонния инструктаж на kombito-tdi) и на другия ден пак ми звъни:
-Прекъсва!
-Кога прекъсва?! :shock
- ми като подмина 7 000 оборота на втора или на трета и почва да сяпа колата! mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
siko2
Автомобил: VW Passat B5 1997
Двигател: ADR

Мнениеот siko2 » Сря 12 сеп 2012 7:34

Колега мини на една диагностика да видим какво ще ти кажат на теб. Аз съм със същият проблем с паленето. За момента може би съм го решил с повечко бензин в резервоара! Но като я запаля (на студено) и ако реша да тръгна без да съм я поизчакал - глъхне и няма мощност.. Не знам този дебитомер дали може да прави всичките проблеми който имаме. При мен оборотите също се движат, но много незначително. Трябва да се вгледаш в стрелката та да видиш, че има леко движение.. Много хора са с точно такива проблеми и познай - решението на проблемите е индивидуално за всеки :beer

Потребителски аватар
Student_pravo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Student_pravo » Сря 12 сеп 2012 7:54

На диагностика бях преди няколко седмици и уж всичко било нормално. Иначе освен гореописаните проблеми, колата няма никакви други - пълни си оборотомера без проблем, ускорява много здраво чак до прекъсвач, разходът е нормален и всичко е ОК.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 12 сеп 2012 11:27

Колега, гледам че си с ГИ. Имам ГИ на същия мотор, и при мен се появи същия проблем преди 2-3месеца. Един съсед, автомонтьор, пусна колата на диагностика. Извади няколко грешки, между които някакви на дросела, на ламбдата, на дебитомера. Изчисти ги и каза да покарам, пък ако пак се появи проблем ще го мислим. Два дни нямаше проблем, но после пак се появи. Ама айде днес, айде утре да говоря със съседа... и отече, преместих се. Обаче един ден ми свърши газта докато карам, ГИ изключи и се прибрах на бензин. Понеже ме домързя да ходя да зареждам газ отложих за следващия ден. На сутринта запали нормално(както казах, без включен ГИ). Не гасне, не притриса. Върви си "като едно време". Реших да покарам на бензин. Така около седмица. Нямах проблем при нито едно палене. Ама, бензина скъп, харчи много... та заредих газ, пуснах ГИ и :banghead: още на следващата сутрин- проблем, пак същото. За да се уверя, че не беше случайност, изразходих газта, пак покарах на бензин една седмица и отново нямаше проблем. После отново: бензина скъп :arrow: харчи много :arrow: заредих газ :arrow: пуснах ГИ :arrow: :banghead: Та явно проблема при мен идва от газовата и ще трябва да ходя при газаджиите. Виж дали и при теб не идва от него :да:

Предполагам, че оборотите ти играят само на газ. Поне при мен е така. Та за оборотите(слушай сега :screwy ) един колега, строител, ми каза, че неговия газаджия му казал, че както се изрази той "ако играят- добре, ако не играят- не добре :Mr Green Fun ". Имаше една песен в която се пееше "А дали е така... кой ще ми каже?".

Потребителски аватар
Student_pravo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Student_pravo » Сря 12 сеп 2012 12:58

Мерси, колега, но моят проблем няма общо с газовото, защото го прави още преди да сложа газов инжекцион.

Потребителски аватар
kikogsxr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kikogsxr » Сря 12 сеп 2012 14:03

Колега аз имах проблем с датчика на коляновия вал(моята бора е AGZ), но все пак провери и този вариант :да:

Върни се в “Passat”