Здравейте колеги, имам един въпрос относно интеркулер на Бора 1.9ТДИ ASZ мотор...
Интеркулера ми прокапва от година но сега вече е сериозно иска си нов. Намирам нови няколко различни модела и главно разликата е в диаметъра на сензора 12 или 18мм. Въпроса ми е как мога да разбера чрез вин номера без да го свалям само заради пробата? Имам ЕТКА с последния ъпдейт но всеоще не съм я разучил достатъчно за да ми е от полза
Ако някой има идея ще бъда много благодарен, поздрави

Смяна интеркулер на VW BORA TDI
- dionick
- Автомобил: VW Bora 2003
- Двигател: ASZ
Смяна интеркулер на VW BORA TDI
Последна промяна от dionick на Съб 29 сеп 2012 20:04, променено общо 1 път.
- ka4o_pi4a
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ASV 2002
Re: Въпрос за интеркулер на VW BORA TDI
По каталожен номер и 2-та вида интеркулери се вграждат в този модел с този код на мотора. По ВИН май няма да може да се намери. Остават вариянтите да се види каталожния номер на кулера или на МАП сензора.
- dionick
Помислих си че може би ще стане с номера на MAP сензора ама не бях сигурен. Това е номера който е на самия сензор 038906051C. Ако можеш да го провериш колега ще съм много благодарен 

Последна промяна от dionick на Съб 29 сеп 2012 19:41, променено общо 2 пъти.
- ka4o_pi4a
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ASV 2002
Колега за жалост на нито една от марките пройзводители не дават инфо за размера. Ще трябва номера на кулера или да си го измериш отвора ръчно. Съжалявам, че неможах да помогна.
без да съм ги проверявал си мисля, че тези на 12мм са от 116, 101, 90, 110к.с, а 18мм са от 130, 150к.с
Принципно кулера им се намира на същото място и изглежда по същия начин, но е малко по-малък. Има разлика и в MAP сензора.
Принципно кулера им се намира на същото място и изглежда по същия начин, но е малко по-малък. Има разлика и в MAP сензора.
- dionick
Днес се хванах и го разглобих най накрая, няма друг начин. Оказа се 12мм (това е диаметъра на сензора) незнам какво се мери всъщност? За тези които им се наложи, малко подробности.....
Изчетох доста материал по разни форуми и основно при смяна се сваля бронята и подкалника от дясната страна. Аз свалих горивния филтър и казанчето на чистачките и се открива идеално пространство за работа без да се сваля цялата броня....става дума за пипане отгоре на кулера. Благодаря на колегите които се отзоваха и ако има някой с подобен проблем да пише тук ще споделяме кой каквото е научил.
Изчетох доста материал по разни форуми и основно при смяна се сваля бронята и подкалника от дясната страна. Аз свалих горивния филтър и казанчето на чистачките и се открива идеално пространство за работа без да се сваля цялата броня....става дума за пипане отгоре на кулера. Благодаря на колегите които се отзоваха и ако има някой с подобен проблем да пише тук ще споделяме кой каквото е научил.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Само да добавя към темата за тези които се чудят да смъкват ли бронята работата е за 15 мин.Това за Бора.
- dionick
rostislav1998 написа:Само да добавя към темата за тези които се чудят да смъкват ли бронята работата е за 15 мин.Това за Бора.
Даже няма и толкова

....не снимах много ама ако някой иска мога да му пратя още някоя да добие представа
Последна промяна от dionick на Съб 29 сеп 2012 19:43, променено общо 1 път.
Може ли да споделиш марка и номер както на новия , така и на стария кулер 

- dionick
Номерата на стария и на новия са едни и същи 1J0.145.803M става дума за оригинален на Valeo какъвто аз сложих. Иначе на Nissens и другите марки са различни. Не се вижда номера на новия много добре но е същият като стария
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
Re: Смяна интеркулер на VW BORA TDI
С новия имаш ли разлика в поведението на колата към по-добро...все пак стария едва ли си е вършил работата като гледам,питам защото на мен дифузьора, който ти е на последната снимка при мен беше паднал надолу и затваряше нацяло достъпа на въздух до кулера,сега е като на твоята снимка и имам чувството,че дава голям ефект.
- dionick
Като динамика и разход на гориво няма промяна, но турбината сега не съска толкова и има подруг звук сякаш. Аз си го обяснявам с факта че се развъртала повече за да компенсира загубите от интеркулера. Иначе този дифузор как е паднал при теб той си е доста добре захванат, ето моя какъв го извадих...
И аз съм сменял кулера , при мен този дифузьор с течение на времето беше пробил кулера с вибрациите си, точно там където се опира на него. Изрязах около 4-5мм. от дифузьора по дължина на допирната линия и сега всичко е ОК !
-
- Автомобил:
- Двигател:
Я да ползвам темата, на двигател BLS пак ли там се намира интеркулър-а? Търся го на онлайн ЕТКА-та, но нищо не намирам...
Благодаря
Благодаря

- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
На теб кулера ти е челен и е 5 пъти по-голям, но е доста по-тънък
Върни се в “Дизелови агрегати”