My написа:защо взимаш сигнал от алтернатора
Защото темата е такава, а и перфектно сработва на около 9V.
Другата схемка одавна е факт.
My написа:Ееее, щом ползваш компаратора, защо взимаш сигнал от алтернатора? Ползвай директно захранването и сложи тример да се регулира за различните напрежения. Захрани и схемата от веригата на радиото за да свети докато има ключ в контакта и си
My написа:Идеята е да следи захранващото напрежение. Щом се качи над 13 волта (значи зарежда и двигателя работи) компаратора обръща изхода. През една обратна връзка самозадържа за да не изключи при повече консуматори. Изчаква 15-20 секунди и включва фаровете като може да се изключат чак след ваденето на ключа от патрона (както се гаси радиото). Идеята е, че може да искаш да свети и след загасяне на мотора.
ПП икономисва се кабела към лампата за зареждане и позволява монтажа на релето без да демонтираш таблото на удобно място.
Brock написа:Така - вече имам два броя "управление" на фаровете - ще ги снимам и ще ги покажа. Сега ми трябва малко време, за да монтирам първото на мондьо.
По-долу има схема, както и печатна платка. Забавянето е ~20сек. след подаване на контакт. Това време може да се промени, като се сложи съпротивление с друга стойност /R1/Код: Избери всички
Необходими елементи:
Съпротивление
R1 – 150k
R2 – 50k
Електролитни кондензатори 25V
C1 - 100µF
C2 - 10µF
Керамични кондензатори
C3, C4 – 100nF
Tранзистор
T1 – BC556
IC – Lm555
Цокъл за ИС
Диод
D1
Реле за монтаж на платка
нормално отворен контакт 12V
Още информацияТУК
Krasi написа:...Да проверя дали при мен отзад на генератора е изведена клема W. Каза че ако я имам, просто мога да закача на нея бобината на реле спрямо маса и да ползвам това като управляваща верига, т.е. като се развърти генератора, там се появява напрежение...
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 40 госта