Боядисване на лети джанти

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Re: Боядисване на лети джанти

Мнениеот Ivo_Dinkov » Пон 17 май 2010 20:39

Видя ли снимката по- горе :?: Сметни 100 км + около 30, до колкото можах да намаля.
значи удар джанта в джанта със 130 км/ч.
Джантата само се подби от удара, не се спука, дори не се обели. По- достоверен тест дали вреди праховото боядисване от този, здраве му кажи :!:

Потребителски аватар
JoroHondata
Автомобил: Honda Legend KB1 V6
Двигател: J35A8 от 2007
Контакти:

Мнениеот JoroHondata » Вто 18 май 2010 8:21

Здрасти
Личното ми мнение остава непроменено- температури над 150- 200 градуса са фатални.

Като допълнителен фактор върху здравината на Al джанти оказва и профила на конкретните джанти, но след 150- 200 градуса те стават по- меки и по- лесно се деформират.
Ако джантата е направена от некачествена сплав- може въобще да не е закалена и дали ще я нагрееш на 200 или 400 градуса е все тая.
Боядисването на Al джанти има само една цел: да скрие пористостта, която понякога достига и до 20 % в отливката.
Поздрави

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 18 май 2010 13:55

А как нанасят фабричната прахова боя тогава? То и тя иска печене...

Потребителски аватар
JoroHondata
Контакти:

Мнениеот JoroHondata » Вто 18 май 2010 17:14

Здрасти
Сам може да си отговориш с какво се прави компромис- с външния вид на джантите; със хим. състав на сплавта и респективно с нейното качество.
Алуминиевите сплави, утвърдили се в практиката (с най- високи механични свойства за цената си) са: Al-7%Si-Mg. Съчетават добри леярски свойства, необходими за получаване на сложната отливка, и след това се закаляват и се подлагат на Изкуствено Стареене.
Поздрави

brum

Мнениеот brum » Вто 18 май 2010 18:19

Искаш да кажеш, че правят компрмис с външния вид - т.е. пекът прахово нанесената боя при по-ниска температура ли?

Не може ли при повторно боядисване да се приложи подхода който са използвали при първото боядисване? Някой знае ли какъв е този процес?

Потребителски аватар
JoroHondata
Контакти:

Мнениеот JoroHondata » Чет 20 май 2010 8:32

Здравей
Не- точно обратното: за да е красив външният вид на джантите и да се купуват/продават, се прави компромис с качеството на метала. Ако джантите са боядисани и боята се изпича на 50- 60 градуса- няма проблем, но ако са прахово боядисани и температурата на изпичане на боята е над 170- 200 градуса, вече е фатално.
Не зная при какви температури се изпича боята след прахово боядисване, но съм чувал за температури до 400 градуса.
Поздрави

brum

Мнениеот brum » Чет 20 май 2010 8:57

Именно. Те вече веднъж да минали през този процес. Повторно минаване прави ли ги още по-слаби?

Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Чет 20 май 2010 11:39

Както писах по- горе- и аз четох за подобен риск. Но все пак погледнете 20 годишни джанти, изправени на машина, песъкоструени и прахово боядисани. Ето джантата след челен удар с джантата на другата кола:

Изображение

Ето и задната джанта- колата са я плъзнали по тротоара, докато са я сваляли от пътната помощ:

Изображение

По- горе е видно колко сериозен е бил удара. Джантите не са мръднали. Така, че според мен оригинални джанти, които не с абили заварявани безпроблемно понасят още една прахова боя.

gertruda.
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gertruda. » Вто 13 мар 2012 20:05

По-горе публикуваната снимка е maikomila!Не знам хора,но Ви препоръчвам да си купувате по-хубави джанти,че е доста опасно!Не мисля,че причината е в праховото боядисване,защото аз съм клиентка на тази услуга и нямам никакъв проблем,но всеки определя и преценява за себе си!!!Искам да споделя с вас,колко съм доволна от едно прахово боядисване и пясъкоструене!Вече съм писала и в друг форум,но съм толкова очарована,че реших и тук да споделя!!!Във въпросния форум доволен клиент ми препоръча прахово боядисване,решена да ползвам услугата отидох на адреса,да ми кажат цена и да разбера как стоят точно нещата.Когато посетих адреса се оказа,че праховото боядисване имат вече и пясъкоструй,много се зарадвах!Оставете това,но ми предложиха да оставя колата и те да ми свалят джантите-почистят-боядисат-балансират,а аз само да дойда да си взема колата!!! Направо се изненадах,че предлагат и пълно обслужване!Така и направих,аз съм жена :oops: и тази комплексна услуга ми дойде много,ама многоо добре.Пък и си спестих много време,а мразя да си губя времето,то е пари :applause: !!Всичко ми излезе 180 лв. Останах толкова доволна,че му ставих 20 лв. бакшиш!!!Идваше ми да го разцелувам...пък и си е хубав :hug !!!Дано съм ви била полезна!Препоръчвам не само на дами,а и на мъже които ценят времето и парите си!!:да: :applause: :bowdown
За контакти:
Андрей Илиев
Тел.: 0897 075 536
Гр.София,бул.”Илиянци” 123 (до Металснаб,базата срещу Бестал/Евро07)

Потребителски аватар
brumbrum
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот brumbrum » Пон 26 мар 2012 23:22

Колеги съжалявам, че изкарвам стара тема, но може ли да препоръчате място за боядисване на джанти във Варна. :beer

Потребителски аватар
vnkostadinov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vnkostadinov » Нед 23 сеп 2012 22:15

gertruda. написа:По-горе публикуваната снимка е maikomila!Не знам хора,но Ви препоръчвам да си купувате по-хубави джанти,че е доста опасно!Не мисля,че причината е в праховото боядисване,защото аз съм клиентка на тази услуга и нямам никакъв проблем,но всеки определя и преценява за себе си!!!Искам да споделя с вас,колко съм доволна от едно прахово боядисване и пясъкоструене!Вече съм писала и в друг форум,но съм толкова очарована,че реших и тук да споделя!!!Във въпросния форум доволен клиент ми препоръча прахово боядисване,решена да ползвам услугата отидох на адреса,да ми кажат цена и да разбера как стоят точно нещата.Когато посетих адреса се оказа,че праховото боядисване имат вече и пясъкоструй,много се зарадвах!Оставете това,но ми предложиха да оставя колата и те да ми свалят джантите-почистят-боядисат-балансират,а аз само да дойда да си взема колата!!! Направо се изненадах,че предлагат и пълно обслужване!Така и направих,аз съм жена :oops: и тази комплексна услуга ми дойде много,ама многоо добре.Пък и си спестих много време,а мразя да си губя времето,то е пари :applause: !!Всичко ми излезе 180 лв. Останах толкова доволна,че му ставих 20 лв. бакшиш!!!Идваше ми да го разцелувам...пък и си е хубав :hug !!!Дано съм ви била полезна!Препоръчвам не само на дами,а и на мъже които ценят времето и парите си!!:да: :applause: :bowdown
За контакти:
Андрей Илиев
Тел.: 0897 075 536
Гр.София,бул.”Илиянци” 123 (до Металснаб,базата срещу Бестал/Евро07)

Ей, за рекламата какво правят хората... пък бакшиш оставила, пък щяла да го нацелува... :)

denyodeniz
Автомобил: Audi s4 b5 Avant
Двигател: 2700

Боядисване на джанти със спрей боя.

Мнениеот denyodeniz » Нед 08 яну 2017 23:28

Здравейте, колеги. Имам 4 18-цолови джанти дето не ми харесва, че имат драскотини и ще ги боядисам. Не го правя за първи път, всъщност е за втори път, но първият път правих нещата през куп за грош, но макар и това станаха добре нещата.

Сега искам малко по-обстойно да станат нещата.
В момента джантите са със оригинална боя, мисля да ги шкуря после да ги пръсна с спрей грунд, после спрей боя, после спрей лак, накрая като изсъхне добре всичко след ден да ги мина с полир машина за mirror-shine.

Основният ми въпрос е, има ли нужда да пръскам със спрей грунд или това, че имам шкурена боя по джантата е също достатъчно за да се хване добре боята?

Благодоря предварително. Когато направя цялата процедура ще прикача снимки.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Боядисване на джанти със спрей боя.

Мнениеот Vlad777 » Нед 08 яну 2017 23:37

За да стане хубаво, първо трябва да свалиш боята.

denyodeniz
Автомобил: Audi s4 b5 Avant
Двигател: 2700

Мнениеот denyodeniz » Нед 08 яну 2017 23:45

Когато боята е здрава мисля, че няма проблем и върху нея да се пръска. За пример преди 3 години пръснах едни джанти с дупли колор черен мат и от тогава не е мръднало и капка. Без грунд, без лак. Все още са в идеално състояние, но този път искам да стане по-качествено.

Боя с какво се сваля? Може ли да се направи и без да се свали боята, така както съм описал? Да се ошкури, грунд-спрей боя-спрей лак?

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Нед 08 яну 2017 23:47

Шкуркай ги с водна 400 примерно,отгоре грунд,няколко ръце боя и лак и си готов.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”