Оригинални части за автомобилите VW - кое си заслужава?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Оригинални части за автомобилите VW - кое си заслужава?

Мнениеот buller » Вто 25 сеп 2012 13:43

Здравейте, колеги.

Понеже наскоро имах ходене към Порше Юг, се замислих че някои от оригиналните части за нашите автомобили не са чак толкова по-скъпи от афтърмаркет изпълненията, предлагани в широкодостъпните магазини, а качеството би следвало да е като на оригинално-вгражданите компоненти.
Според мен ще е хубаво да систематизираме всичко в една тема - частите, които заслужава да закупим от официалното представителство на VW.
Ще помоля тези от вас, които са купували подобни компоненти и смятат, че си заслужава дадените 20-40% отгоре - да се включат, за да сме полезни едни на други.

Ето само някои от нещата, за които попитах служителите там:

1. Големият тампон на двигател Голф 4. На 3-ката съм слагал Lemforder и след 1-2 години отново е за смяна - оригинален е около 30-40% по-скъп, но според мен си заслужава. Цена - около 130 лв.
2. Тампон макферсон Голф 4 - цена около 40 лв. бройката и 20 лв. лагерчето (около 120 лв. за двете страни). Афтърмаркет е около 70 лв. общо за двете страни. Предполагам същото е при Голф 3 - мачкат се на поразия и не изкарват повече от 20-30 000 км.
3. Термостат - за Голф 4 е около 50 лв.
4. Всякакви дреболии - включае датчици, щипки за кори, уплътнения за антена и т.н., които са трудни за намиране в магазините за авточасти, а не струват кой знае колко и са налични (или с доставка) за отрицателно време.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: Оригинални части за автомобилите VW - кое си заслужава?

Мнениеот hooligan_sk » Вто 25 сеп 2012 13:59

Купувал съм доста неща от Порше Бг. Мнението ми е че качеството не е като това на компонентите вграждани през 1998г например. Явно производството е напълно изнесено към Китай през последните години и много неща са просто китайски афтърмаркет боклуци с щампа на ФВ. Специално за тампоните на макферсоните, моя опит е друг. По 22-25лв ми беше комплекта на страна и не ми се е налагала повторна смяна за доста години вече. :да:

ПП: Съгласен съм че за много неща цените не са нищо особено, за това и съм пазарувал от там. Но вече само за специфични неща бих ги ползвал.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 25 сеп 2012 14:42

По неясни за мен причини в БГ има някакъв страх от оторизираните дистрибутори на автомобили - хората ги заобикалят отдалече като лъскав бутик на Витошка :screwy

Когато ми трябва нещо винаги почвам от VW, т.е. от оригиналната част и чак тогава, в зависимост от цената се информирам дали има алтернативи и дали си заслужават риска!

Ясно е, че една немалка част от нещата се произвеждат от други известни производители и ако купи човек директно от тях, продукта е 1 към 1, а цената е по-ниска. Но не с всичко седят така нещата!

Моят принцип е - всичко масово като спирачки, течности, свещи, гърнета и т.н. - т.е. общо казано консумативи - купувам директно от съответните производители.
Всичко специфично за колата първо проверявам във VW и след това за сравнение алтернативните продукти. Много често разлика или няма или е нищожна и купувам директно от VW.

A най-почвам да се пляскам, когато видя теми от сорта на "от коя автоморга да си взема еди какво си или как да си го направя сам вкъщи" при положение, че във VW чисто ново и оригинално струва 10лв :banghead: :banghead: :banghead:

А съм срещал и немалко хора, които дори не знаят, че VW продават и части facepalm

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Вто 25 сеп 2012 17:55

а качеството би следвало да е като на оригинално-вгражданите компоненти.

За съжаление това твърдение отдавна е невярно, поради съвременния "потребителски" бизнес модел.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 25 сеп 2012 19:25

Малко са нещата във VW които струват по 10лв. до сега от VW съм си купувал само стоп машинка, всичко друго съм го купувал от различни магазини за авто части и проблеми не съм имал.
За сметка на това мога да ти сканирам няколко на брой фактури за подръжка и обслужване на VW CADDY от официален представител на VW, извинявай много но това си е жив пладнешки обир!
Последната е за смяна на масло 4+1л. и филтри, въздушен, горивен и маслен + една габаритна крушка + труд.
Сумата без ДДС е 430лв. колата е Кади TDI модел 2006г. mhihi айде нема нужда ...

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Вто 25 сеп 2012 19:45

Правете разлика между цени на части във VW и цени на труд във VW.

Части ментета не си заслужава да се купуват, аз поне досега пари за нещо неоригинално не съм давал, разликата в цената не е голяма, а относно качеството не желая да експериментирам въху мойта кола
Друг е въпроса ако трябва да се плащаш труд - там са на часова ставка и цените са в небето.

Аз купувам само оригинални части и ги сменявам при мой приятел, който има сервиз.
Това е най-чистия вариант.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Вто 25 сеп 2012 19:53

С тези цени дето са набичили за мен нищо от там не си заслужава

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Вто 25 сеп 2012 19:58

Цената за труд не е разковничето колега, смяната на маслото като цена/труд е 20лв. цената на литър VW масло е само 43лв. за литър без ДДС.
5л.х 43лв. = 215лв.без ДДС само за маслото, айде да идат там където слънце не огрява с ултра,супер,мега качественото си масло за 215лв.без ДДС или за 258лв. крайна цена.
Въпреки че това е начин на работа във всяко едно представителство на която и да е марка автомобили, режем ви главата през кръста, а пък вие си мислете че е оригинално mhihi
Преди два месеца сменях лагер на предно колело на Маздата, оригинален "японски" струва 106 euro,Тайвански струва 57лв. някак не виждам смисъл да храня цялото официално представителство на дадена марка само защото по-някаква причина съм си втълпил че моята 12 или 15 годишна кошница го заслужава :screwy

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Вто 25 сеп 2012 20:21

100+ лв малка разлика ли е?Става дума за клапан N75(най-пресен пример)...
270 беше при тях,а в b-parts-150...Така,че разликата не е толкова малка.Масла,носачи-никакъв смисъл от там!Спука ми се казана на сп.течност.От морга в перфектно състояние оригинално ми се върза 30 лв,а при нашите хубавци от ХААС-120 лв...И те тогава го попитах-"Сигурен ли си? :shocked :олелеее Да не би да е с предни и задни накладки,спирачна течност и маркучи... mhihi ..."
Термостат-Бер за 16 лв,ей го миналата зима,никакви ядове!Жегата никакви ядове.Е,да само дето няма щампа.ХААС-а да си ги продават за по 70!
Телта,която държи термоклапана на горивния филтър-7 лв(еб@ти телта :screwy да си каже човек )
До сега съм взимал само тройник на антифриза(щото е кушия смяната),хидравлично масло и сп.течност.Взимат се една шапка пари за труд,а не мога да видя как и кой аджеба ми бърника колата.2ро по тези лъскави сервизи останаха "механици"-пълни мърлячи!Та много хубаво е човек да гледа хубави жени докато е в тези сервизи ама пак цените не се преглъщат :mrgreen:
Имам чувството,че от вратата ми правят психо профил,как съм облечен и колко пари да ми вземат,отколкото наистина да ми се реши проблема...Така ще е докато има хора,които да ги рантутат!

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Вто 25 сеп 2012 20:25

термостат с гарнитура-75лв. това съм взел за моя дзвер :idea: ,защото с точно това компромис не бива :idea:

Потребителски аватар
110afn
Автомобил: Audi A6
Двигател: AFN

Мнениеот 110afn » Вто 25 сеп 2012 22:04

Във ФВ само за части и то само някои, трудът е много скъп. Като ходя със служебното Кади съм имал случай, като и кажа, че нямам еди колко си пари и да ми пуснат фактурата по банков път, да ми се отговори: кажи колко пари имаш да нагодим фактурата. Друг случай, който е много измекярски: на всяка смяна на масло ми таксуват 2 лева за смяна на дихтунка на пробката на картера. Естествено, че ме чу и глухия в сервиза кви два лева като маслото го дърпат през щеката .Бачкат на час, смяна само на масло и филтър-45 минути по часовник, ама пък колата и кафето на смешни цени
Другото, което ми прави впечатление е ,че все млади момчета, лошо няма ама за малко. Всеки дошъл да открадне занаят и дим да ме няма с тая смешна заплата
А и някой каза за маслото, че било скъпо. Сивата туба оригиналната ,която вътре всъщност е Кастрол 5в40 е около 21-22 лева литъра
Смяна на ангренаж, масла и филтри 1024 лева с ДДС, като помня със сигурност, че трудът беше над 500лв
На оригиналния ангренаж производителя дава първа смяна на 120х.км. При положение, че колата е още в гаранция и ти сменяват с оригинални части всичко, що сега сменявам на 60х.км
Голата истина е, че всички вносители МНОГО разчитат на гаранционното обслужване. Колата беше с 3 г гаранция без ограничение на пробег и влизах през месец. Средно по 300лв за масла на смяна и два ангренажа, айде да не смятам тая гаранция колко дебело излиза

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Вто 25 сеп 2012 23:05

Както е казал колегата - правете разлика между цена на части и цена на труд! Цената на труда във фирмените сервизи по цял свят е значително по-висока от свободните сервизи!

Тук си говорим за цени на ЧАСТИ!

Ето един чудесен пример как някои прекарват дни в умуване на направи си сам решения и обикалят като улави автоморги за да закърпят положението за неизвестно време, вместо да купят оригинална и чисто нова част от VW за под 20лв.:

viewtopic.php?f=5&t=180813&start=15

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Вто 25 сеп 2012 23:07

Последните постове много добре описват какво се случва, ако отидеш с идеята за отремонтираш нещо там - режат глави.
В случая идеята е да си помогнем с неща, които сме закупили от там - а на който му е по джоба, нека си го смени в оторизирания VW сервиз, с немските тарифи за таксуване.
Маслото им в сивите туби, както бе споменато по-горе е чист Castrol и не виждам причина да го купя от там :roll:
Взимаш си желаната част и монтираж при твой човек / самостоятелно / форумен майстор. На мен не ми пречи, че гаранцията не важи в тези случаи.
Важното е да не сменям теромстат през 2-3 месеца, например.
П.с. колега Haralampi, именно това ме подтикна да пусна темата :beer

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”