Малко помощ за PC конфигурация...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Малко помощ за PC конфигурация...

Мнениеот chefito » Нед 05 ное 2006 12:25

Колеги, дойде време да ъпгрейдна машинката. По принцип не ми трябва нещо мега бързо, а по скоро да отговаря на следните 2 критерия:

- 24H Uptime (сървър съм на няколко човека)
- Безшумен (спя в същата стая)

Важно за мен е да е в крак с модата и все пак да дава сравнително добри резултати на 3dsmax.....но най-важното е да издържа на безспирна работа :) Парите приготвени за дъно+процесор+памет са около 300-350лв макс! Нека някой който е наясно да предложи нещо, че утре като ида в моста да съм подготвен все пак. Благодаря!

Потребителски аватар
Maxee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maxee » Нед 05 ное 2006 12:32

Здравей!

Ще ти помогна, до колото мога!

За да нямаш проблеми със шума и uptime-а ти трябва хубава кутия, а с нея идва и хубавото захранване. Разбирай 50+$. Според мен това е разумна инвестиция. До колкото разбирам не искаш да си hard core геймър и за това бих ти препоръчал и видокарта с пасивно охлаждане. Това значи, че е с по - голям радиатор и липсва вентилатор. Това не е пречка, ако кутията ти е хубава. Марковите кутии са си със вентилатори и всичко е изчислено за оптимален въздушен поток.

Ако искаш конкретни предложения за компоненти - посочи парите, които си заделил за целта :wink:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 05 ное 2006 12:38

Maxee написа:...

Научих нещо за кутията и видеото. Сега остава някой колега да препоръча дъно+процесор и съответната рам памет....(300-350лв)

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 05 ное 2006 12:49

Чефо, не съм спец, но щом си сървър, задължително ти трябва повечко RAM. Примерно, 2х512... А чувам, че рама в момента е доста нагоре...

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 05 ное 2006 12:54

radotom написа:Чефо, не съм спец, но щом си сървър, задължително ти трябва повечко RAM. Примерно, 2х512... А чувам, че рама в момента е доста нагоре...

в момента съм го оптимизирал wina да бачка на 150мб...мисля че една плочка 512 ми стига напълно....като за начало...

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 05 ное 2006 12:58

Хм, пак казвам, не съм спец, а само юзър, но доколкото съм попрочитал, съвременните дъна ползват паметта като двойка (или поне могат). Така, че наистина по-добре да са два чипа, мисля! Ако не ти се харчи за 2х512, то тогава ползвай 2х256. Но нека и спецовете се обадят.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Нед 05 ное 2006 13:02

Значи и аз да се включа.. не съм кой знае какъв експерт но съм се занимавал..
първо на какво си сървър ?
рутър или сървър ?
защо не сложиш един рутър и не забравиш за всичките мъки с 24h uptime ... + това uptime не зависи толкова от машината колкото от операционата система и от това как се поддържа компа...

http://en.uptime-project.net/page.php?page=toplist

Немисля че преди 5 години е имал кой знае какъв комп :lol:
Гонил съм и аз ъптайм и съм стигал до 130 дена.. но ми спря тока :lol: също така бях със слак 8.1 :oops:

А за шума (свиква се хихихи)

Замисли се .. от къде идва шума ? хард вентилатори
значи се замисли за по тих хард (имам един 3гб биг фуут дето докато слака буутваше и четеше бууСт сектора заглушаваше "КроноШпан"-а и докато пусках мп3-ката я четях заедно с него :shock

Разгледай какви вентилатори има.. има вече към 98237498273423 вида охлаждания .. помисли за нещо по тихичко.. изпробвай .. накараи ги да ти покажат .. ПИТАИ.. все пак клиента винаги има право така че те буквално са длъжни... и все пак мисля че са по големи експерти от мен и теб предполагам.. :)

Потребителски аватар
Maxee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maxee » Нед 05 ное 2006 13:26

дъно: Асус не са това, което бяха ... Разгледай продуктите на EpoX, или ако не ти трябват излишни глезотиики и си се насочил към Intel тяхните си дъна са изключително стабилни!

В момента най - продаватаните компютри са на AM2 платформа. Както беше казано, обаче в момента РАМ-та е доста нагоре и предполагам е добра тактика да вземеш една плочка 1гб и като паднат цените още 1 гб. Също така АМД (за интел не знам) имаша cool and quite технологията - т.е. когато процесора не ти е натоварен и вентилатора му не работи на пълни обороти - понеже говорим и за шум. За харда в момента Seagate и Hitachi са най - добрите. За видео картата бих ти препоръчал производител XFX и Colorist. Специално XFX имат 7300 с пасивно охлаждане.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 05 ное 2006 13:33

Значи за момента това което гледам е: ATHLON64 3000+/AM2/BOX + някакво GB дъно - Имат ли добра гаранция? Харда ще е с най-голямата гаранция без да ме е грижа за марката. На рафта имам наредени от всички марки....видеото също ми е далечна и неясна величина....сега се заглетах те са безбожно много на брой....

Потребителски аватар
Maxee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maxee » Нед 05 ное 2006 13:53

chefito написа:Значи за момента това което гледам е: ATHLON64 3000+/AM2/BOX + някакво GB дъно - Имат ли добра гаранция? Харда ще е с най-голямата гаранция без да ме е грижа за марката. На рафта имам наредени от всички марки....видеото също ми е далечна и неясна величина....сега се заглетах те са безбожно много на брой....

Seagate са с най - голяма гаранция! Завидието съм ти написал. Gigashit не бих си купил. Погледни на Epox дъната

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 05 ное 2006 13:55

Maxee написа:
chefito написа:Значи за момента това което гледам е: ATHLON64 3000+/AM2/BOX + някакво GB дъно - Имат ли добра гаранция? Харда ще е с най-голямата гаранция без да ме е грижа за марката. На рафта имам наредени от всички марки....видеото също ми е далечна и неясна величина....сега се заглетах те са безбожно много на брой....

Seagate са с най - голяма гаранция! Завидието съм ти написал. Gigashit не бих си купил. Погледни на Epox дъната

Не ги виждам в мост....а там имам отстъпка...задължително ще е от там PC-то....

Потребителски аватар
OldSchoolPassat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот OldSchoolPassat » Нед 05 ное 2006 13:57

Захранване - задължително Fortron, просто енергоснабдяване го налага.
Купи си Box процесор, достатъчно тих е.
Сложи 512 рам, повече ако ти се наложи може винаги да сложиш
Дъното да има SATA
Харда - Seagate, 5 години гаранция са си 5 години гаранция пък и най-малко се чупят.
Наскоро продадох няколко машини с дъна FOXCONN, с вградени видео карти и саунд, ако няма да джъткаш игри ти ги препоръчвам силно в комбинация със семпромче на 2,8 -64 бита, бокс :) Това е, пари да имаш и пей сърце :twisted:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 05 ное 2006 14:09

OldSchoolPassat написа:Захранване - задължително Fortron, просто енергоснабдяване го налага.
Купи си Box процесор, достатъчно тих е.
Сложи 512 рам, повече ако ти се наложи може винаги да сложиш
Дъното да има SATA
Харда - Seagate, 5 години гаранция са си 5 години гаранция пък и най-малко се чупят.
Наскоро продадох няколко машини с дъна FOXCONN, с вградени видео карти и саунд, ако няма да джъткаш игри ти ги препоръчвам силно в комбинация със семпромче на 2,8 -64 бита, бокс :) Това е, пари да имаш и пей сърце :twisted:

http://www.cmm.bg/cgi-bin/most/pricelist.pl

Препоръчай от тук...че не виждам някои неща които си препоръчал! Само от моста ще пазарувам щото имам отстъпка....

4ep
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 4ep » Нед 05 ное 2006 15:19

Vizor написа:Значи и аз да се включа.. не съм кой знае какъв експерт но съм се занимавал..
първо на какво си сървър ?
рутър или сървър ?
защо не сложиш един рутър и не забравиш за всичките мъки с 24h uptime ... + това uptime не зависи толкова от машината колкото от операционата система и от това как се поддържа компа...:)

Тъкмо и аз се канех това да ти пиша! :D Що не си вземеш един Compaq втора ръка и да забравиш за него, Deskpro EN например вентилаторите се въртят с промелнива скорост, и най-често не се чуват. Аз съм сложил в къщи така един firewall ClarkConnect от 3 г. само го обновявам с новата версия и това е. :D Свободен софтуер, вътре и сървърски ф-ии ако искаш и т.н. има и други модели разбира се, просто предлагам. :wink:

Потребителски аватар
tr0ll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tr0ll » Нед 05 ное 2006 15:43

Не е ли най-добре ако ползваш пц-то за рутер да си вземеш едно рутерче я д-линк, я линксис за около 50-60 лева са - хем е малко можеш да ко бутнеш където няма да ти пречи, хем е безшумно. а за да мяма шум - читава видеокарта - и вентилацията залман.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”