Сменям а проблема си остава голф 3 1.6 i мотор АЕЕ 1996г.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
zladani
Автомобил:
Двигател:

Re: Сменям а проблема си остава голф 3 1.6 i мотор АЕЕ 1996г.

Мнениеот zladani » Сря 06 юни 2012 8:37

Здравейте, закачих голфа на комп. проблема с бедна смес на празен ход е решен. В компа. има записани две грешки.
00525 - Oxygen (lambda) sensor (G39)
07-10 - Signal too low - Intermittent. Тази грешка предполагам вече няма да я трупа но другата повече ме притеснява:

00516- Closed Throttle (idle) Position Switch (F60)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent. Това е нещо свързано с някой датчик на дросел клапа нали? Мога ли нещо там да изчистя?

Направиха ми и центровка по белег на шайба каквото и да значи това. Колата върви доста повече но на празен ход потреперват оборотите. Направих си белязка и върнах старата центровка там нямам проблем с оборотите а разликата е половин сантиметър. Също така на дросел клапата имаше някаква маса на единия болт закачена, която махнах и вързах другаде да не би от нея да ми дава тази грешка? По принцип не трябва да има такива кабеляци по болтовете на клапата нали?

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Сря 06 юни 2012 10:21

Трябва да има маса вързана на един от болтовете на дросела, така е заводски, дали е проблем без нея там не знам. След смяната на останалите джаджи след компа, трябва да ресетнеш компа с откачане на аку-то и да покараш известно време с новите неща за да видиш дали ще натрупа грешки с тях и тогава да закачаш на диагностика за да я четеш. Сега тези грешки дали са от преди да смениш колекторите, МАП-а и другите работи, преди да бараш центровка или са от след това?
Втората грешка мисля че от ТПС-са на дросела, но не съм сигурен. Няма какво да чистиш там освен гърловината на дросела, която ти вече си почистил.
Центровката се прави докато колата е закачена на диагностичен софт за да се гледа ъгъла на запалването. За АЕЕ мисля че беше 6 градуса.

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Нед 10 юни 2012 17:11

Здравей Каспър грешките са след смяна на колектори и компютър. Грешката за ламбна сонда се надявам да не я дава повече. След смяната не рестартирах компютъра само покарах около 300 километра и тогава закачих колата на компютър. Делкото ми го настроиха на диагностиката, но съм върнал старата позиция защото на празен ход и на място колебае оборотите а при старата позиция на делкото не ми прави така но има едно потреперване в купето което се усеща по волана и скоростния лост. Поне се радвам че главния проблем с бедна смес на празен ход е решен. Ще отида другаде да ми видят делкото и ще пиша но май без нов дросел няма да мина, надявам се да изкара поне още малко. А и днес върнах масата на болта на дросел клапата явно заради пластмасовите колектори я пускат но не забелязвам никаква разлика с нея или без нея.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Нед 10 юни 2012 21:47

Много пъти съм писал ,че трябва да се прави пълна диагностика (а не четене на грешки) на автомобила! При неравилна работа на запалителната система ,лабдата отчита такива параметри (отчита грешка) и чрез втората грешка напомня на диагнстика къде да търси проблема - във въздуха!Ами ако е здрав ТПС? какво правим? харчим пари на вятъра!
Правете нещата както трябва!

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Съб 22 сеп 2012 16:31

Засега няма да пипам повече поради липса на средства. Единственият проблем който остана е при палене на студено е да вдига оборотите на около 2000, след което еднократно пропадат до около 500, 600 тракане и възвръщане на около 1100 след което колата заработва добре. При заграля кола няма подобен проблем. Ако успея да реша проблема ще пиша. Благодаря.

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Пет 28 сеп 2012 16:36

Днес установих нещо, което ме притеснява паля колата студена и отварям разширителния съд колата си загрява и термостата отваря и двата дебели маркуча на радиатора са топли след което колата продължава работа и по някое време започва да завира водата и да я изхвърля от казанчето и чак след това включи перката на радиатора. Не трябва ли перката да включи преди водата да изври? Също опитах и друго затворих капачката и изчаках перката да включи след като спря отворих капачката и не изхвърли вода. Маркучите не са твърди сменена е гарнитура на глава термостат и капачката на разширителния съд. Мисля ,че не включва перката на първа степен съдя по това, че водата завира и чак след това включва перка. Но другото което е, че колата е с климатик и като го пусна перката тръгва това не е ли всъщност перката на първа степен.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пет 28 сеп 2012 17:02

АЕЕ-тата са с едностепенни перки. Като слагат климатика жабарите слагат по-мощен електромотор на перката и едно допълнително съпротивление. Когато пускаш климатика перката тръгва с намалена сила благодарение на това съпротивление, а когато колата загрее и/или достигне твърде високо нялягане на фреона тогава перката тръгва на директната степен и върти с пълна мощност. Тоест направили са нещо като първа и втора степен.
При отворен разширителен съд според мен е нормално да ти изври водата. Перката се включва преди водата да изври, но при затворен разширителен съд тоест когато системата е под налягане.

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Пет 28 сеп 2012 17:23

Мерси за бързия отговор Каспър всичко започна след смяната на радиаторчето на парното което правих сам и успях за около 3 дни да събера колата.Мисля сега трябва да се обезвъздуши нали? Беше пукнато и колата е карана само на вода, че взех днес да наливам вода и ми се стори странно това ,че перката включи след като завря водата когато я закачаха на комп. видях че перката включи на 104 градуса според компютъра. На таблото стрелката не ми е преминавала 90 градуса а датчика работи защото това лято стрелката премина средата и резултата беше смяна гарнитура на глава. Че ме притеснява това, че компа показва 104 при включване на перката таблото показва 90 водата завира при 100 а перката включва след като е завряла това значи ли че показанията на таблото не са ми верни?

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Пет 28 сеп 2012 17:26

Когато съда е затворен мисля, че не ври поне доколкото виждам през зацапаните му стенички. След смяна на радиаторчето се напълни казанчето с някаква гнус вероятно смазка от него. Може и да се шашкам напразно.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Пет 28 сеп 2012 17:31

В затворена охладителна система където водата е подналягане не завира на сто градуса. Вече за разликите в показанията на таблото и включването на перката трябва да се проверят датчика за таблото, този за перката и на финала самото табло. Според мен нямаш проблем с охладителната система. Като я закачиш на комп виж каква Т ще покаже при включване на перката и тогава го мисли.

zladani
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zladani » Пет 28 сеп 2012 17:44

Ще го свърша скоро и без това ми свети лампата за AirBag сигурно дето го разкачах при смяната на радиаторчето.

Потребителски аватар
bee7le
Автомобил: Golf 5
Двигател: BSE 2007

Мнениеот bee7le » Чет 15 ное 2012 20:20

Включване от още един АЕЕ юзър - ако търся комп за АЕЕ по моргите как да разбера от каква кола е ? Разбрах че октавия държат 700, от ибиза 800 оборота, тея 900 с човаркането по компа ми се струват малко високи- търсят се най-ниските идеални обороти на пх и след смяната на компа нужна ли е някаква настройка ?

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Чет 15 ное 2012 21:47

За компа просто питаш моргаджията, ако той не е искрен питаш Google :lol: Какво значи най-ниските идеални обороти ? 850-900 оборота колкото държи Поло АЕЕ са оптимални за малък 4-цилиндров двигател. Под оптимални аз имам предвид да работи равномерно без да се усеща леко притрисане и спокойно да храни всички консуматори на ПХ като ги пуснеш заедно зимата. От тези обороти надолу колкото по-ниски са толкова по-трудно му е на малкия мотор да смогва и да компенсира навреме товара причинен от навиване на волана; пускане на компресора на климатика; пускане на дълги светлини; пускане на перка; пускане на няколко или всички големи консуматори заедно и т.н. Ако има и газ тогава заради ниските обороти на ПХ компенсирането на големите спадове при включването на голям консуматор става още по-тегаво та даже се стига и до гаснене, ако си на газ и на ПХ ти се пусне компресора на климата и навиеш пълен волан примерно. Ниските обороти на ПХ са единствено радост за ухото и за околната среда. 6-цилиндров мотор да работи на 650 оборота ПХ разбирам защото там баланса на мотора е един, но малък 4-цилиндров мотор да го накараш да работи на такива обороти за да вземеш Евро 3 е това вече е тъпо. Но от VW като са правили Голф 3 АЕЕ да работи на 650 оборота ПХ не са мислили че след това жабарите ще му садят климатик, че в БГ ще му се слага газ и т.н. Затова Голф АЕЕ с оригинален климатик няма, а Поло АЕЕ има с оригинален климатик и е с 850 оборота ПХ. След смяната на компа, новия комп ще трябва да се "обучи" да работи с твоя ключ, става при автоключар.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”