Странен проблем със скорости - г4 TDI

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
maniac_55
Автомобил: A4 8E5 TDI
Двигател:

Странен проблем със скорости - г4 TDI

Мнениеот maniac_55 » Съб 29 сеп 2012 16:41

Здравейте колеги. За съжаление дойде момента и аз да бера ядове с проблем по автомобила, който до сега (около година и половина) не е имал такъв, по отношение на задвижващата част, а той е VW Golf 4 1999г. AHF - 1.9 TDI 110 коня. :( На кратко проблема се късае в това, че от известно време (около месец) при превключване на 3, 4 и 5 предавка влизат трудно и след това се чува кратко скърцане. Имам чувството че честотата на проблема се увеличава... Наясно съм, че това би могло да е от много неща, а и е малко вероятно според мен да се каже с точност от какво е, но нека някой да даде предположение от какво може да е това трудно влизане и след това изскърцване, което идва някъде отпред (скоростната кутия според мен).

Ето и някои допълнителни симптоми:

- Това да влиза трудно някоя от трите предавки и след това да скръцне не е всеки път, т.е. проблема е непериодичен. В повечето случаи си влизат добре и не скърцат след това.
- При пътуване по участък като Перник-София (25-30 км.) това се случва поне 5 - 6 пъти (изскърцването).
- Самото изскърцване почва при отпускане на съединителя, точно след средата и до края. Скърцането въобще не е тихо и се чува в цялото купе!
- Странното е че при първа и втора предавка до сега не съм чул скърцане, а при набрана скорост и включване на следващите предавки. Случва се и при превключване на по-ниска предавка без натискане педала на газта.

:help:

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Re: Странен проблем със скорости - г4 TDI

Мнениеот okti_1 » Съб 29 сеп 2012 17:17

Износен ти е феродовия диск и от там ти идва този проблем.Не е фатално и така да е караш колата/моята е карах така до като не пробуксува и тогава го смених/,но се приготви за нов съединител комплект.

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Съб 29 сеп 2012 17:56

Май колегата е прав!И моят така,сега забоксува.На един приятел с леон 110коня все се оплаква напоследък,че не му влиза 3-тата като хората.Оня ден ме вози и докато сменяше спредавки,чух това характерно изскърцване което съм чувал и на моята кола.Не му казах,защото наскоро сменя повдигачи на мотора и се тръсна не малко парички.
Скоро ще сменям моят съединител,ако се сетя ще кача снимка колко е износен... но предполагам няма да е красива гледка. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
maniac_55
Автомобил: A4 8E5 TDI
Двигател:

Мнениеот maniac_55 » Съб 29 сеп 2012 19:45

Добре, а това дето трудно влизат скоростите на какво може да се дължи? Просто на моменти като трябва да включа 5-та изобщо не може да се вкара, дори и с прилагане на малко сила. Лоста се мърда надясно, но не и нагоре (към петата) .. все едно я няма ..
После следва втори опит - т.е. отпускам съединителя, връщам лоста в средно положение и отново опит за включване... И на 2 - 3 път включва. :roll:

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okti_1 » Съб 29 сеп 2012 21:53

Виж си жилата.Това е най малкото което ще направиш без проблем.

Потребителски аватар
deversant
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот deversant » Съб 29 сеп 2012 22:25

Може да ти е пукната пласмасата която е захваната на края на лостовете-тоест свързващата част към избирача!
Пласмасова е и с годините се опичат,и се пукават.После даже се и счепват и забравяш за 1-ва 3-та 5-та....

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Съб 29 сеп 2012 22:29

Почвай да си търсиш маховик

Потребителски аватар
kalin_as
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalin_as » Вто 02 окт 2012 14:32

KirilGeorgiev написа:Почвай да си търсиш маховик

Да бе да глупости!
Не плаши човека mhihi
И моята скърцаше като я взех, но сега се оправи :)
Скърцането се изявяваше като мина от свободна на 5-та или 4-та предавка със скорост над 100км при отпускане на съединителя.
Звука беше като скърцане метал в метал точно от средно до крайно положение на съединителя.
Оправи се от каране - сигурно доста е почивала преди да я взема.
Иначе смених маслото в скоростната кутия, но скърцането се оправи преди това.
Трудно си влизат и преди и сега но много рядко 1-ва и задна

tdi_20yare
Автомобил: audi a3
Двигател: asz+brezel

Мнениеот tdi_20yare » Вто 02 окт 2012 18:40

Да не забравите и маслата на кутиите да си смените,че аз кат сменях мойто изтече доста малко отколкото трябваше,и се усети подобрение,а струваше 30-40лв....

Потребителски аватар
SCALE
Автомобил: Seat Leon TDI 110 hp
Двигател: AHF 2000

Мнениеот SCALE » Вто 02 окт 2012 19:13

maniac_55 написа:....На кратко проблема се късае в това, че от известно време (около месец) при превключване на 3, 4 и 5 предавка влизат трудно ....:help:

Да не би съединителят да не отделя като хората - нали има 2 помпи - оттам да не изпускат нещо ?
И при мене имаше едно "изпискване" от 4-та на 5-та , ( май и наобратно :screwy ) , после имах смяна на 2масовия с 1масов маховик + феродов , притискател... , напоследък не чувам това изпискване.

Потребителски аватар
ZvEr4O_MaN
Автомобил: Vw Passat B6 CR 2009
Двигател: CBAB

Мнениеот ZvEr4O_MaN » Вто 02 окт 2012 20:07

deversant написа:Май колегата е прав!И моят така,сега забоксува.На един приятел с леон 110коня все се оплаква напоследък,че не му влиза 3-тата като хората.Оня ден ме вози и докато сменяше спредавки,чух това характерно изскърцване което съм чувал и на моята кола.Не му казах,защото наскоро сменя повдигачи на мотора и се тръсна не малко парички.
Скоро ще сменям моят съединител,ако се сетя ще кача снимка колко е износен... но предполагам няма да е красива гледка. :Mr Green Fun

Благодаря,че ми спести инфото,но както си го чул и ти така и аз.Напоследък започна пак да ми прави разни такива номера и да чувам стъргане-стържене,а може и от това,че съм с нови повдигачи и ушите ми бяха с наострен слух към тях и да не съм обръщал внимание.

Потребителски аватар
del21
Автомобил: GOLF 4 TDI
Двигател: TDI 99

Мнениеот del21 » Вто 02 окт 2012 20:35

Колега,бъди сигурен,че демпферният маховик ти е за смяна! :bishop Това скърцане се чува,когато маховикът се разбие,има голям луфт и започне да опира в кожуха на скоростната кутия. И при мен се чува от време на време при превключване и то предимно от трета на четвърта,а иначе съединителят ми е супер - не буксува и няма странични шумове.

Потребителски аватар
okti_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okti_1 » Вто 02 окт 2012 21:49

del21 написа:Колега,бъди сигурен,че демпферният маховик ти е за смяна! :bishop Това скърцане се чува,когато маховикът се разбие,има голям луфт и започне да опира в кожуха на скоростната кутия. И при мен се чува от време на време при превключване и то предимно от трета на четвърта,а иначе съединителят ми е супер - не буксува и няма странични шумове.

Колега в голяма грешка си относно маховика.Така че недей ни подвеждай :beer
Признаците за маховика са други,различни от този.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Вто 02 окт 2012 21:51

Я кажи какви са та да се научим и ние :roll:

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Сря 03 окт 2012 21:41

KirilGeorgiev написа:Я кажи какви са та да се научим и ние :roll:

Колата започва да претриса на място e един от признаците на разбит маховик.
П.П. И със смяна на феродов диск не е задължително да се сменя целия комплект съединител ;)

Върни се в “Дизелови агрегати”