Колега,
Бих казал, че от опит мога да те насоча по следния начин:
1. Немски език - на мен ми е втори чужд след английския, който ми е почти матерен. Уча го от 8-ми клас, сега съм на 29 години. Преводач съм от немски и пак не мога да кажа, че го знам така, както искам. Сложен език е, иска много практика - най-вече на място в немскоговоряща среда. Не знам за колко време очакваш да научиш немски, при положение, че не си се занимавал с този език никога,няма да ти е никак лесно.
2. Какво ти липсва в България? Какво очакваш да получиш в Германия? С какво животът ти там (с оглед на знанията, опита и евентуалната ти работа) ще бъде по-добър от тук?
От скромния ми опит знам, че там животът си е доста скъп - квартири, данъци, застраховки и т.н.
Ако не знаеш езика добре, дори да си спец в някоя област, пак ще бачкаш общак - без езика няма как да стане, освен ако не си супер ценен кадър и работодателите не се избиват за теб - има и такива, даже познавам някои.
Казано най-общо - ако там не си "бяла якичка", не очаквай да живееш така, както повечето хора в БГ мислят, че са нещата в Германия. И там хората не са цъфнали та вързали - както навсякъде, си имат доста проблеми.
Ако бачкаш като неквалифициран работник, заплатата в общия случай ще ти стига колкото да си покриеш квартирата, режиините, да си платиш застраховката на колата (която е 100++++ Евро за доста евтин автомобил) и до там.