Инфо за Германия-работа,живот......ит.н.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Re: Инфо за Германия-работа,живот......ит.н.

Мнениеот eng » Нед 07 окт 2012 21:05

Чудомир написа:На тия години - спокойно можеш да си легализираш престоя под студентския флаг. Оптималния вариант е с почасова работа по специалността. Или "по-оптималния" mhihi - пълен работен ден.

Да, но май първо ще трябва да си легализирам немския mhihi , и то доста сериозно.освен това въпроса с университетите въобще не съм го проучвал.Май искат да си минал ДАФ или нещо от сорта на шпрах диплом (дано съм се изразил правилно), вероятно са нещо като Тойфел за Англииските и Щатските юнита.Таксите също не са ми ясни, не че няма интернет -но не съм си поставял за цел.По скоро ако има начин да си приравня дипломата, за Англия организацията я знам, но за Германия коя ли ще е?

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 07 окт 2012 21:24

За организация не знам, по скоро има база данни, по която може да видиш кое немско отговаря на твоята диплома. После при кандидатстване за работа трябва да се види дали ти е необходимо разрешително за работа или не. С една дума ти ще аргументираш пред службата по труда защо ти трябва или не ти трябва такова. Аргументацията тогава ще е според базата данни (или друго инфо, с което ти можеш да се въоръжиш)

Ето ти линк
http://anabin.kmk.org/anabin-datenbank.html

Най-вероятно теб те интересува 1вия линк и после вляво "Hochschulabschlüsse" и след това по средата "Suche nach ..."

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Нед 07 окт 2012 21:51

Да това е интересно, но си мисля че те ще искат официално черно на бяло аджеба тая диплома на каква тяхна отговаря (ако въобще отговаря), защото НАРИК се занимават точно с това в Англия.А тука няма как да им покажа само линка.Иначе благодаря за насоките инфото ми е много полезно.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Нед 07 окт 2012 22:07

Обикновено нещата протичат така:

Работодателя те харесва, кани те на интервю и там си стискате ръцете. Остава въпроса дали ти трябва разрешително за работа:

Вариант А: Работодателя е наясно каква е процедурата и прави стъпките за такова разрешително чрез стандартизирана бланка. Евентуално може да се окаже, че не ти трябва такова разрешително, и вместо разрешително да се върне становище, че не ти трябва такова. Това е.

Вариант Б: Работодателя не е наясно и казва: Ти ми кажи какво трябва да се направи. Ти нищо не можеш да направиш, защото бланката трябва да я попълни и подпечата работодателя. Един вид ти трябва да му изясниш процедурата. Тогава може да ти е от полза ти вече да имаш някакъв документ от службата по заетостта, дали ти трябва или не разрешително. В случай че ти трябва, пак сте при вариант А, но ако не ти трябва ти директно може да обосновеш това с документа пред работодателя и почваш "веднага".

Така че не ти трябва да "признаваш" дипломата. Хубаво би било да я преведеш и легализираш. Тогава при превода трябва да внимаваш дали са я превели според лика, който ти дадох (да няма "свободен превод" и "разминаване")

Вариант В: Изхождайки от факта, че си "висококвалифициран специалист", не правиш нищо от твоя страна, работодателя също не е наясно и почваш "веднага", но на "сляпо". При една проверка излиза, че е трябвало да имаш разрешително, а ти го нямаш...Лошо...

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 08 окт 2012 9:18

Разрешително за работа се издава безпроблемно за вишисти/специалисити от определени сфери.
Освен това ако не ме лъже паметта всякакви изисквания за издаване на разрешителни отпадат от 2013 (или 2014?).

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пон 08 окт 2012 12:44

Чудомир-точно такъв е пътя който и аз си мисля че трябва да бъде, които си описал като варианти А,Б,В-най-добрият за мен естествено е Б, едва ли немски работодател го е грижа за някой как и защо трябва да го наема.Така че тези процедури трябва да са ясни на мен първо.Остава въпроса да мога да ги обясня на немски :idea:
Харалампи-точно това е че искам да разбера за кои сфери висшисти отпадат тия ограничения и по важното ако си завършил българин но тамошен университет (което предполагам е вярното, защото си поживял и някоя друга година там) или българин завършил юни в бг.Това че отпадат ограниченията 2013 или 2014 не ме топли въобще защото първо като период една година ми е много да чакам,камо ли още две- второ не е сигурно ама въобще, нямат изгода да ни пускат на техния пазар.Ще станекато поляците в Англия,Шотландия и Уелс на всяка крачка са.От друга страна добре че са те че както ги мързи тамошните "неитив" поне да им изкарват помощите.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 08 окт 2012 13:38

Те вече нямат избор! Отложиха го до максималния разрешен от ЕС период. Т.е. от 2013 (или 2014) ограниченията падат щат или нещат! Просто няма как да бъде сложено ограничение повече, нито от тях, нитоя от която и да а е друга ЕС страна.

Ако си завършил немски университет независимо от сферата имаш моментално право на мин. 1 година безусловно разрешително за работа.
Освен това, ако си пребивавал в страната повече от 4-5 години (не помня точния период) получаваш неограничено право на работа (Arbeitserlaubnis / Arbeitsgenehmigung) на база на Freizügigkeitsgesetz Bescheinigung, който ти се полага.

С 2 думи - ако си живял достатъчно дълго там, така или иначе имаш право на разрешително. Ако си завършил немски университет - получаваш 1 година разрешително, през която си опичаш нещата за след това. Ако не попадаш нито в едната, нито в другата група - проверяваш дали облекчения режим важи за теб (инженери вишисти от няколко сфери) или чакаш догодина (или 2014, ах как ме мързи да проверя!).

Вариант В на чудомир не е приложим директно! Няма как да почнеш (да те назначат) без разрешително!! Това никой работодател няма да го направи! Изисква се още преди подписване на договор заедно с всички останали документи, а в Германия има достатъчно чужденци, за да не пропуснат да ти го поискат! Така че по облекчен или необлекчен път ще трябва да си извадиш разрешително!
Процедурата ако не си по облекения режим обаче не е никак формална :idea: Изисква се доказателство от работодателя, че е потърсил и не е намерил немски гражданин (или гражданин с право на работа), който да отговаря на твоята квалификация и за това наема теб. По спомен от един такъв случай това нещо се влачеше 3-4 месеца.

Последна промяна от Haralampi на Пон 08 окт 2012 13:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Пон 08 окт 2012 13:40

eng написа:Харалампи-точно това е че искам да разбера за кои сфери висшисти отпадат тия ограничения и по важното ако си завършил българин но тамошен университет (което предполагам е вярното, защото си поживял и някоя друга година там) или българин завършил юни в бг.

Не съм Харалампи, но пък мисля,. че той няма да има нищо против...
В един *официален* документ в Глава 8 на страница 20 някой написа:Neu einreisenden bulgarischen und rumänischen Arbeitnehmern kann eine Arbeitserlaubnis-EU grundsätzlich für alle Beschäftigungen, die eine qualifizierte Berufsausbildung voraussetzen, erteilt werden. Ihnen wird die Arbeitserlaubnis-EU unter erleichterten Bedingungen (ohne Vorrangprüfung) erteilt, wenn die Arbeitsbedingungen denen vergleichbarer inländischer Arbeitnehmer entsprechen. Andere (разбирай: неквалифицирани) Beschäftigungen können unter den in Kapitel 3 genannten Voraussetzungen zugelassen werden.

В Глава 3 също някой, изброявайки неквалифицирани длъжности, за които се издава разрешително по канален ред, написа:Saisonbeschäftigung...
Schaustellergehilfen...
Au-pair...
Haushaltshilfen...
Künstler und Artisten...
Fertighausmonteure...
Personen...um Maschinen ...zu montieren...oder demontieren

Ти не падаш в нито една от тези.
За мен работата опира доколко твоята длъжност е квалифицирана и дали твоето университетско образование пасва на позицията (сиреч: изисква ли се висше образование за нея). За любознателните - официалния документ съм го приложил.
Merkblatt 7 - Beschäftigung Ausländer.pdf
(160.32 KиБ) Свален 51 пъти

Последна промяна от Чудомир на Пон 08 окт 2012 14:43, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Пон 08 окт 2012 14:12

Haralampi написа:Освен това, ако си пребивавал в страната повече от 4-5 години (не помня точния период) получаваш неограничено право на работа (Arbeitserlaubnis / Arbeitsgenehmigung) на база на Freizügigkeitsgesetz Bescheinigung, който ти се полага.

Freizügigkeitsbescheinigung няма нищо общо с правото на работа. Това е просто една хартийка, която удостоверява, че някой е проверил, че ти си ЕУ гражданин. И за нея вече няма нужда да си пребивавал определен период
Keine Visumpflicht und keine Aufenthaltsgenehmigungspflicht
Für die Einreise nach Deutschland besteht für EU-Bürger keine Visumpflicht. (§ 2 Abs. 4
Freizügigkeitsgesetz/EU - FreizügG/EU). Erforderlich ist nur die Vorlage eines Passes oder
Personalausweises (§ 8 FreizügG/EU) Dies gilt auch bei einer Einreise zwecks Aufnahme
einer Erwerbstätigkeit. Freizügigkeitsberechtigte Unionsbürger erhalten von Amts wegen
nur noch eine Bescheinigung über ihr Aufenthaltsrecht (§ 5 FreizügG/EU)
.

Haralampi написа:Вариант В на чудомир не е приложим директно! Няма как да почнеш (да те назначат) без разрешително!! Това никой работодател няма да го направи!

Няма как да стане друго нещо - да получи "универсално" разрешително, сиреч без да е посочено къде започва. Формуляра съм го приложил, всеки може да си го погледне.
erlaubnis_einer_beschaeftigung.pdf
(18.27 KиБ) Свален 32 пъти

А освен това и току що говорих със съответната служба...
Bundesagentur für Arbeit
Zentrale Auslandsund, Fachvermittlung (ZAV), Auslandsvermittlung
Info-Center: 0228 / 713 - 1313
E-Mail: ZAV-Auslandsvermittlung@arbeitsagentur.de
http://www.ba-auslandsvermittlung.de

...които ми го потвърдиха. Освен това работодателя трябва да попълни и още един формуляр, описващ позицията, който е тук
Също така е важно следното от 1вия документ, който приложих:
Keine Arbeitsgenehmigung-EU bedürfen Hochschulabsolventen für eine der Qualifikation entsprechenden Beschäftigung sowie deren Familienangehörige

С една дума на хора с висше не им трябва разрешително, ако работят по специалността. Което в случая на колегата не е налице.
А това, че търсят преди тебе немец, който да пасва на позицията, също не е много актуално. В първия линкнат пдф търсене с "Vorrangprüfung" вади конкретните пасажи, които са свързани с въпросното правило.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пон 08 окт 2012 14:36

Железни сте направо, чета яко само че гугъл транслейта се бави с превода...........много дълги думи в немския.Ще падне четене. :beer

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 08 окт 2012 14:44

Чудомир написа:Freizügigkeitsbescheinigung няма нищо общо с правото на работа. Това е просто една хартийка, която удостоверява, че някой е проверил, че ти си ЕУ гражданин. И за нея вече няма нужда да си пребивавал определен период

Така е, всъщност имах предвид зелената карта (Aufenthaltskarte / Aufenthaltserlaubnis), а не Freizügigkeitsbescheinigung-a :да: На база на нея вече се издава разрешителното, а за нея пък са нужни Х години престой (4 или 5...).

И разбира се, че няма как да получи предварително унивесрално (ако не е завършил в страната или пребивавал определен период)! Не съм писал подобно нещо! Писах обаче, че никой няма да го назначи БЕЗ разрешително. Ако няма такова, трябва да се погрижи затакова с помощта на работодателя по описания от теб път.

Доказателството пък, че не е намерен "местен" със задоволителна квалификация е все още необходима за всички не-ЕС граждани и тези които биват третирани като такива :idea: Освен ако не са променили нещо през последните 1-2 години.

Последна промяна от Haralampi на Пон 08 окт 2012 14:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Пон 08 окт 2012 14:47

Haralampi написа:Писах обаче, че никой няма да го назначи БЕЗ разрешително. Ако няма такова, трябва да се погрижи затакова с помощта на работодателя по описания от теб път.

:да:
Haralampi написа:за всички не-ЕС граждани

Така поставена рамката - вярно.

Последна промяна от Чудомир на Пон 08 окт 2012 15:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Пон 08 окт 2012 15:17

eng написа:Железни сте направо, чета яко само че гугъл транслейта се бави с превода...........много дълги думи в немския.Ще падне четене. :beer

Точно с такъв превод Гугъл Транслейт няма да се справи 100% - ще ти преведе пълна тъпня. :deal

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пон 08 окт 2012 15:36

Знам както и от англииски превежда-нищо сносно.

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Вто 09 окт 2012 14:00

Колега,
Бих казал, че от опит мога да те насоча по следния начин:
1. Немски език - на мен ми е втори чужд след английския, който ми е почти матерен. Уча го от 8-ми клас, сега съм на 29 години. Преводач съм от немски и пак не мога да кажа, че го знам така, както искам. Сложен език е, иска много практика - най-вече на място в немскоговоряща среда. Не знам за колко време очакваш да научиш немски, при положение, че не си се занимавал с този език никога,няма да ти е никак лесно.

2. Какво ти липсва в България? Какво очакваш да получиш в Германия? С какво животът ти там (с оглед на знанията, опита и евентуалната ти работа) ще бъде по-добър от тук?

От скромния ми опит знам, че там животът си е доста скъп - квартири, данъци, застраховки и т.н.
Ако не знаеш езика добре, дори да си спец в някоя област, пак ще бачкаш общак - без езика няма как да стане, освен ако не си супер ценен кадър и работодателите не се избиват за теб - има и такива, даже познавам някои. :D

Казано най-общо - ако там не си "бяла якичка", не очаквай да живееш така, както повечето хора в БГ мислят, че са нещата в Германия. И там хората не са цъфнали та вързали - както навсякъде, си имат доста проблеми.
Ако бачкаш като неквалифициран работник, заплатата в общия случай ще ти стига колкото да си покриеш квартирата, режиините, да си платиш застраховката на колата (която е 100++++ Евро за доста евтин автомобил) и до там. :arrow:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”