Грижи за турбото
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Грижи за турбото
В какви обороти е най добре да се кара?Че аз май в последно време я ръчкам доста!!
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Карай я с хубаво масло, не я юркай студена, оставяй е да се охлади добре след много натискане - при тези условия си я карай в каквито искаш обороти.
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
brabus написа:Карай я с хубаво масло, не я юркай студена, оставяй е да се охлади добре след много натискане - при тези условия си я карай в каквито искаш обороти.
Благодаря колега!!

- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
при тези условия си я карай в каквито искаш обороти.

- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Това, което написах се отнася за изправна кола.
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
brabus написа:Това, което написах се отнася за изправна кола.
Моята смятам ,че изправна!
- JUSTICE_G
- Автомобил:
- Двигател:
А на какъв интервал е добре да се сменя маслото на 1.8Т? Някъде прочетох на 15 000, защото бил бензинов мотор.
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
JUSTICE_G написа:А на какъв интервал е добре да се сменя маслото на 1.8Т? Някъде прочетох на 15 000, защото бил бензинов мотор.
Различните масла имат различен интервал за смяна.
- tisho_psg
- Автомобил:
- Двигател:
А защо да турбо дизелите казват,че трябва редовно да се "продухват"с яко газ и високи обороти? Сажди задръства турбото ли? Ако не се вкарва в лютеницата и се кара предимно градско проблем ли е?
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
tisho_psg написа:А защо да турбо дизелите казват,че трябва редовно да се "продухват"с яко газ и високи обороти? Сажди задръства турбото ли? Ако не се вкарва в лютеницата и се кара предимно градско проблем ли е?
Ако колата е изправна(адски разтегливо понятие) - НЕ. Такова изискване има само при дизели с DPF - там целта е да се "нагорещи" генерацията за да се почистят саждите от филтъра. Пише го в инструкциите за експлоатация, конкретно за Октавия 1,6ТДИ - 140км/ч за поне 15мин.

-
- Автомобил: Vw Golf MK3
- Двигател: AAZ _ AEF motor
Колеги,нищо лично към никой,но още малко ще подшушнете на колата си дали иска и сладолед да и дадете
То ясно е,че има доста маниаци,но за някои хора май е като болест
Относно темата,нека и аз да споделя какви са ми наблюденията върху двигателя на автомобила който карам може би над 5 год. вече.
А именно AAZ мотора (за незапознатите 1.9TD)
Карам го както ми падне без значение топъл/студен,когато човек бърза така става,но гледам през повечето пъти когато е студен да се съобразявам.
Турбото го смених преди 6 месеца някъде,и сега ще си кажете:ето до къде води това,нали?Да,ама не и ако това е първа смяна на турбото от как кола е произведена и това са над 500хил.км. Другото правило за изчакването преди да се изгаси го знам,но никога не съм го прилагал.За маслото да не говорим,там както дойде се сменя.
Та,моето мнение е,че много зависи дали ще попаднеш на кола,на едни се чупят без причини,въпреки че са внимавали,на други не.Може примерно твоята кола да е гледана като бебе както се казва,моята да е мундарска,но пак да се поддържа,и накрая твоята да се счупи преди моята.

Относно темата,нека и аз да споделя какви са ми наблюденията върху двигателя на автомобила който карам може би над 5 год. вече.
А именно AAZ мотора (за незапознатите 1.9TD)
Карам го както ми падне без значение топъл/студен,когато човек бърза така става,но гледам през повечето пъти когато е студен да се съобразявам.
Турбото го смених преди 6 месеца някъде,и сега ще си кажете:ето до къде води това,нали?Да,ама не и ако това е първа смяна на турбото от как кола е произведена и това са над 500хил.км. Другото правило за изчакването преди да се изгаси го знам,но никога не съм го прилагал.За маслото да не говорим,там както дойде се сменя.
Та,моето мнение е,че много зависи дали ще попаднеш на кола,на едни се чупят без причини,въпреки че са внимавали,на други не.Може примерно твоята кола да е гледана като бебе както се казва,моята да е мундарска,но пак да се поддържа,и накрая твоята да се счупи преди моята.
- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
Много ми хареса изразът,който си използвал - да се счупи без причини
винаги има причини ...... погледай малко разследване на самолетните катастрофи по Нешънъл джиографик
нищо не се случва на този свят без причина

винаги има причини ...... погледай малко разследване на самолетните катастрофи по Нешънъл джиографик
нищо не се случва на този свят без причина

- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Какъв е бил бившият собственик!??Там е разковничето!!
- Aprilia
- Автомобил:
- Двигател:
Подземен гараж и стръмна рампа, как да изляза с под 2к оборота от гаража ? А сега като помислим че 70% от гаражите в Италия са подземни, дали колите ни се юркани студени или жабарите са правили кръгчета в подземния за да загрее преди да излязат
Колкото и да се опитва човек да пази една кола никога не може да се опази на 100% и да се спазват всички предписания 1:1. Сипвайте хубаво масло и никакви компромиси към обслужванията пък каквото и да стане друго е неизбежно 

- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Жабара не пази защото не смята да я кара повече от 5 години.Сигурен съм ,че и ние щеше да сме такива ,ама като знаеш ,че не можеш да си позволиш друга как няма да пазиш?Аз я паля и я оставям 2-3 минути да работи .Но после като вляза в трафика не мога да я галя.Трябва да направя задръстване!
Каквото е писано!!
Каквото е писано!!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”