1.8T vs 1.6/1.8
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Re: 1.8T vs 1.6/1.8
За поддръжка на 1,8Т не бих се тревожил толкова. Една такава турбина е 300-400лв втора ръка и като цяло се намират читави. Много "проекти" има и хората продават изрядни стокови турбини. Маховика също рядко се разбива. 

- focke-wulf
- Автомобил:
- Двигател:
Здравей, и аз преди време бях пред подобна "дилема". Даже бях склонен към покупка на Голф 4 2.0, щото толкова ми беше писнало от обикаляне и огледи на някакви "перфектни уникати". Ето и моя опит с покупката на А3 1.8Т AGU, дано мнението да е от полза:
1. Като цяло точно тези екземпляри не са много, повечето са съсипани от каране(кофти мотори и интериор, за сметка на лъснатия екстериор) или удряни, най-често и двете.
2. Търси си стокова кола, шанса да попаднеш на читава такава е много по-голям, отколкото да дадеш 5000 лева за бегачката, която много върви и е понаправена от собственика, който е имал полюции свързани с 400 метра и 0-100. Добре и истински направените 1.8Т-та струват доста повече.
3. Предполагам си наясно, че каквото и да вземеш 1.6/1.8(Т), нищо няма да е с цените на RF-чето. И тези 1000 лева, които си отделил са прекалено малко, имайки предвид колко струват частите:
-първоначално обслужване - 500-600 лева
-газ (при положение, че си решил да слагаш) - поне 1000 лева
-дискове, накладки, гуми (ако се налага)
И най-тежката графа, като на всяка друга кола - непредвидените разходи, тук тези 1000 лева могат да се изпарят само покрай дебитомера и разни други дреболийки, които има смисъл да се купуват само нови оригинални. Все пак пиши едно ЛС, ако искаш мога да ти дам по-подробна информация за частите, които съм сменил по моето А3.
Повечето неща сигурно са ти ясни, но... в истината е в приказката за брадата и гребенчето.
1. Като цяло точно тези екземпляри не са много, повечето са съсипани от каране(кофти мотори и интериор, за сметка на лъснатия екстериор) или удряни, най-често и двете.
2. Търси си стокова кола, шанса да попаднеш на читава такава е много по-голям, отколкото да дадеш 5000 лева за бегачката, която много върви и е понаправена от собственика, който е имал полюции свързани с 400 метра и 0-100. Добре и истински направените 1.8Т-та струват доста повече.
3. Предполагам си наясно, че каквото и да вземеш 1.6/1.8(Т), нищо няма да е с цените на RF-чето. И тези 1000 лева, които си отделил са прекалено малко, имайки предвид колко струват частите:
-първоначално обслужване - 500-600 лева
-газ (при положение, че си решил да слагаш) - поне 1000 лева
-дискове, накладки, гуми (ако се налага)
И най-тежката графа, като на всяка друга кола - непредвидените разходи, тук тези 1000 лева могат да се изпарят само покрай дебитомера и разни други дреболийки, които има смисъл да се купуват само нови оригинални. Все пак пиши едно ЛС, ако искаш мога да ти дам по-подробна информация за частите, които съм сменил по моето А3.
Повечето неща сигурно са ти ясни, но... в истината е в приказката за брадата и гребенчето.

- mupk0
- Автомобил: Mercedes Benz S202
- Двигател: C200 Kompressor
- Контакти:
Принципно затова търся и кола с газ.Относно обслужването не е проблем,защото частите са ми -30% и без пари за труд...цената става доста под 500-600лв
Не се притеснявам от това нещо.Тази дето ще я гледам е последната 1.8Т което ще видя и след това се насочвам към 1.6.Така че или ще взема тази за 5 палки с газ и глупостите или няква 1.6 за 4 пак с газ ги има бол.А и от РФ-а съм претръпнал...там сменях бая работи и винаги цените са били дебели....ама както и да е.Смятам че със заплатата която имам ще я поддържам подобаващо..затова и гледам по-скромна кола.Мога да взема нова и по-скъпа с пари на заем от родителите ми примерно,но не искам/

- Supawiza
- Автомобил:
- Двигател:
И кой мотор от 1,6 ще вземеш ми е интересно?
Моят съвет е да бягаш далече от 1,6 ако искаш го приемай.
Само ще спомена скоростни кутии и дросели.
Моят съвет е да бягаш далече от 1,6 ако искаш го приемай.
Само ще спомена скоростни кутии и дросели.
- JUSTICE_G
- Автомобил:
- Двигател:
1.8Т е много корав, мощен, еластичен и приятен за каране мотор. Освен това чудесно се разбира с газов инжекцион, а разходът му изобщо няма да е много по-висок от този на "ПОКОЙНИКА" 1.6 или на подвижния некролог 1.8 20В. За сметка на това, вървежът ще е подобаващ.
- MK4
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ARY 2003
И аз имам наблюдения върху добре настроени газови инжекциони на 1.8Т, вървят без грижи.
Въпроса е да я караш стокова, защото при ъпгрейди вече става тегаво с газта.
Въпроса е да я караш стокова, защото при ъпгрейди вече става тегаво с газта.
- bbboiko2004
- Автомобил: VW Polo 2f
- Двигател: 3f - 1993
До колкото съм запознат, на газ може да се кара до 1 бар, над това налягане газта се втечнява и не може да се кара 

- wmalevski
- Автомобил: Golf Mk5
- Двигател: R32 DSG
Карах пассат 1.8Т на газ близо 2 години, малко над 60 000 км му направих. Турбина не съм сменял, както и съединител. А това че 1.8Т и газ не вървели в едно изречение са пълни глупости. По мотора не съм имал никакви забележки, патих от окачване, интериор, климатроник, хидравлика, ама мотора беше перфектен. Според мене на по-малко купе ще е и по-добре, защото ще гори по-малко и върви повече.
- JUSTICE_G
- Автомобил:
- Двигател:
Ето, мнението на колегите, изказали се след мен, също е в подкрепа на моето твърдение. Ще си позволя да вкарам малко ОФФтопик и да дам един пример на автора на темата.
По стечение на обстоятелствата, миналата година за период от около 2 месеца карах АСТРА, с мотор 1.4 16В, 90 коня. Този мотор беше толкова спънат, че за да върви нормално извънградско, се налагаше постоянно да го пъна, да изцеждам скоростите и вътре да бучи така все едно всеки момент ще се пръсне. Да споменавам ли какво се слуваше с 4-ма души, багаж и климатик? Отговорът е прост - забравете изпреварванията на Тировете и изкачването на магистралните баири на пета скорост.
Та, за 2 месеца и навъртях около 5000 км само на бензин /нямаше газ/.
Извънградско ми даваше винаги разход между 7 и 10 на 100
Градското беше около 12.
Представи си какво ще стане ако караш Пасат с мотор 1.6, на който купето е по-тежко от на въпросната Астра-ще се мъчи и ще гори като ламя.
За сравнение - 1.8Т на бензин ми гори около 12 градско, а извънградско при нормално и спокойно каране без проблем слиза на 7 на 100. Нормалното извънградско е 8-9. Виждаш че за същия разход караш доста по-мощен и еластичен мотор, изпреварваш с лекота, не тормозиш постоянно двигателя в критични обороти, имаш въртящ момент още от 1750 оборота и още хиляди предимства + доказаната здравина на този мотор. Освен това, следвайки правилото че бързият мотор може да се кара и бавно, но бавният не може бързо, се сещаш че когато искаш адреналин, винаги можеш да го получиш от 1.8Т. Проблемът е че хората, които си взимат 1.8Т почти винаги го карат на ръчка и не могат да засекат реалния разход при спокойно каране. Но причината си е в самия мотор - не те сдържа да го караш като баба.
Освен това, една бърза справка в каталожните данни на различните мотори също потвърждава нищожната разлика в разходите им.
Затова моят съвет е - ако за теб шофирането не е придвижване от "точка А" до "точка Б", ако разлика от 1 литър на 100 не те притеснява и ако искаш здрав и мощен мотор, тогава вземи 1.8Т.
По стечение на обстоятелствата, миналата година за период от около 2 месеца карах АСТРА, с мотор 1.4 16В, 90 коня. Този мотор беше толкова спънат, че за да върви нормално извънградско, се налагаше постоянно да го пъна, да изцеждам скоростите и вътре да бучи така все едно всеки момент ще се пръсне. Да споменавам ли какво се слуваше с 4-ма души, багаж и климатик? Отговорът е прост - забравете изпреварванията на Тировете и изкачването на магистралните баири на пета скорост.
Та, за 2 месеца и навъртях около 5000 км само на бензин /нямаше газ/.
Извънградско ми даваше винаги разход между 7 и 10 на 100
Градското беше около 12.
Представи си какво ще стане ако караш Пасат с мотор 1.6, на който купето е по-тежко от на въпросната Астра-ще се мъчи и ще гори като ламя.
За сравнение - 1.8Т на бензин ми гори около 12 градско, а извънградско при нормално и спокойно каране без проблем слиза на 7 на 100. Нормалното извънградско е 8-9. Виждаш че за същия разход караш доста по-мощен и еластичен мотор, изпреварваш с лекота, не тормозиш постоянно двигателя в критични обороти, имаш въртящ момент още от 1750 оборота и още хиляди предимства + доказаната здравина на този мотор. Освен това, следвайки правилото че бързият мотор може да се кара и бавно, но бавният не може бързо, се сещаш че когато искаш адреналин, винаги можеш да го получиш от 1.8Т. Проблемът е че хората, които си взимат 1.8Т почти винаги го карат на ръчка и не могат да засекат реалния разход при спокойно каране. Но причината си е в самия мотор - не те сдържа да го караш като баба.

Освен това, една бърза справка в каталожните данни на различните мотори също потвърждава нищожната разлика в разходите им.
Затова моят съвет е - ако за теб шофирането не е придвижване от "точка А" до "точка Б", ако разлика от 1 литър на 100 не те притеснява и ако искаш здрав и мощен мотор, тогава вземи 1.8Т.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Абе вие с това 1,8Т се побъркахте. Първо става въпрос за Ауди А3 и на него 1,8 20V атмосферка му е напълно достатъчен и освен това в завой на мокър път няма да ти бяга предницата при всяко подаване на газ.
На тая колица малка 1,8Т ако е quattro ще е супер, но на предно атмосферката е по-приятна за каране и по приятна за джоба.
На тая колица малка 1,8Т ако е quattro ще е супер, но на предно атмосферката е по-приятна за каране и по приятна за джоба.
- wmalevski
- Автомобил: Golf Mk5
- Двигател: R32 DSG
Колега, хайде да не се "побъркваме", купи си гуми и няма да ти бяга предницата. Мисля че в А3, 1.8Т има ЕСП, стига глупости, щяла да бяга предницата, то ако не можеш да си владееш колата и с 50 коньова може да се пребиеш. Хобито ми е 1.8Т в 1-ца, която е доста по-лека от А3-ката и когато съм карал на мокро и съм се съобразявал с пътните условия не съм имал никакви проблеми. Пък и 1.8Т-то е 210Нм, не е 300, ако трябва да сме точни, за 40Нм, проблем ли ще правим 

- JUSTICE_G
- Автомобил:
- Двигател:
radi_nrj написа:Абе вие с това 1,8Т се побъркахте. Първо става въпрос за Ауди А3 и на него 1,8 20V атмосферка му е напълно достатъчен и освен това в завой на мокър път няма да ти бяга предницата при всяко подаване на газ.
Прав си, но аз съм на принципа "колкото повече, толкова повече". Дори да приемем, че 1.8 ще е достатъчен, аз лично, при разлика в рахода от 1 литър, винаги бих избрал 1.8Т. Той ще бъде предостатъчен

- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Не ме разбра! Просто искам да обясня, че атмосферния вариант на този мотор също не е за изхвърляне и даже в определени условия си има предимства.
- JUSTICE_G
- Автомобил:
- Двигател:
Да, съгласен съм с теб. Конкретно в купето на А3 наистина е приемлив като поведение. Проблемът му само е, че е доста слаб в ниските, въртящият му момент е изнесен в доста по-високи обороти и с две думи под 3000 оборота няма никой. Ако искаш по-прилична динамика, трябват и по-високи и прилични обороти, съчетани с по-висок разход и тогава всичко е наред. При 1.8Т това е избегнато от турбината, която е свалила въртящият момент още на 1750 оборота, а пълната сила на мотора започва да се усеща още от 2300-2500 оборота и нагоре.
bbboiko2004 написа:До колкото съм запознат, на газ може да се кара до 1 бар, над това налягане газта се втечнява и не може да се кара
Когато газта достигне това налягане тя вече е примесена с въздуха. Няма как да се втечни тново.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”