DRL, диодни лентички или късите светлини

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: DRL, диодни лентички или късите светлини

Мнениеот hooligan_sk » Чет 25 окт 2012 8:44

ivand911 написа:
hooligan_sk написа:Пиши до централата на ВАГ да спрат да бълват Г6, Кади и тн. с дневни светлини на дългите че лошо. :drunk

Сигурен ли си че при тях дневните светлини са на дългите? А дали не ползват отделна крушка за дневни? Или че не ползват крушка с две жички - една за дневни и една за дълги? Малко ме съмнява да ползват една жичка за дълги и дневни. Тоест да намаляват интензитета на дългите за да се ползват за дневни през деня.

След малко четене се оказа че Голф 6 ползва крушка H15 55В/15В. Познал съм че са две жичките, 55В за дълги и 15В за дневни светлини. Дотук с теорията, че VW ползват дълги светлини вместо дневни светлини. Те даже и габаритите са на рефлектора на дългите.
http://uk-mkivs.net/forums/t/271663.aspx
http://www.phoenixautobulbs.co.uk/pr/os ... 55w-64176/

Хубаво уточнение. Погледнах ги на живо преди да пиша, но когато светят няма как да се разбере дали е отделна жичка. Остава въпроса дали за КАТ има разлика между една 55 ватова жичка светеща на 30% и 15 ватова жичка в същата крушка и същия рефлектор. :deal

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Чет 25 окт 2012 10:06

Аз карам с сертифициран LED DRL в района на Русе - Велико Търново. Не са ме спирали. Монтирал съм ги на мястото на фаровете за мъгла.
http://ivand911.snimka.bg/automobiles/s ... 012.704406
В момента производителите ползват много варианти за дневни светлини - за мен ЛЕД е най-добрия, но и най-скъпия. Още ползват - и халогенни/обикновени крушки в основния фар или фара за мъгла[Хюндай i20(само дневна светлина, на фара си пише 00RL), Октавия 2ФЛ (дневна светлина плюс фар за мъгла в отделни секции]. В основния фар могат да си имат отделен отражател или да са в обща крушка с дългите например. Но това което е заводски от производителя, не може да се сравнява с това кой каква измишльотина си слага на 10-15-20 годишната кола. При тях това са сертифицирани дневни светлини. Законни. Другото е незаконно. В закона пише къси или дневни светлини. За да са законни дневните светлини трябва да имат знака RL и одобрение Е(например Е4 че са одобрени в Холандия). Дългите светлини нямат такова и затова са незаконни. Доста хора монтират и законни дневни ЛЕД светлини по начин който ги прави незаконни(например между двата фара разстоянието е по-малко от 60см). А то е минимум 60 см според правило 48. Още от земята разстоянието трябва да е минимум 25 см. Така ,че съблюдавайте верния начин за монтаж(схемата на монтаж по правило 48 върви в комплектацията на всеки DRL LED).

Pinto_mm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pinto_mm » Чет 25 окт 2012 13:22

Тъй като това офф-топик форум и обсъждаме различни позиции искам да допълня следното. Макар и да имат знака RL и одобрение Е дневните светлини, ако не са фабрично монтирани доколкото разбрах се водят незаконни (промяна в инсталацията). Узаконяват се чрез Техно тест - цена 300 лева. Това без цената го чух от представител на КАТ по телевизията. Значи купуваш си дневните светлини, монтираш си ги според наредбата и даваш 300 лева на някакви хора да ти сложат печат и подпис.

Потребителски аватар
wassilzaza
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wassilzaza » Чет 25 окт 2012 17:35

Да добавя, че и моите са със сертификат и аз карам навсякъде с тях. Почти всеки ден пътувам в района на Търново, Габрово, Севлиево, Ловеч и до София съм ходил и не съм имал проблеми. Иначе ако за всяка промяна по инсталацията на колата към минавал технотест, то до сега да съм си я купи 5 пъти колата :да:

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Чет 25 окт 2012 18:41

До колкото си спомням, се чакаше становище/решение на някакви "големи, мъдри глави" от държавна автомобилна... нещо си, които да определят органа по одобрение на допълнително поставените DRL-LED светлини (технотест, пунктовете за ГТП или др.), кво стана така и не разбрах.
Ето обаче каква е ситуацията в София, за сега: напоследък забелязвам все повече коли с такива светлини (някои от тях подозрително синкави), които си минават покрай патрулите и никой не ги закача. Явно, поне за сега ги приемат за законни ! Дали така са инструктирани полицаите или просто и те не са наясно със ситуацията и не им се пише залудо не знам, но е факт, че към момента в София доста хора карат така без проблем (поне такива са моите наблюдения).

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Чет 25 окт 2012 19:58

На Технотест няма да се ходи със сигурност си мисля. Просто те нямат работа с вече одобрени светлини. И едва ли се занимават с измерване на 3 разстояния при монтирането на дневните светлини.
ИААА трябваше да публикуват тяхното решение на сайта си до края на Септември. Единственото което е близко до дневните светлини/техн.прегледи е първата публикация от 3.10.2012.
http://www.rta.government.bg/novini.html
http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... posal1.pdf
Страници 26(4.12) и 59(4.12) за незадължителни светлини. Но не съм сигурен че е това което чакаме. Те може и да са дали своето мнение директно на полицията и затова не спират никого с дневните светлини. По принцип ИААА ги разглежда като законни щом ги пише в закона. Очакваше се да се минава все пак някакъв преглед за тях ,ама явно че може и без това да се мине.
Днес звънях в Отдел "Технически норми и изисквания " обаче никой не дигна. А те са хората които вземат решението по въпроса. И те са хората дето от 2009 работят по Наредбата за промени в конструкцията(проект). Реално без тая наредба промяната в конструкцията не може да се определи. Така че карайте си LED DRL(сертифицираните) и си свиркайте.

Потребителски аватар
vessonik
Автомобил: Golf Plus
Двигател: 1.9 TDI 105 Hp BXE

Мнениеот vessonik » Пон 29 окт 2012 0:29

Трите разстояния при монтирането на дневните светлини и интензитет на светене са единствените неща, които може да се проверят според бъдещите изисквания:
http://www.rta.government.bg/novini.html
http://www.rta.government.bg/n_uredba/p ... posal1.pdf
- Страници 26(4.12) и 59(4.12) за незадължителни светлини.Даже и в изискванията за нови автомобили не е посочено, че трябва да се впишат и да са одобрени "дневни светлини" и що е то! Коментирани са всички досегашни известни светлини, а за някои от тях трябва да се доказва и произхода! За "дневни светлини" нищо не е казано... Интересно Бг законодателството на какво ще стъпи при разработване на наредба?

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Вто 30 окт 2012 19:51

И аз забелязвам че доста коли карат само на дневни светлини(в София), но дали няма да има проблеми с органите на властта? Четох че е имало и хора на които е бил писан акт за конструктивни промени по автомобила. Аз монтирах моите, но изчаквам преди да ги свържа, защото не искам да имам ядове...

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Вто 30 окт 2012 20:36

RANOPILE написа:И аз забелязвам че доста коли карат само на дневни светлини(в София), но дали няма да има проблеми с органите на властта? Четох че е имало и хора на които е бил писан акт за конструктивни промени по автомобила. Аз монтирах моите, но изчаквам преди да ги свържа, защото не искам да имам ядове...

Явно ,че нямат , иначе нямаше да карат с тях. Все пак рязания/кълцания по бронята са недопустими. Ако се ползват стандартни отвори не би трябвало да има проблеми. И да се спазват монтажните размери. Те полицаите спираха в началото ,когато и те не бяха наясно със ситуацията. Някакви образи по телевизията(дето по добре да си се занимават с пътната обстановка) даваха глупави тълкования. В момента мисля че ИААА им е обяснила законовите положения. Щом, ги пише в закона ,значи са законни. А тук всеки трябва вече да е разбрал кои LED светлини са дневни светлини(маркировка RL и E одобрение) и как се монтират. Ако това не е изпълнено всеки да се сърди на себе си. LED лентите не са дневни светлини. Те полицаите да се занимаят с хората които постоянно карат с включени фарове за мъгла заедно с/или без късите светлини. Това си е 100% нарушение. А има много такива нарушители дето искат да се разделят с 20/50 лева. Той закона за фаровете за мъгла не се е променил. Други лесни 20 лева са тия дето карат на дълги светлини.

ivand911
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivand911 » Сря 31 окт 2012 14:40

Днес разговарях с ИААА отново относно дневните светлини. Те казаха, че се подготвя промяна в наредбата за техн. прегледи, където ще залегне този момент. Тоест на техн. прегледи ще се извършва проверката на светлините. Няма да се ходи на Технотест. Казаха, шофьорите със сертифицирани и правилно монтирани дневни светлини да си карат спокойно. Явно в момента такива са инструкциите към полицията. Правилата ги знаете Правило 87 за дневни светлини и Правило 48 за монтаж на автомобилните светлини.

Потребителски аватар
vasilb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasilb » Сря 31 окт 2012 20:08

ivand911 написа:Днес разговарях с ИААА отново относно дневните светлини. Те казаха, че се подготвя промяна в наредбата за техн. прегледи, където ще залегне този момент. Тоест на техн. прегледи ще се извършва проверката на светлините. Няма да се ходи на Технотест. Казаха, шофьорите със сертифицирани и правилно монтирани дневни светлини да си карат спокойно. Явно в момента такива са инструкциите към полицията. Правилата ги знаете Правило 87 за дневни светлини и Правило 48 за монтаж на автомобилните светлини.

Ето това е правилното решение! Браво! И аз им звънях, но никой не вдигна. :)

mirror
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mirror » Сря 31 окт 2012 23:19

Вчера на изхода на Варненската магистрала имаше засада и спираха коли без светлини или неизправни такива (доста такива ме изпревариха и ги бяха наспирали всичките и пишеха здраво) а на мен въобще не ми обърнаха внимание с дневните светлини :wink:

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Чет 01 ное 2012 9:46

Това със здравото писане на неизправните е малко криво...на всеки може да се случи в движение,дори и на самите пишещи. :evil:

Потребителски аватар
Nikurlq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nikurlq » Чет 01 ное 2012 9:48

FELIPE написа:Това със здравото писане на неизправните е малко криво...на всеки може да се случи в движение,дори и на самите пишещи. :evil:

М'да, нали имаше едно пояснение, че ако можеш да си го смениш на място се разминаваш. :?:

Потребителски аватар
biol
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот biol » Чет 01 ное 2012 9:56

FELIPE написа:Това със здравото писане на неизправните е малко криво...на всеки може да се случи в движение,дори и на самите пишещи. :evil:

Винаги нося резервни крушки в колата, невярвам че полицаи ще те глоби ако обяснш и веднага я смениш

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”