Колеги реших и аз да съм полезен на VW обществото и да направя тема за ремонт на скоростен лост с жила

. Колата е голф 3 1.9 тди 1z и моите скорости са с жила. С жила съм забелязал, че са дизеловите 3ки както и ABF. На 4ка отпред при двигателя може да е различно, но вътре самия механизъм като отворих изглежда почти на 100% същия, така, че би трябвало темата да е полезна за всички които имат проблеми със скоростния лост с
жила. Видях, че има много теми за ремонт на другия модел с щангите и износената ябълка, но за жила не намерих тема.
Понеже не обичам нещо по колата ми да не работи и аз да я карам така, когато се появи луфт в скоростния ми лост започнах да се нервя и исках да го оправя. Като я купих преди 2години и половина скоростите влизаха много добре, като изключим, че леко хъркаха първа и задна, но им хванах чалъма да не хъркат. От миналата зима започнаха по- трудно да влизат, но си мислех че е от студа. Да ама като се затопли пак така и нещо лоста взе да се клати наляво надясно много свободно като на москвич

. Махнах пластмасата която е с маншона около лоста и видях следната картинка
Отворих на един пасат b4 да видя как е при него и установих, че пружината която връща и държи лоста на свободна при мен е счупена. Та така се реших да започна едно хубаво разглaбяне заради нея. Стига празни приказки започвам със снимковия материал той говори достатъчно. Ако някой не е махал никога средната конзола ето как става това махате задния пепелник и виждате 2 винтчета които на снимката са развити
Добре е да извадите седалките, защото без тях е по- лесно. След като махнете задната част следват тези пластмасови гайки с камък 10
на повечето снимки гайките и винтовете са развити, защото един път разглобих всичко, за да знам какво точно да поръчам понеже не се вижда всичко особено, когато не знаеш механизма. Топката на 3ката е на винт и след като се развие се маха заедно с пластмасата и маншона. След това има 2 винтчета отляво и отдясно на тунела
Понеже не ми дава да качвам повече снимки ще продължа на ново мнение