Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mely » Съб 10 ное 2012 17:24


Започна се.Сложих първа партида свинско контрафиле.Хайде да е хаирлия....




Потребителски аватар
mupk0
Мнения: 3822
Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mupk0 » Съб 10 ное 2012 17:28


mely написа:Започна се.Сложих първа партида свинско контрафиле.Хайде да е хаирлия....

Изображение


Потребителски аватар
joromnt
Мнения: 2903
Регистриран на: Пет 08 май 2009 16:07
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joromnt » Съб 10 ное 2012 17:40


Ааааа, а на мен ми викате че е рано А :mrgreen:
Чудех се кво ми липсва? Взе да ми става студено сутрин, говори се за зимни гуми, само пържолите липсват на терасата окачени...


Потребителски аватар
kr86
Мнения: 422
Регистриран на: Сря 20 окт 2010 22:43
Автомобил: Golf mk2
Двигател: 1.6 automatic 1984 year
Местоположение: софия

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот kr86 » Съб 10 ное 2012 18:11


Ако направя 5 кг. телешка пастърма колко време ще е годна за ядене и как да я съхранявам?


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mely » Съб 10 ное 2012 20:02


При тези температури и ако е ветровито около 15 дни.Дано влажноста на въздуха не се вдига-времето се увеличава.Съхраняваш я в хладилника увита в хартия без проблем колкото искаш.Аз доядох миналогодишната пъстърма тази вечер.
Рано рано ама душа юнашка не трае. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :063:Наздравееееееее


Потребителски аватар
dready
Мнения: 1844
Регистриран на: Сря 25 май 2005 19:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот dready » Нед 11 ное 2012 0:01


kr86 написа:Ако направя 5 кг. телешка пастърма колко време ще е годна за ядене и как да я съхранявам?

Аз я пакетирам с фолио и я замразявам после вадя суша за 2 дена и е готова все едно сега е правена.


Потребителски аватар
tot_1425
Мнения: 166
Регистриран на: Съб 19 юни 2010 8:20
Автомобил: GOLF 3
Двигател: ABD 1994
Местоположение: Ямбол

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот tot_1425 » Нед 11 ное 2012 16:39


Изображение


Потребителски аватар
hidalgo
Мнения: 937
Регистриран на: Вто 13 май 2008 9:01
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот hidalgo » Нед 11 ное 2012 16:41


@tot_1425 Сега ако споделиш и рецептата, цена няма да имаш mhihi mhihi


Потребителски аватар
tot_1425
Мнения: 166
Регистриран на: Съб 19 юни 2010 8:20
Автомобил: GOLF 3
Двигател: ABD 1994
Местоположение: Ямбол

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот tot_1425 » Нед 11 ное 2012 16:44


Ще питам жената-записките са в тефтерчето.А иначе с червено вино пред печката. :)


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mely » Нед 11 ное 2012 17:12


В темата рецепти бол.
Ама аз я правя така....20часа в сол/едра морска/ вадя измивам и 30 мин в леко подсладена вода/запазва цвета/захарта и тя е консервант/ подсушавам и си правя едни микс от подправки черен пипер,червен пипер сладък /може и с лютив но това е въпрос на вкус/чубрица,сминдух/рогата чубрица.И яко натупване на мръвките и оттам на сенчесто и проветриво място.


Потребителски аватар
tot_1425
Мнения: 166
Регистриран на: Съб 19 юни 2010 8:20
Автомобил: GOLF 3
Двигател: ABD 1994
Местоположение: Ямбол

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот tot_1425 » Нед 11 ное 2012 17:14


Изображение
Проба на сол и подправки.

Последна промяна от Varbona на Нед 11 ное 2012 17:52, променено общо 2 пъти.
Причина: оправих ти линковете... и съжалих


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mely » Пон 12 ное 2012 11:08


Оооооо значи тъй .Освен пъстармата съм соложил в мазето да ферментира и една дюлева ракийца :twisted: :twisted:
ИзображениеИзображение
Гадове с гадовете ви mhihi снимки ще ми слагате -лиги да текат.


Потребителски аватар
mupk0
Мнения: 3822
Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mupk0 » Пон 12 ное 2012 23:02


Тея снимки са за корица и не важат :D Скоро и аз ще изкоча пак )


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mely » Сря 14 ное 2012 9:50


mupk0 написа:Тея снимки са за корица и не важат :D Скоро и аз ще изкоча пак )

Ще ти ги барна едно към едно без патроните само да сваря ракията и да изсъхне мезето.Подготвям за окачане и 2 телешки филета.


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6382
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот MITKO_DVD » Сря 14 ное 2012 10:03


mely написа:
mupk0 написа:Тея снимки са за корица и не важат :D Скоро и аз ще изкоча пак )

Ще ти ги барна едно към едно без патроните само да сваря ракията и да изсъхне мезето.Подготвям за окачане и 2 телешки филета.

таз година и аз съм решил да пробвам с телешко,затова имам питане,трябва ли обработката му да се различава с нещо спрямо свинското-като време престой в солта,киснене след това във вода,подправки и съхнене :idea:



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: bread1978 и 60 госта