Защо си купувате VW? Аз за себе си знам...

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Защо си купувате VW? Аз за себе си знам...

Мнениеот lion_heart002 » Нед 25 ное 2012 1:57

Та така,да споделим защо си купуваме автомобили от тази марка... Признавам имал съм и други автомобили но фолксвагени и аудита карам основно и съм имал около 15 автомобила от тези две марки.Купувам си коли от тази марка по няколко причини,не са скъпи,изглеждат добре дори и след 10 и повече години и ако се грижиш за колата си тя може да те надживее... Оставям настрани факта,че колите просто са си готини и носят кеф от шофирането,има обаче още няколко факта които ме накараха да пусна тази тема.
Факт номер 1:Двадесет и пет годишния ми голф 1 1.3 GF(възраст на която един форд,опел или фиат да речем преди много години се е превърнал в хладилник или пък печка) за 70 000км каране(около 2 години) му смених два предни амортисиора и един изпарител на газовата.Колата беше бяла и нямаше грам ръжда а мотора беше един буквално ръждясал отвсякъде железен блок,без дори най-малкия теч по него,масло не пипаше,километрите бяха около 400 000...
Факт номер 2:Двойката ми голф(1.3 MH),лека му пръст работи почти три години непрекъснато прегряван от мой роднина,понеже не се е сетил да погледне датчика за вентилатора на радиатора,колата си вървеше и дори след толкова време редовно прегряване преди да я продам натоварих 500 килограма желязо в нея и с двама човека вървеше в това състояние по стръмен байр на четвърта предавка(колата беше с 4 скорости).По-късно(след като го продадох) този двигател умря от най-банално скъсване на ангренажен ремък.По колата имаше само най-нормалното обслужване.Колата беше на около 350 000км.
Факт номер 3:Старото ми ауди 80 1.8 RU карбуратор за 3 години каране освен ремъци и филтри друго не видя...Една октавия ме удари,резултата за октавията беше,че предницата и липсваше.На мен ми беше бронята за смяна само...
Факт номер 4:Имам 30 и кусур годишно ауди(100 1.9 WH),взех го за 350 лева,понеже един опел ме накара да съжалявам,че съм изневерил на марката пък и покрай него изхарчих супер много пари-все пак е опел,похарчих около 6000 лева по Аудито...Обаче защо го направих,колата я взех в насипно състояние,мотора с счупена пола на едното бутало търкаляща се в картера,строшени сегменти,надран блок и тн...Очаквах където се строши там да го оставя,взех го с идеята да го карам месец-два,след 10 000км каране така,разбрах,че тази кола явно няма да умре и реших да си я направя,защото така или иначе са редки пък и ме кефи,като отворихме мотора,много хора се чудеха как е работел изобщо...Проблеми с вървеж и разход нямаше никакви,нито с палене...Само доливах масло на 1000км по литър! След ремонта върви по същия начин както и преди ремонта,на бургия,само,че вече просто не доливам масло...Колата е на над 1 000 000км и още продължава да е кола,благодарение разбира се на факта,че исках да я запазя...1.9 карбураторен петак...Имаше и едно удряне на бутала и клапани,поради некачествен ремък,пак без НИКАКВИ поражения за двигателя,буквално на пътя смених агренажа,понеже имах резервен и така се и прибра колата,мотора не е пипан след случката понеже просто нямаше нужда!
Факт номер 5: Едното поло което имам 1.9 СДИ АGP от онези дни влезе в дълбока локва с над 100км час,резултата беше вода през филтъра в мотора,като го блокирах,изчаках 10 минути,не можа да запали,дори не можа да завърти,пробвах пак,запали някакси...После отворих филтъра въздушен,след него всичко беше във вода...Колата след 300 км навъртени вече работи като часовник без никаква намеса от моя страна...

За другите коли дето съм имал от марката няма какво толкова да кажа,но схванахте какво имам предвид.
Та,интересно ми е,вие защо си купувате VW? Аз за себе си знам защо... :да:

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Re: Защо си купувате VW? Аз за себе си знам...

Мнениеот Dead man » Нед 25 ное 2012 2:59

Колега,говориш за коли от "старата школа"... :012:

Всеки от примерите ти,са железни автомобили.. :bowdown

Просто след Голф 3,любимата ти марка се промени тотално-правят се не толкова здрави коли,но за сметка на това с доста скъпа подръжка.

Купи си Пасат 6 2.0 ТДИ и ще разбереш за какво ти говоря... ( давам го като пример ) :wink:

:beer

Последна промяна от Vlad777 на Нед 25 ное 2012 20:22, променено общо 2 пъти.
Причина: Предупреждение заради мнение, което е в разрез с темата.

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Нед 25 ное 2012 9:30

Защото милото ми дизелово Поло (1.9 AEF от 1997) реши при последното ми дълго пътуване да даде разход около 6.5-7 на 100, при това работеше като тракторче с хубава нафта, демпферния маховик е тръгнал да си заминава, за 2-3 години на български зими ръждата го изяде отвсякъде, има проблеми с прекрасната си нафтова помпа, предните му накладки струват почти колкото на Пасат, понеже заводската кутия на въздушния филтър е такъв боклук, че в нея влиза прах, вода, кал, че и пръста ми, като това през дупката между ръба на кутията и капака, след като е закрепен. Защото смяна на съединител на това тракторче гони 400+ лева по последно търсене. Затова, че с нов акумулатор пак не може да пали като стане студено.
За сметка на това пък старото му братче (2f) се държи като истински боец след толкова мъки и мизерии, които е преживяло :)
Мисля е ясно на къде бия - VW-колкото по-ново, толкова по-голяма грешка :) (лично мнение)

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Нед 25 ное 2012 11:23

Към автора на темата:Колега много хубав атема си се сетил да пуснеш но не забравяй че сравняваш стари коли, тогава при производството на автомобили счетоводителите с аимали по-млако думата не е като сега.
Аз ако трябва да си купувам фау ве защо бих го направил, говоря за кола след 2002: Не гние (или така си мисля), интериора е доста по сполучлив от Форд/Опел/рено/пежо или просто сглобката е по-добра, държи по-висока цена при препродажба, но няма да го купя с идеята че ще бъде надеждна кола-за съжаление вече нямат нищо общо с народната кола (мое мнение).
По темата:Имах автоНобил и аз от ВАГ групата-прословутия спрял мотор на Ауди Б4 2,0 моно АБТ-е те това животно немаше умиране.За 4 години 240К.км всеки ден-няма зима няма лято.Само Мотул 10 на 40 в девеге-то и само каране със съответните смяна на ремъци и т.н. за това време смених само 4 амортесисьиора, накладки,филтри, две биалети на Мууг и май друго не се сещам.Желязна кола, без грам ръжда никъде, салона беше толкова тихо вътре при 120 че чак се чудех като седна да карам друга кола какво става и дали нещо с моята не е било наред.Събираше точно 3 литра масло с масления филтър.Е имаше и недостатъци като задните гадни барабанни спирачки и целия заден мост (абсурд за такава тежка кола).Още съжалявам че я махнах.
Офф топик:Ако сега задължително трябва да си взема нещо на ВАГ групата бих се спрял на Октавия 2 от 2007 година-много ми харесват.

lion_heart002
Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE

Мнениеот lion_heart002 » Нед 25 ное 2012 11:33

Колкото е по-нова колата толкова е по-сложна и следователно и по-скъпа за поддръжка... Мога да дам и пример с доста по-нови коли.Но както и да е. Вярно новите VW не са здрави като старите но не са и като моделите на опел да речем! :wink:

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Нед 25 ное 2012 11:46

Заради автомобилите на старо(до 2004-та) е точно затова аз бих си купул Ваг,да кажем до 2002-ра година-примерно ауди 80 б4,понеже б3-ки вече няма и са прекалено стари,от по-малко старите-Сеат леон 1м/Ауди а4/б5/6.
Все пак това е защото ми харесват на дизайн,и нямам.... нямам достатъчно пари за глезене на Е-46 330ЦИ/ М3 Е90 mhihi .

Много малка част от форума би си купул чисто нов Ваг,ако може да избира пред друг чисто нов автомобил.Все пак ако трябва да е Ваг и то нов- /Ауди рс6 авант/Новият Леон Купра,друго вагенско не mhihi

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Нед 25 ное 2012 11:53

Защото са здрави, стилни, с хубав интериор не толкова скъпа поддръжка.. въпреки, че ако имах пари щях да си взема 1 530 e60 mhihi

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 25 ное 2012 12:56

Ем, когато си взех моята бричка, просто се нагледах на много хубави коли, за тези пари. Вярно за малко пари няма хубаво. Но всяка кола си има косури, и моята си ги има: Ръжда, която налазва навсякъде, но щом не се е разпаднала, ще кара още, поне мина на преглед :063: Вярно асматик е, но щом с 5 лева бензин върви, и помпата издържа, значи още ме иска, лопа тропа но не се предава, дръца по асфалта. Дано само да не ме надживее mhihi facepalm
Но като няма пари за ново, ще се радвам на старото.
Хубаво е автопарка да се сменя с нов, но докато не оправят пътищата, просто не си струва, да имаш нов балтон а да си с цървули. :screwy

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 25 ное 2012 17:55

Защо защото са правени със мозък. Така са устроени че и ремонта е по-лесен дето се вика и човек със малки технически познания ще се оправи със дребен ремонт като примерно смяна на крушка на фара. Примерно на лагуна фаза 2 и нагоре малоумниците са натикали вътрешното каре във диференциала а маншона му се хваща със 3 болта директно на кожуха на кутията. Той същият е със лагер и семерина :shock и познайте къде ще отиде маслото на кутията ако се скъса тоя маншон :banghead:
ТЕ ЗАТОВА ОБИЧАМ VW love.vw

Последна промяна от Vlad777 на Нед 25 ное 2012 20:20, променено общо 1 път.
Причина: Нека се избягва конфронтация с други марки

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 25 ное 2012 20:32

Много хубава тема! Моля да се придържаме към нея и хора, които не могат да отговорят на въпроса "Защо си купих VW?" да не я насочват в други посоки.

Аз например си купих първото VW през 2004, защото много го харесах в немското мобиле, а и брат ми ме надъхваше да си търся Голф 2. Преди това брат ми имаше Джета 1 и по стечение на обстоятелствата я покарах доста - от тогава съм си фен на VW!

Малко се отклоних с Ауди А3, което карам и до днес, но аз си го броя за VW Golf 4, защото няма никаква разлика в техниката и поддръжката. За 6 години съм имал много щастливи моменти с този автомобил и поддръжката му не е много по-скъпа от тази на голф 2 честно казано.

Имам и Голф 3 1.8 ABS двигател на газ, който пък купих за служебна кола, защото беше евтин, а също така е и изключително евтин за поддръжка!

На баща ми купихме пасат 5.5, който откраднаха преди 2 месеца и купихме отново такъв но с малко повече екстри и 6 скоростна кутия.

Със стария пасат съм пътувал до Германия, а с новия се върнах от там, защото решихме да вземем кола със сервизна история от там. Изключително удобна кола за дълъг път. Всичко си е на мястото и също съм много доволен от този автомобил.

До сега никога не ми се е случвало да викам пътна помощ или да ме остави кола на пътя извън града! Друга марка автомобил извън VAG не бих си купил!

: vw fen : vw fen

Quottzot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Quottzot » Нед 25 ное 2012 20:45

Мултивана си купих, защото имах нужда от голям, удобен автомобил, който да вози комфортно 6-членното ми семейство, заедно със съпътстващия ни багаж. Мултивана беше най-доброто комплексно решение, но до 1 година, може би, ще го сменям и мисля да сменя марката и да мина на голям SUV или Viano.
Първият си Супърб купих, понеже пак беше най-доброто комплексно решение, втория, защото се нуждаех от още една кола, а третия, защото ми бе най-лесно да намеря добър екземпляр сред море от такива. Ако ще сменям Супърб-а, то ще е с БМВ 5-а серия GT, или нормалната или Мерцедес Е350Cdi, но все още съм в процес на финансов растеж към тези автомобили.
Аз си купих автомобили на ВАГ, и смятам че много от хората, купуващи си такива, също като мен, го правят, понеже са в процес на "растеж". Аз виждам автомобилите на ВАГ(говоря за масовите - VW, Seat, Skoda и част от моделите на Ауди) като преходно звено в избора на клиентите им, които след това се насочват към т.нар. "премиум" марки.

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Нед 25 ное 2012 20:55

Нямам пари за достатъчно бързо BMW, така че от около 4 години сменям трета различна кола с 1.8Т :)

bnick
Автомобил: Passat B8
Двигател: ACDF 2019

Мнениеот bnick » Нед 25 ное 2012 20:55

Да споделя и аз:
Първата ми кола беше Голф 2 ГТ 90кс набор 85. Оказа се железно говедо. Карал съм го почти непрекъснато в червеното, колкото бе по близко до червената зона, толкова по се охлаждаше mhihi Навъртях на него около 200к за 5г, бях го взел на малко под 200к.За това време мотора не беше отварян за нищо, само на 2-3 смени на масло по една гарнитура на капака. За тези 200к бях сменил предни амортисьори комплект, задни и предни тампони, предни дискове с накладки, едно външно каре, тампон под карбуратора и два кормилни накрайника. За 200к по нашите пътища, тогава 97-2002 си е направо нищо mhihi
След това минах на КР, но много за кратко, трябваше да го продам, че тогава ми се роди първото дете и ми трябваше вече по-голяма кола
Следващата беше Б4 1,6 AFT 96-та. Колата като цяло беше здрава,но не ми вървеше с нея и я продадох след 3г и малко над 50к направени при мен. Счупиха ми два пъти предното стъкло, една спря на зелен светофар и се ударих леко. mhihi На Пасата бях сменил предни тампони, предни дискове и накладки. Имах проблеми с ел. стъклата и частност механизмите, но това е проблема на този модел mhihi Също много здраво добиче беше пасата
Сегашната е Б6 1,9 ТДИ от магазина mhihi. Проблемите са една спряла тандем помпа на 52к и 2 крушки изгоряли на 52 и 54к. Като цяло съм много доволен...Изключително удобна кола, дори след 1400км взети на веднъж почти не се чувства умора :beer
Далеч съм от мисълта, че ВАГ правят най-добрите коли, но знам че за 1000лв мога да сменя цялата предница и още доста неща, а при някои ще сменя 2-3 носача за същите mhihi Харесва ми че старее видимо по бавно от останалите конкуренти, държи цени и се продава по-лесно след това
Следващата ми кола най-вероятно пак ще е от ВАГ...

Потребителски аватар
yarek
Автомобил: Passat B5
Двигател: AJM 2000

Мнениеот yarek » Нед 25 ное 2012 21:09

Първото си ФВ (голф4) купих защото ми харесва дизайна на интериор, екстериор и вървежа също. Преди да го купя карах умрял ситроен BX (ужас) Пробвах няколко издухани а3, ама г4 по ме кефеше.
Пасата Б5 си взех защото г4 ми стана малко. Доволен съм от комфорта, шумоизолацията, интуитивно сконструирано купе, вместителен багажник.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 25 ное 2012 21:13

Dead man написа:Купи си Пасат 6 2.0 ТДИ и ще разбереш за какво ти говоря... ( давам го като пример ) :wink: :beer

Макар да съм сигурен, че просто си пишеш ей така, ще дам пример именно с този автомобил, защото го притежавам. Предимствата са му много, започвам по ред на номерата:

1. Красив дизайн. Не невероятен, но красив. Нито прекалено скучен, нито прекалено изгъзен;

2. Двигател. Именно този двигател за мен е мощен и същевременно икономичен. Проблемите, за които така се тръби относно този двигател аз не съм ги срещал. Да, смених турбина, но по моя вина - знаех, че трябва да се чисти геометрия, не смених катализатора, а на всичкото отгоре сложих и чип. И въпреки това издържа 12 000 км на як бой и едва тогава се предаде. Сега вече с хибридна турбина, без катализатор и с къстъм ремап, колата има уникално поведение и същевременно е икономична - градско 7-9, извънградско 5-7. Единственото нещо, което съм сменил, освен естествено масла и филтри, е една подгревна свещ.

3. Окачването е здраво и сравнително евтино за поддръжка, а независимото задно окачване прави автомобила много стабилен. Същевременно е удобен, дори на дълъг път няма умора. За 30 000 км съм сменил два тампона на предното окачване - по 32 лева бройката и един маншон на външно каре - 25 лева. Преглеждам го редовно и всичко друго е здраво.

4. Интериор - ето тук няма равен. Моят е комби и с багажник от 603 литра няма равен в класа си. Дори Ауди А6 има по-малък обем. Седалките са удобни, място има предостатъчно дори на задния ред. Обезшумяването е достатъчно за мен, дори т.нар. шумен помпа дюза двигател се чува само при високи обороти. Климатроникът работи безупречно и удобно с двете си зони. Многото екстри са полезни и лесни за ползване. Качеството на материалите е добро.

5. Стойност - добра остатъчна стойност. Същевременно поради сравнително изгодната му поддръжка и добър разход на гориво в този клас за мен е най-доброто като съотношение цена - качество.

Само ще добавя, че това е най-дълго задържалия се в мен собствен мой автомобил. Може би има причина. Дори ако не се налагаше, сега нямаше да го продавам, но ...

През годините съм бил собственик на Голф 2 GTD, Голф 3 GTD, Голф 3 TDI, Пасат Б5.5 TDI, Голф 2 EZ и на насотящия Пасат Б6 TDI. От всички тях съм бил доволен като надеждни, икономични, здрави, удобни за възрастта и модела си.

Като цяло основното предимство на Фолксваген за мен е най-доброто съотношение цена - качество. Отделно от това марката има положителен имидж - не е прекалено лъскава и натрапваща се, а същевременно е престижна.

Имайки предвид дългия ми опит с Фолксваген, познанствата ми в тази насока, възможностите ми за изгодна поддръжка, едва ли бих взел друга марка автомобил.

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”