Iezekil написа: По-интересното е,че в моята книжка имаше даден разхода ри различни скорости.Така от 6/100 при 80км/час се стигаше до 11/100 при 140.
Ами нищо интересно няма, нещата стоят точно по този начин.
Що си мислите, че колата е най-икономична там където максималния въртящ момент е най-голям?
Един 1.8 моно,е така направен, че силата му е изместена в ниските обороти. 2500-3000 оборота спред годината му е максималния въртящ момент. Да но на 2000 оборота примерно, въртящия момент е много близък до максималния. Искам да кажа, че трябва да се гледа целия диапазон на кривата на торка, а не само максималната му стойност. Мотора има КПД близо до максиманото в един доста широк диапазон, така че фактора "обороти, при които торка е максимален" е много несериозно. Един абф например има макс торк на 4800, един вр6 на 4200- по вашите теории най-икономично тия коли биха се движили на последна предавка със над 160км/ч
Другото - максимален момент ще изкара при максимално натоварване на мотора. Т.е. може на 3000 оборота да си дал цялата газ по някой баир, теглейки каравана, може и едва да докосваш педала на газта, поддържайки 3000 оборота по равното. Тогава да не би да използваш максималния момент на колата, а и не гори едно и също нали
Толкова неща се изписаха, а никой не видях да отчете тия неща- само обороти, скорости стрелки...
разхода се покачва с покачване на скоростта поради увеличаване на въздушото съпротивление основно
другото - оборотите. Равно- поддържаш да речем 80км/ч: мотора трябва да генерира толкова мощност, че да преодолее силите на триене и на въздушното съпротивление.
в първия случай на 4-та- 3000 оборота
втори 5-та 2200 оборота
типичен пример за една пасатска кутия на моно
За да поддържа скоростта, (нито да намалява, нито да увеличава), мотора трябва да генерира едни 20 коня примерно, нзависимо на коя предавка е. В единия случай повече обороти с по-малък въртящ момент(4-та), а в другия обратно(5-та). Мощността е произведение от обороти и въртящ момент.
Дори и това, че мотора на 4-та е е както казват някои в оборотите, при които торка е максимален, то на 4-та ще гори повече,отколкото на 5-та по изброените по-горе причини. (Възможно е да е по-икономичен само в режим на пълно натоварване)
при скорост от 60-70км/ч на последна предавка ще са най-икономични. Дори и да е под 2000 оборота(но от 1500 нагоре) за един бензинов пасат
При мен например, кутията така съм я пренаредил така, че хем колата да е еластична на градско, хем и да е икономична на извънгрдско. Ползвам най-дългия диф за бензинов мотор от вр6, но първите ми три предавки са къси като предавателничисла и от различни кутии. В крайнса сметка първи ми е по-дълга и 2 и 3-та се сменят с малка дупка и колата набира много добре. 4-та ми позволява да поддържам към 60км/ч при 1800 оборота (колкото е една масова 5-та предавка при пасат моно)
3000 оборота на 4-та са ми 105км/ч, С 0.8 литра ми пада разхода поддържайки тази скроост, като мина на 5-та (с около 2400км/ч. Макар че ми гори малко с тия предавки, тая скорост далеч не ми е най-икономичната.
На тия масовите мотори винаги м/у 90 и 120 са около 2литра разлика, оттам нагоре си слагаш 1литър на вски 10км/ч отгоре грубо. Такива филми 6/100 при 120 или 8/100 при 150 няма. За дизел са трудно постижими, а за безнин да не говорим
Моното обикновено няма борд. комп, а ясно поакзва какво кога се случва.
Моното, както и всички 8в мотори имат добър въртящ момент и той се случва в ниските и средни обороти. 1500-3000 оборота са му масовия диапазон и таме много еластичен. Такъв мотор трябва да се оборудва с по-дълги скорости, за да може да използва максимално този работен диапазон.