Двигател на велосипед
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Двигател на велосипед
Добър вечер. Решил съм да сложа двигател на старата "Украйна".Изпадна ми двигател от машинка за дърва.Марка Vito 5800, 58 кубика 3 коня, и развива 13000 оборота в минута. Въпросът ми към Вас е. Може ли да се кара това нещо? Защото, при машинките за дърва при отпускането на газта, веригата продължава да се върти, а не както при другите моторчета да намаля сама скоростта си.Ако нещо не съм обяснил добре, ме попитайте, ще отговоря отново.
- shotik
- Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
- Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
- Контакти:
Re: Двигател на велосипед
Оборотите на моторчето са много високи и затова трябва голямо предавателно число ,с верига ще е трудно ,защото задния венец трябва да е голям и трябва да се прави или с двойно намаляване.
Виж този клип това е най - подходящо за такъв мотор като твоя
http://www.youtube.com/watch?v=kzha4roSCYA
Виж този клип това е най - подходящо за такъв мотор като твоя
http://www.youtube.com/watch?v=kzha4roSCYA
Това е ясно. Ще сложа на малка зъбчатка на машинката и голяма на задната гума. Но това с оборотите ме притеснява.
- shotik
- Контакти:
Видя ли каква голяма е задната прикачена капла ,в която върви ремъка ? Такъв голям венец готов едва ли да намериш,трябва да го правиш машинно.
По-добре е с ролка на моторчето до Ф 25 мм и ако е голямо колело с гуми 26 цола ,да монтираш капла от 24 или 22 цола,за да може да смъкнеш тези големи обороти, и друго,ако е с верига мисля ,че ще се износи бързо ,а така с ремък няма нито да си зависим от точната форма на зъбите нито ще е толкова скъпо да го направиш.
По-добре е с ролка на моторчето до Ф 25 мм и ако е голямо колело с гуми 26 цола ,да монтираш капла от 24 или 22 цола,за да може да смъкнеш тези големи обороти, и друго,ако е с верига мисля ,че ще се износи бързо ,а така с ремък няма нито да си зависим от точната форма на зъбите нито ще е толкова скъпо да го направиш.
Ще го направя с ремък. С веригата ще стане много сложно.Благодаря ти за съвета.
Велосипедът ми е с 28 цола капли. Ще пробвам да хвана отстрани с капла от бегач 26 цола. Като на този клип.
http://www.youtube.com/watch?v=x1Xbsu1wbcU
http://www.youtube.com/watch?v=x1Xbsu1wbcU
- shotik
- Контакти:
Това е същия велосипед,само ,че е показано начина на сглобяване,знам го и този клип,но не можах да го намеря ,когато ти писах преди.
Като го направиш и тръгнеш да го ползваш,ако е ниска скоростта ,може и 24 цола капла да сложиш вместо тази от 26 цола,,но тогава ще е по-слаб в нагорнище.
Може предварително да изчислиш какво ще ти е предавателното отношение и да разбереш с какви обороти ще се върти каплата и по този начин ще знаеш каква ще е приблизителната скорост на велосипеда.
Като го направиш и тръгнеш да го ползваш,ако е ниска скоростта ,може и 24 цола капла да сложиш вместо тази от 26 цола,,но тогава ще е по-слаб в нагорнище.
Може предварително да изчислиш какво ще ти е предавателното отношение и да разбереш с какви обороти ще се върти каплата и по този начин ще знаеш каква ще е приблизителната скорост на велосипеда.
Имам и друг въпрос. При автомобилите и моторите като отпуснеш педала на газта и превозното средство намаля скоростта си. А това двигателче от машинка за дърва не е на този принцип. При него като му отпуснеш газта и продължава да върти веригата, и дали това пречи ясно е че ще се използва повече спирачка и по надолнищата няма да намаля само.
- shotik
- Контакти:
До колкото знам тези моторчета имат центробежен съединител и при подаване на "газ" от повишаване на оборотите ,този съединител завърта веригата,при твоето може би са високи оборотите на "празен ход" или са отслабнали пружините на съединителя и затова завърта веригата.При не работещо моторче опитай да завъртиш водещата ос и ако се движи ,без да завърта коляновия вал,значи има съединител.
Трябва да има съединител и от гледна точка на безопастност,при заклинване на веригата вероятно ще ти избие резачката от ръцете,ако няма такъв съединител или ще се скъса.
Ако има съединител едва ли може да се ползва за "моторна спирачка",а и за двутактовите мотори не се препоръчва ,защото няма мазане от намаляването на горивото при затворен карбуратор.
Трябва да има съединител и от гледна точка на безопастност,при заклинване на веригата вероятно ще ти избие резачката от ръцете,ако няма такъв съединител или ще се скъса.
Ако има съединител едва ли може да се ползва за "моторна спирачка",а и за двутактовите мотори не се препоръчва ,защото няма мазане от намаляването на горивото при затворен карбуратор.
- porko
- Автомобил: VW POLO
- Двигател: AAU 1994
shotik написа:Видя ли каква голяма е задната прикачена капла ,в която върви ремъка ? Такъв голям венец готов едва ли да намериш,трябва да го правиш машинно.
Дори на малък баир мисля,че ще приплъзва в ролката и каплата ремъка и ще трябва бая да му помагаш с педалите.
- shotik
- Контакти:
porko написа:shotik написа:Видя ли каква голяма е задната прикачена капла ,в която върви ремъка ? Такъв голям венец готов едва ли да намериш,трябва да го правиш машинно.
Дори на малък баир мисля,че ще приплъзва в ролката и каплата ремъка и ще трябва бая да му помагаш с педалите.
Ако ролката е с диаметър Ф 30 мм и ремъка е обтегнат няма да има приплъзване,а колкото е по-голямо разстоянието между ролката и каплата ,толкова повече ремъкът ще обгръща ролката и няма да приплъзва.А ако с колофон натриеш ролката и каплата,където върви ремъка,ще има по-голямо сцепление,така се правеше преди години,когато някои стари машини се задвижваха с плосък ремък.
Ами всичко е с опити,там ще си покаже.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Тука има готови китове за веломоторчета http://motobikebg.atwebpages.com/?benzi ... igateli,18 лепваш един 80кубика и няма закъсване с него 

- Stenly
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Проблема е че от китайските моторчета дори и с големите кубатури нищо не става чупят иглени лагери много бързо ,съединителя им се износва,за сметка на това руската рига която е 49 кубика е по-слаба но много по-здрава.
Преди като се занимавах като дете с такива колела купих една чисто нова рига в кашон, овърсайз цилиндър на 85 кубика от някакъв друг мотор и сгъстяване, резонансен ауспух,-по-голям карбуратор с тромпет и малък пиньон отзад.Задвижваща верига използвах малко по-дебела от мотопед за сигурно.Това всичко бе поставено на балканче 18" (луканката). С чудото успях да направа към 80 км/ч за отрицателно време но след 50-60км/ч почваше да става адски нестабилно ...
За украйната й трябва много голяма предавка отзад иначе не може да мръдне и като цяло не става за такова моторче ,бавна е и е тежка.
Преди като се занимавах като дете с такива колела купих една чисто нова рига в кашон, овърсайз цилиндър на 85 кубика от някакъв друг мотор и сгъстяване, резонансен ауспух,-по-голям карбуратор с тромпет и малък пиньон отзад.Задвижваща верига използвах малко по-дебела от мотопед за сигурно.Това всичко бе поставено на балканче 18" (луканката). С чудото успях да направа към 80 км/ч за отрицателно време но след 50-60км/ч почваше да става адски нестабилно ...
За украйната й трябва много голяма предавка отзад иначе не може да мръдне и като цяло не става за такова моторче ,бавна е и е тежка.