Здравейте, колеги!
Хрумна ми идеята да си направя ЛЕД осветление под предния капак на колата. (голф 4)
За целта използвах светодиодна лента, която свързах към бутончето, което дава сигнал дали предния капак е отворен или затворен. Общо взето всичко стана много бързо и лесно. Купих си диодите. Те са на лента,по 3 диода, с готови резистори(продават се и на метър или на части от по 3 диода или бройки кратни на 3 - цената им на 3-диода е 0.60лв.)Избрах къде точно ще стоят. запоих към тях кабелчета. След лентата в левия край на капака кабела минава през самия капак, след това по края на калника и стига до ключа за позицията на предния капак.Там едното кабелче отива към 1-вия извод на ключа,и от там към + на акумулатора. Другото кабелче ( - ) отива другия край на ключа(минус). По този начин като ви е отворен капака ще се включват светлините, а при затворен ще гаснат.
LED плафони под капака
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- ZeroCool
- Автомобил: ImamDa
- Двигател: sVatreshnoGorene
- Контакти:
Re: LED плафони под капака
целта е ?....като отвориш капака да ти свети върху маторя?
- plamski3
- Автомобил: VW Golf 4
- Двигател: AKL
Мда,общо взето е това. Мисля да ги направя с повече диоди, но бели и разположени в средата на капака.
- ZeroCool
- Автомобил: ImamDa
- Двигател: sVatreshnoGorene
- Контакти:
plamski3 написа:Мда,общо взето е това. Мисля да ги направя с повече диоди, но бели и разположени в средата на капака.
Мда така определено ще получиш по добра светлина върху двг-то......притеснява ме това че лентите се лепят....и незнам дали жегата от двигателя няма да ги накара да си паднат директно върху него

- brumbrum
- Автомобил:
- Двигател:
ZeroCool написа:plamski3 написа:Мда,общо взето е това. Мисля да ги направя с повече диоди, но бели и разположени в средата на капака.
Мда така определено ще получиш по добра светлина върху двг-то......притеснява ме това че лентите се лепят....и незнам дали жегата от двигателя няма да ги накара да си паднат директно върху него
Мисля, че ако се залепят с червен силикон няма да има никакъв проблем.

-
- Автомобил:
- Двигател:
Пък ако си вземеш от "Бриколаж" готов плафон/4.50лв./ и му сложиш сулфидна LED лампа с 8 ярки диода си става направо,като от завода/свети идеално вече повече от година при мен и не се влияе от топлината на двигателя/:

- Div Selqnin
- Автомобил:
- Двигател:
за ленето няма ядове аз повече от година имах ксенон който сам си бях сложил стойките на баластита и кабела от единия край до другия се държеше на скоч (стойката имам предвид където се свързват двата края а не самото хващане за купето) даже кабела минаваше точно над радиатора и не беше мръднал докато не го свалих
- plamski3
- Автомобил: VW Golf 4
- Двигател: AKL
Колега това с 8-те диода свети много силно, но и бързо изгарят. (Ако се ползват често де) Бяс си сложил такива лампички на плафоните на задния номер и след време започнаха да си премигват и после изгаснаха изцяло. След това ги смених с диодна лента и до сега си светят и нямам проблеми!
Поздрави!
Поздрави!
- golfvr66
- Автомобил: Golf 3 - 4
- Двигател: ABU 1Y ABS ARL
колега "plamski3" можеш ли да дадеш и снимков материал.
доста често и аз отварям нощем капака идеята е доста добра.
доста често и аз отварям нощем капака идеята е доста добра.
- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
Ако не се лъжа на няколко Audi-та B4 съм виждал такива плафони под капака фабрични, ще се опитам да намеря снимки колеги... 

- nokiangage
- Автомобил: Passat B3 - 35i
- Двигател: 1.8 RP 1990 - 90 hp. LPG only
- Контакти:
Да, точно за това говорех. Иначе смътно си спомням и за някякво вертикално сгъващо се ключе някъде на коша, който като се вдигне капака вече пуска плафона, за да не свети винаги дори на затворен капак в положение габрарити. Има ли нещо такова при теб колега? Може ли да споделиш колега при теб как е реализирано, защото си е много полезна екстра... 

- stopi
- Автомобил: Audi 80 B4
- Двигател: 2.0 16V ACE
Ами да колега забелязах, че имам такова ключе (на същия принцип както при вратите) до акумулатора и даже ми е свързано към алармата. Но не съм забелязал дали се изключва при затваряне на капака. Иначе са пуснати кабели до него като минават през пантата на капака като тръбичките за пръскалките. Има ключе на самия плофон,на снимката не си личи много, но се вижда. Изобщо не знам дали е свързан към бутончето което се натиска като затвориш капака... 
Иначе да много е полезна. Понякога ако ти се наложи примерно да сменяш бушон или нещо друго в тъмното много помага.

Иначе да много е полезна. Понякога ако ти се наложи примерно да сменяш бушон или нещо друго в тъмното много помага.

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Нямам снимка, ако днес има време ще пусна, но като цяло като изпълнение е грозно, но пък може да си правиш основен ремонт на мотора нощеска вътре в коша.
Един плафон от пасата имах с изпочупени крачета, с 2 винта го захванах за ламарина в долния край на капака в която би трябвало да ляга изолацията, + директно от акумулатора, минус от копчето за плафоните на предния капак и готово, като отвориш капака светва плафона.
Един плафон от пасата имах с изпочупени крачета, с 2 винта го захванах за ламарина в долния край на капака в която би трябвало да ляга изолацията, + директно от акумулатора, минус от копчето за плафоните на предния капак и готово, като отвориш капака светва плафона.