Защо е толкова скъпа газта?

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Re: Защо е толкова скъпа газта?

Мнениеот predat0r » Съб 15 дек 2012 20:07

oska написа:е айде от днеска е 1.35 и като си имаш някоя стотинка намаление-екстра.
И между другото изчетох всичко написано и никой не е писал че миналата зима газта пак си беше 1.45,е тогава кво мрънкате.и мисля че зимата съотношението на пропан-бутан е друга от лятото,основно от там идва увеличението.

Миналата зима цената беше 1.45 вярно е но не баш по това време.. А Януари и Февруари баш на големите студове нямаше ноември месец цена от 1.42 и декември 1.45. Спомням си с моя ABS минавах за 10лв газ 40 кусур км януари февруари месец

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 15 дек 2012 20:55

Значи да очакваме Януари и Февруари 1.50 лв. :x

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Съб 15 дек 2012 21:16

Bai Sando написа:Значи да очакваме Януари и Февруари 1.50 лв. :x

Нарочно е свалиха ! Пак ще я вдигнат на минимум 1.45лв :banghead:

Потребителски аватар
passat19911800
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passat19911800 » Съб 15 дек 2012 21:27

Природния газ е неизчерпаем, произвежда се на дъното на световния океан, само някой трябва да го добива оттам.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Съб 15 дек 2012 22:27

Днес заредих на 1.29 на овча купел :shock На лукойл при метро на бул. Европа беше 1.31

Потребителски аватар
Vidol Nikolov
Автомобил: Jetta 1.6
Двигател: PN

Мнениеот Vidol Nikolov » Съб 15 дек 2012 22:30

vucata написа:Днес заредих на 1.29 на овча купел :shock На лукойл при метро на бул. Европа беше 1.31

От коя верига

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Нед 16 дек 2012 13:06

Ми де да я знам тая газ станция...на светофара на Овча Купел е преди да се включиш в движението на околовръстен път :beer

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 17 дек 2012 0:00

Абе имат доволно голям марж на литър гориво, но се лакомят за още както винаги ...

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 17 дек 2012 14:13

passat19911800 написа:Природния газ е неизчерпаем, произвежда се на дъното на световния океан, само някой трябва да го добива оттам.

Пропан-бутана е нефтен продукт.Няма общо с природния газ.
По същата логика можем да питаме,защо цената на бензина е толкова?Бензина е отпадъчен продукт при получаване на нафтата.Навремето даже са го хвърляли.Сега избиват и от него,и от газта,а нафтата не става по-евтина.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Пон 17 дек 2012 15:09

Iezekil написа:Пропан-бутана е нефтен продукт.Няма общо с природния газ.
По същата логика можем да питаме,защо цената на бензина е толкова?Бензина е отпадъчен продукт при получаване на нафтата.Навремето даже са го хвърляли.Сега избиват и от него,и от газта,а нафтата не става по-евтина.

Колега, много неверни неща каза тук...
Попрочети малко и виж кое е основния продукт, кое е отпадъчен от основното производство и така ;)
Дизелът е отпадък, а не обратното.

За газта - търсенето е основен фактор за цената...

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 17 дек 2012 15:25

Чел съм колега.На времето е било така и въпреки новите писания аз вярвам,че все още е така.Все пак повечето машини са дизелови и естествено е основната преработка на петрола да е с тая цел.
Още повече,че има и аналогично добиване на бензин от въглища и природен газ,което би трябвало да рефлектира и на цената.
Други неверни неща да съм казал?

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 17 дек 2012 16:07

quattro^^ написа:с вдигането на такава цена точно в тоя сезон само губят каква пазарна икономика като в момента е по-изгодно и по-добре на бензин да се кара градско няма никакъв смисъл от газ на тази и цена...
Ако си вярваш, аз ще ти давам парите, с които зареждам 58л газ, а ти ще ми сипваш 53л бензин. Разликата на гориво газ/бензин е 2л отгоре за газта при моята кола. При разход 22/100 градско бензин сметката е някъде толкова. Защо 58 срещу 53 - просто толкова ми събира газовата бутилка.

passat19911800 написа:Природния газ е неизчерпаем, произвежда се на дъното на световния океан, само някой трябва да го добива оттам.
Мда, безкраен е като Вселената. :screwy

Потребителски аватар
passat19911800
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passat19911800 » Пон 17 дек 2012 21:54

Малко извадки по темата, за да не ме мислите за луд. :screwy scare
Природният газ е газ, образуван от анаеробно разлагане на органичен материал. Той е важен енергиен ресурс. Произходът на въглеводородните газове е свързан главно с биохимични процеси, в резултат на които се получава разлагане и преобразуване на органични вещества, състоящи се от останките на измрели животински организми и растителни видове. Природно естествена среда за образуване на нефт и газ са органичните утайки на застоялите водни басейни, съдържащи предимно нисши водорасли и измрели животински видове.

Все още предстои да бъде доказано дали добиването на шистов газ ще се окаже рентабилно в глобален мащаб. Ясно е обаче, че добивът на шистов газ в Щатите е увеличил националния им резерв с близо 50% за последните 10 години. Очакванията според доклада на ЕИА (Energy Information Administration) за 2011 г. са, че делът на шистов газ ще достигне 77% от общия добив на газ в САЩ през 2035 г.
Неконвенционалните находища на природен газ според същия този доклад ще бъдат от съществено значение и за потреблението в Китай. Прогнозите там са за достигане на 72% от местния добив на такива ресурси до 2035 г . Вече не е трудно да се досетим защо в Китай е присъствието на трите големи, а именно: "Шел" вече има подписан договор за проучване и добив на шистов газ, "Шеврон" също е пред подписване, a "Ексон Мобайл" ще извършва дейност на територията на Китай чрез джойнт венчър с местна нефтена компания. В близко бъдеще на Китай се отрежда едно от челните места в добива на газ от шистови формации.

За Индонезия бих могъл да споделя много, но искам само да кажа, че след Китай тя, заедно с Австралия, ще играе ключова роля при газоразпределението в тази част на света и като допълнение, че на о-в Ява, където е и столицата Джакарта, започва изграждането на газова централа на стойност 1,5 млрд. щатски долара.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 17 дек 2012 22:31

На дъното на океана има доколкото съм запознат сероводород.Този газ няма общо с природния газ.
Тук ключовата дума за теб е "застояли водни басейни".Океанското дъно едва ли спада към тях
Шистовия газ е природен газ,добиван пък от шистови скали.
Е ква е връзката на шистите и океанското дъно,че не вдявам.

Потребителски аватар
quattro^^
Автомобил: audi a6 c5
Двигател: AJL

Мнениеот quattro^^ » Вто 18 дек 2012 20:03

myrshavija написа:
quattro^^ написа:с вдигането на такава цена точно в тоя сезон само губят каква пазарна икономика като в момента е по-изгодно и по-добре на бензин да се кара градско няма никакъв смисъл от газ на тази и цена...
Ако си вярваш, аз ще ти давам парите, с които зареждам 58л газ, а ти ще ми сипваш 53л бензин. Разликата на гориво газ/бензин е 2л отгоре за газта при моята кола. При разход 22/100 градско бензин сметката е някъде толкова. Защо 58 срещу 53 - просто толкова ми събира газовата бутилка.

Мда, безкраен е като Вселената. :screwy

твоята кола си е твоя работа, моята на газ градско рацепва 18 почти докато на бензин 13 ми на 1.45 газ като когато пуснах темата кажи ми ти къде е смисъла?
друго твоята в газ инжекция най-вероятно тъй че ич не ми говори колко ти гори газ зимата щото загряваш винаги на бензин.

Върни се в “Автогазови уредби”