Колегиалност на пътя

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Колегиалност на пътя

Мнениеот BeckoTDI » Нед 16 дек 2012 21:28

Вместо за идиотите на пътя, аз предлагам да си пишем за колегиалността, която трябва да вирее из републиканската пътна мрежа.
Дори и темата да приключи само с моя пост, надявам се да повлияе на някой положително.
Много се дразня като видя някоя закъсала кола и след нея всички свирят, вместо да слезе някой да помогне да я избутат да не пречи на движението.
Няма застраховани и на мен се случи днес в задръстване да ми изтропа помпата на съединителя и си останах на място. Добре, че зад мен случайно караше колега от форума, не се сещам как се пише тук, кара Seat Toledo - моите искрени благодарности, веднага слезе и помогна да избутаме колата настрани :bowdown Благодарности и на Ники(niksi) :bowdown за диагностиката по телефона и след като си разбрах положението, че няма как с подръчни средства да потегля, Виктор(bomber) :bowdown дойде да ме дръпне (за кой ли пореден път), стане ли време за смяна на съединителя на голфа, трябва да има един комплект съединител от мен :beer За мен това е смисъла на форума love.vw не всичко е купува/продава, на кой му била по-бърза или по-красива колата, важното е да си помагаме кой с каквото може. И тук искам да вмъкна да не забравяме и колегите с други марки коли, да бъдем колегиални независимо от марката. Особено сега когато идват празниците и всеки е тръгнал на някъде, ако видите някоя закъсала кола да не я отминавате с безразличие, защото както казах застраховани няма и може утре вие(не го пожелавам на никой) да сте на тяхно място. Нека всички стигнем безаварийно натам на където сме тръгнали и ако е възможно да ударим едно рамо на нуждаещия се. Отправям и забележка към себе си, че мястото на кабелите ми за ток и въжето не е в гаража и вместо да седят там, по-добре да ги нося с мен, не винаги нуждаещият се носи със себе си. love.vwcluborg

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Re: Колегиалност на пътя

Мнениеот ivanovkbg » Нед 16 дек 2012 21:34

Прав си, колега! Трябва да бъдем колегиални, трябва да бъдем хора. Утре може да ни се случи и на нас. До сега не ми се е налагало да спирам, от скоро имам колата и не съм срещал закъсали, но ако срещна ще окажа помощ.
И макар че, не живеем много добре, притиснати от тежкото ежедневие, ние вместо да се уважаваме и помагаме взаимно, все гледаме да се прецакаме, но явно българите така сме свикнали.
Ще си позволя да отправя още един призив към колегите. Колеги, карайте внимателно! Нека не помрачаваме наближаващите празници!

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 16 дек 2012 21:36

Колегата е много прав. Но просто ежедневието е такова, че всеки се крие в собствената си черупка и колкото и да е добър, забравя за всички останали. Иначе темата е много добра!
Така седях вкъщи на прозореца, лятото навън е над 38 градуса, и точно на нашата улица един дядо, закъса със шкодата от тези старите 120л където двигателя е отзад. Човека не можеше да запали колата и остана на улицата. И зад него спря Алфа Ромео, младо момче като повечето от нас, си беше пуснал климатроника и се охлаждаше в колата. Видя, че не може да мине през улицата защото дядото не може да запали и слезе да го избута до близката улица с надолнище да запали на скорост! ЕВАЛА на такива пичове! Гледам и аз да влизам в положение, но не знам на какъв ще попадна, може и да ме тупа, а уж да помогна! Нека да не псуваме и да се караме дори и да ни засичат по кръстовищата, да не се гледаме на кръв и да се уважаваме!

Потребителски аватар
toshara
Автомобил: MK2 Golf
Двигател: GTI PB 1990

Мнениеот toshara » Пон 17 дек 2012 9:04

Аз винаги съм помагал,но има и много неблагодарни колеги за съжаление.Ето една случка от миналата година.
23:00 Карам си аз към вкъщи и виждам спряла кола на познат.Спирам аз,едно познато момче с още едно момче ме пита дали имам кабели.Отговарям аз,че кабели нямам,но въже имам.Дай да видим какъв е проблема и да видим кво ще правим.
Цялата работа беше,че непознатото момче закъсало с Нисана си-Примера 2009год.
И така,тръгнахме с момчето към закъсалата кола,с надежда,че може би ще запали на дърпане.
Колата е на около 6км,и на около 2км ми свърши газта,отивам да заредя за 5лв,че нямах повече.
Заредих аз,караме към колата,стигаме.
тръгваме да я теглим,нъц-никакъв напредък.И така 7-8км до дома на собственика,Голфи тегли 2тонния японски кошник,като леко се поднася на завоите,но все пак върви.
00:00ч. Оставихме колата пред собственика и,и тръгваме по бензиностанции,търсейки отчаяно кабели.И от 5 бензиностанции,в последната намерихме кабели,уж хубави,колегата им брои 50лв.
01:00ч. Отиваме към умрелия японец,с надеждата,че ще запали.Да,ама не.Не ще и не ще.Сложихме и от Голфа акумулатора-не ще.
Стана 02:00.Вземаме акумулатора под ръка,ще го зареждаме.
Отидох до нас,взех зарядно,закачихме нисана към тока,въртим-не пали.В същото време,на 7-8инчовия дисплей се извисява-Temperature is too low-a вън бе едва -5.Срам го хвана собственика,вика айде,утре ще я мъча,явно няма да стане сега.
03:00ч.Тръгвам да паля Голфа да си ходя-пали и гасне,газта беше свършила.На 2то въртене след прехвърляне на бензин,акумулатора умря заради въртенето на Нисана.Викам колега,айде да бутнем.Запалих,малко да постоя на място,че беше студен .
И виждам,че колегата спокойно ми намаха с ръка и влиза в тях.Ядосах се аз и отпраших.
И от тогава,въпросния "колега" съм го виждал поне 10 пъти,и се прави,че не ме познава.
4 часа мръзнене,изгаряне на последните ми пари за гориво,изтощен акумулатор,и в 6часа трябваше да съм на крак,защото бях на лекции на 50км от нас.
И за всичко това,дори едно благодаря не получих...
Затова,колеги,ако се наложи да Ви помагат-бъдете поне малко благодарни.
Весели празници.

:обичам ви :beer

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 17 дек 2012 10:04

Последният случай от миналата седмица. Карам по ул. Николай Коперник и бях с един приятел, който трябваше да оставя наблизо. Гледам един мерцедес стои с вдигнат капак и закачени кабели за ток. Отидох, оставих човека и се върнах и дадох ток на колегата с мерцедеса, а той се обади на негов приятел да не идва, защото вече го беше извикал. Нищо и никаква помощ, но никой не е спира да помогне :?

И на мен ми се е случвало да ми падне акумулатора и и аз така съм си седял и звъня на познати да идват да ми дават ток, при положение, че всеки може, но за съжаление всеки подминава.

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пон 17 дек 2012 12:33

Наистина много хубава тема!И дано все повече хора вземат поука от нея!
Сега за колегиалността!В 99% от случеите съм колегиален,останалия 1 % е,ако в предишна ситуацията някой селянин ме е изнервил :mrgreen:
На повечето водачи явно им е под "нивото" да ми махнат или да чукнат едни аварийки за 2 секунди!Стои и ме гледа като вечерял с Господ... death Ама то си е до възпитание...

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Пон 17 дек 2012 13:31

Много съм помагал на разни познати и приятели дори ,и едно благодаря в замяна даже не съм получавал. Няма да забравя един случай от миналата година . Бях в едно съседно село с едни приятели на дискотека с голфа ми(кабриото). Какво правих ,къде ходих и паркирам аз пред дискотеката и чакам моите приятели да си ходим(кой ме кара да угася колата..). След това пробвам да паля ,няма никой... Почва се едно бутане ,въртене - няма никой. Почвам да звъня на всякакви хора ,някои от които ми се водят приятели(към 2ч. беше) ,както очаквам никой не дига или пък си измислят някакво оправдание. Сещам се за едно момче ,от това село ,което си бяхме писали ей така във фейсбука и един-два пъти да сме се виждали. Звъннах му и дойде точно за 5минути.. Издърпахме колата до нас(10тина км) и по живо ,по здраво. За мен тази услуга и постъпка винаги ще е от значение и когато и да ми се обади ,бих отишъл да му помогна ,защото своите не ми помогнаха ,а чуждия... :beer

Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Miki » Пон 17 дек 2012 14:17

Преди време беше малко след село Диканите гледам спряла кола и махат. Отбих и какво се оказа - човека спукал гума, тръгнал да слага резервната обаче тия от гумаджийницата така му стегнали болтовете, че ключа на колегата (ламаринен) беше се усукал като юфка без да успее да отвие нито един болт. Дадох му моята кръстачка и с доста напъване и малко ...мамата :) свършихме работа. Като погледнеш историята нищо особено (на мен ми костваше няма и 10 минути забавяне), но ако никой не му спреше човека щеше да си кисне там (каза ми, че поне половин час махал преди да спра, а беше в аварийната лента и не пречеше на движението, та нямаше опасност и за който щеше да му помогне). Та се чудя на бездушието на хората - нали утре и ти може да го закъсаш така! Може да си мислиш, че всичко по колата ти е ОК, но ето изскача нещо, дето не си го и предполагал даже и оставаш в небрано лозе.
btw в тая връзка никога не оставям гумаджия да ми стяга болтовете, правя си го винаги сам да ми е мирна главата. ;)

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Пон 17 дек 2012 15:24

Преди около седмица ми се случи за първи път да се надявам на отзивчивостта на хората. Тръгнах вечерта с един приятел с полото за Плевен. И преди Криводол се бях зазяпал и тряснах в дупка с ръб като на Гранд Каньон. Имах само резервна гума- ни крик, ни ключ :screwy Гумата беше срязана като с флекс. Беше към 6 вечерта и се беше постъмнило и никой не спря. Само намалят и после газ. Викам си ей сега я закъсахме. Един човечец с раздрънкано пежо спря, попита какво става , аз му обясних и той каза че ще закара някакви хора и се връща. И наистина дойде, даже отиде до дома си да вземе ключ щото неговия не ставаше на полото. Е как да не му благодариш - дадох му 10 лв. да се почерпи, а той не ги ще. Със зор му ги набутах в джоба.

Потребителски аватар
BasS_m_BasS
Автомобил: Golf mk3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот BasS_m_BasS » Пон 17 дек 2012 16:49

Аз преди около година, пътувах по дефилето към Своге и гледам един човечец отбил в дясно на авариини слезнал от колата му която беше с чужда регистрация, явно беше чужденец и маха на колите които го подминаваха като пътен знак, даже някои с цялата си наглост му свиркаха защото не беше изцяло извън платното и малко пречеше. Не знам защо, явно щото движението беше много натоварено, но и аз го погледнах, позачудих се и го подминах :? След няколко стотин метра си викам... абе мамка му, защо не спрях на човека да видя ако мога да му помогна с нещо :dummy: Стана ми кофти и даже си помислих да се върна но нямаше къде да обърна и движението наистина беше много натоварено..
От тогава винаги като видя някой който се нуждае от помощ, спирам и помагам с каквото мога. Даже наскоро бутах един хасковски себеподобен пасат :mrgreen: съвсем сам (е и шофьора малко помагаше :D ) и даже взе че запали.. май се беше задавил нещо. Пича даже и мерси не каза ама нищо... не съм за едно мерси, нали аз знам че съм помогнал пък...
Наистина темата е много хубава.. нека бъдем по-добри един към друг, не само на пътя а във всяко едно отношение :)
Весели празници!!! :beer

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Мнениеот ivanovkbg » Пет 21 дек 2012 11:36

Вчера ми се случи следната случка. Карам си по една от многото непочистени улици в Карнобат и гледам един човечец с бус, закъсал и не може да излезе. Сетих се за темата(дори и да не бях се сетил, пак щях да го направя), отбих, слязох и му помогнах да избута буса. Доволен, че оказах помощ се качих в Голфчо и си тръгнах. Не съм направил нищо особено, това трябва да ни се превърне в навик—да си помагаме един на друг.

Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafta » Пет 21 дек 2012 12:46

Много хубава тема.Един ден, на прибиране от София не можах да се изпикам на спокойствие до магистралата :Mr Green Fun ...за 2 минути спряха 2 коли да питат дали имам нужда от помощ :bowdown Та съм решил, когато мога да помогна, да го правя :)

Потребителски аватар
BasS_m_BasS
Автомобил: Golf mk3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот BasS_m_BasS » Пет 21 дек 2012 13:53

Nafta написа:Много хубава тема.Един ден, на прибиране от София не можах да се изпикам на спокойствие до магистралата :Mr Green Fun ...за 2 минути спряха 2 коли да питат дали имам нужда от помощ :bowdown Та съм решил, когато мога да помогна, да го правя :)

Хахахах колега ти ме разби :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Пет 21 дек 2012 15:45

А аз да кажа два реда, след Девня посока Варна на магистралата горното съединение на мерцедеса излезе колата запуши от разлелия се антифриз по мотора спряхме и взехме да махаме и показваме празно шише белким някой спре и даде малко вода. След няколко неуспешни опита спира едно Пежо и му викам дали има вода, а тои пича ходил за вода на някаква чешма и първия му въпрос беше от къде сме, викам от Варна а той ако бяхте от София "да го духате нищо няма да ви дам" шах и мат . Багажника му пълен с шишета вода и вика дай да ви отлея половин литър, баси викам все е нещо ,налях го и източих казанчето от стъкломиещото и допълних в мотора да се прибера. Та човечеца набрал яко ярост на софиянци защото преди време закъсал около София и никой не му спирал да го дръпне или помогне .

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пет 21 дек 2012 16:00

оказва се че моята кола е един доста точен измерител на интелигентността и колегиалността на шофьорите.

голфа е нисък със широки джанти, съответно при неравен път и дупки гумите опират в калниците, съответно когато пътя е лош карам бавно.
така, повечето колеги виждат каква е ситуацията, псуват ме негласно, изчакват правилния момент и ме изпреварват. но се срещат индивиди, които не съобразяват какво се случва пред тях, започват да свирят мигат, свалят прозорци, с две думи показват колко са добре възпитани и какъв широк набор от номера имат. в над 70% от случаите тези индивиди са жени, в останалите 30 са чички с ръждилници.

извинявам се на всички, които съм забавил.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”