radotom написа:Ако колата изведнъж остане без акумулатор докато работи, генератора вдига напрежение до облаците!
Чувал съм (без да го твърдя!), че по-мощен генератор може да вдигне и до 60V!
Може, ама са кратки пулсации. Съмнява ме точно крушките да изгорят при тая работа, а другите електроники да оцелеят.
rumenski написа:Колега, напълно е нормално. И на мен по същия начин ми изгоряха и двете крушки на късите - ляв и десен. Само че при мен стана през лятото на +20Ц. Преди точно 3 дена смянех на един приятел с 2008 Pontiac G6 - същата работа. и двете крушки на късите бяха изгорели едновременно. Причината да е така е, че крушките си имат определени работни часове. Ако погледнете по опаковките на HALA, Sylvania и т.н. ще видите, че си пише за колко часа ги дават. Това, че са изгорели едновременно означава просто, че когато са били поставяни са били комплект крушките. Нищо странно няма.

Ти вярваш ли на това което си написал??? Живота на крушките производителят не го дава във време до изгаряне, а колко време крушките могат да светят с над определена сила.
Крушките с живота си деградират и почват да светят слабо, затова са тези часове на опаковката - препоръчани часове на работа след които трябва да замениш крушката. Доста крушки съм карал в пъти над часовете написани над опаковката и как нито една не изгоря на точно определения час ...
В конкретния случай - минал свършено. Може и напрежението да е скочило, и "екстремни" условия за крушката да са се случили. Ако нямаш проблеми - карай и не го мисли. Можеш профилактично да провериш клемата на акумулатора да не е окислила или охлабила. Също и връзката между алтернатора и акумулатора дето е на стартера.