Проточен бойлер Stiebel eltron

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Проточен бойлер Stiebel eltron

Мнениеот forski » Сря 02 яну 2013 12:30

Здравейте колеги и за много години, този месец започвам цялостен ремонт на къщата и разширяване на банята, за целта ми трябва бойлер с който да захраня цялата къща с достатъчно топла вода!
В момента съм с обикновен 120л. бойлер на Елдом но в новата баня ще има и вана а този бойлер дори и в момента не ни е достатъчен за тричленното семейство.
За сега сме се спряли на трифазен бойлер на Стибел с мощност 18-21kW. та въпроса ми е ще успее ли този бойлер с мощност от 18kw. да осигури нужното количество топла вода с нормален дебит?
Другото което ме интересува е дали ел.инсталацията ще може да го носи, в момента имам прекаран трифазен ток с партида от 15kw. с предпазител в таблото от 63А.
Цалата ел.инсталация на къщата също ще бъде сменена, по-предписание му дават захранващ кабел от 6кв.м и предпазител от 40А, но аз мисля да се подсигуря и да му пусна кабел от 10кв.м
Та тези 15kw. трифазен ток които имам достатъчни ли ще са да си сложа такъв бойлер с мощност 18kw. ?
Другото което се чудя е дали да купувам трифазен проточен или да взема монофазен, монофазния на Стибел е с мощност 8kw. и дебит 3-6л. в минута?
Ако избера монофазния за него пише че работи под налягане какво ще рече това?
Някой използва ли трифазен или монофазен проточен бойлер и какви са му наблюденията ? :)

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Re: Проточен бойлер Stiebel eltron

Мнениеот vucata » Сря 02 яну 2013 12:36

За ел.инсталацията няма да изразя мнение, щото не ми е по професия mhihi
НО не прави грешката да слагаш проточен бойлер ! Слагай си обикновен и не го изключвай....той като загрее всичката вода си се спира сам, не е като едно време да изпуснеш бойлера и да ти направи банята в парка mhihi

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 02 яну 2013 12:43

В момента сме с обикновен бойлер 120л. на Елдом обаче не ни стига!
Защо да не слагам проточен, толкова ли са калпави, говорим за трифазен проточен ? :roll:

helikamov
Автомобил: TOYOTA AVENSIS
Двигател: 2WW 2017

Мнениеот helikamov » Сря 02 яну 2013 12:59

От 7 години съм с монофазен Стибел.На положение 1 мощноста му е 8квт., а на положение 2 мощноста е 12квт.
Никакви проблеми до сега с експлоатацията му.
Щом можеш да си го позволиш го слагай и не се колебай.
Обезателно, обаче спази инструкцията за изискванията на инсталацията /кабели, сечение и пр./.Аз заради това пуснах нова инсталация само за бойлера.
Единственото неудобство е че, нямяш топла вода, когато няма ток.
Препоръчвам!!!

П.П. А трифазния, пък ще избива рибата

Потребителски аватар
luciuz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот luciuz » Сря 02 яну 2013 13:20

Ние сме с такъв трифазен от година и половина. Мисля, че работеше на 18, 21 и 24 KW, като джъмпера е сложен на 18 ако не се лъжа. Отделно има 7 степени, които може да си ги регулираш. При нас е на 4 и не сме го пипали. Дебитът е достатъчен, вана, душ кабина и пр.

Сметките за ток са прилични, да не кажа смешни.

Има един недостатък - ако пуснеш водата на много тънка струйка не сработва - т.е. иска минимален дебит за да започне да топли.

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Сря 02 яну 2013 15:36

Аз съм с монофазен 6кВ ползвам го само за кухнята и съм доволен,но за него си пуснах отделна инсталация от мостови кабел който издържа до 8кВ с отделен бушон който е 64А,така че ако можеш да си го позволиш като средства взимай :idea:

Uneek
Автомобил: 1998 VW Polo Variant
Двигател: APQ

Мнениеот Uneek » Сря 02 яну 2013 23:09

При нашите сме с трифазен проточен от 2001 година - супер удобство е! Ако ти е кеф - къпеш се за 3 минути, ако ти е кеф - 30, плащаш само за изразходената вода. Като цяло съм супер доволен, нашия е на Сименс - 21 киловата - с 2 степени на мощност е, като силната степен я пускаме само зимата. Сега да ти кажа и някои минуси - последните години наблюдавам проблеми, свързани с подаването на вода от местното ВиК - явно са намалили налягането, защото се случва особено лятото като е суша да не може въобще да включи - та трябва да имаш силно и стабилно налягане на водата. Мога да ти кажа и за какво да внимаваш - преди години се случи така че една зима не живя никой в къщата, и за беда тогава имаше и -25 градуса и серпентината на бойлера замръзна и съответно се спука - трябва да внимаваш за това. Нова серпентина (която всъщност е и нагревателен елемент) ми струваше 190 лв.

Doganeto
Автомобил: VW Passat
Двигател: 2012

Мнениеот Doganeto » Сря 19 юни 2013 6:00

Да си споделя печалния опит със Стибел Елтрон. Монтиран - 2005 г., на всеки две години - контролен преглед, междувременно се наложи смяна на терморегулатора (за моя сметка, не влизал в гаранцията) за 160 лв. Последният преглед се падаше точно около новогодишните празници и съм го пропуснал. През февруари топлата вода започна да придобива ръждив оттенък, обадихме се в сервиза - диагнозата беше, че се налага смяна на водосъдържателя. Обаче гаранцията не важала, защото е пропуснат последният контролен преглед. (Между другото, на тези прегледи не се проверява водосъдържателят.) Собственикът на магазина/сервиза удобно се намира все "в чужбина и няма как да се свържете с него". Управителят на сервиза ми предложи сами да си купим нов водосъдържател (на цената на нов бойлер от друга марка) или да ми направи отстъпка при покупка на нов бойлер (вероятно, със същото качество). От Комисията за защита на потребителите ми пратиха формален отговор на жалбата с цитати от закона, които не се отнасяха за моя случай. От централата на "Стибел" в Германия не благоволиха да отговорят на мейла ми. Така че си купих нов бойлер (български, с пет години гаранция, без изисквания за периодични прегледи). Яд ме е е само, че имам още три уреда на прехвалената марка.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Сря 19 юни 2013 18:37

Само да вметна,че монофазен на 8кв няма да ти е достатъчен.Трябва хубаво да прецениш кои и колко точки едновременно ще храниш с него.Аз съм с монофазен 7 кв под налягане и храня 2 точки но само една по една.За къща и особенно щом имаш трифазен ток е най добре трифазен,марката ще я уточниш със питане на препатили а и всичко е до късмет.Аз вече 6-7 годинио не съм сменил нищо по него и си работи зиме лете все едно и също.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”