Петиция против целогодишното шофиране на фарове през деня

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Re: Петиция против целогодишното шофиране на фарове през деня

Мнениеот ABSOLUT » Пон 07 яну 2013 10:41

За блокирането на мозъци no comment :screwy

Моето мнение за фаровете:
- целогодишно извън градовете, минеш ли табелка за населено място, цък фаровете;
- в населени места само през зимния сезон, от октомври до март ли, как беше...

taran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот taran » Пон 07 яну 2013 11:00

scuba написа:Явно някои хора имат електромери в колата. Споко пичове. Тоя ток не се плаща на Електрото. Почти безплатен е. Така че си карайте спокойно и през деня. Тъкмо другите ще ви виждат. Идеята на фаровете не е САМО ВИЕ да виждате

Ако си толкова заспал,че да не видиш два тона ламарина,едвали само несветнатите фарове са проблем.
Да не говорим,че има индивиди дето линеики с пуснати сирени и буркани не отчитат,та едни фарове ли...
Ако тиквите в КАТ и парламента,при следващия ремонт на ЗДП,се произнесат конкретно за диодните дневни светлини с удоволствие ще си монтирам такива и ще карам целогодишно с тях.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 07 яну 2013 11:10

защо трябва конкретно да се произнесат
сега не е написано никъде конкретно че трябва да са крушки с нажежаема жичка ;)

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пон 07 яну 2013 11:16

Saho_Golf написа: ...Начи ти не ми говори дали не ми е мястото зад волана защото имам златен талон и не съм глобяван нито веднъж....

Логично е да не си глобяван и да имаш златен талон.
Живеем в България а ти си полицай.
Имаш ли нещо да добавиш?

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пон 07 яну 2013 11:20

Я всеки от вас да си каже колко пъти на пешеходна пътека му е изскачал човек докато тоя срещу него е на дълги/нерегулирани фарове? Щото и аз съм псувал доста такива моменти. Като ти светне в очите и инстинктивно поглеждаш точно във фаровете му. И ако всичко съвпадне по време - греда за пешеходеца. Вечер е още по-зле, ама пешеходците са по-внимателни по тъмно.

Като цяло - колите се виждат по-добре, но създава рискови ситуации.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 07 яну 2013 11:22

brum написа:Я всеки от вас да си каже колко пъти на пешеходна пътека му е изскачал човек докато тоя срещу него е на дълги/нерегулирани фарове? Щото и аз съм псувал доста такива моменти. Като ти светне в очите и инстинктивно поглеждаш точно във фаровете му. И ако всичко съвпадне по време - греда за пешеходеца. Вечер е още по-зле, ама пешеходците са по-внимателни по тъмно.

Значи проблема не е в закона за целогодишните фарове а в разни келеши дето нямат 5 лв за реглаж на фарове!!!

taran
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот taran » Пон 07 яну 2013 11:23

DragoGT написа:защо трябва конкретно да се произнесат
сега не е написано никъде конкретно че трябва да са крушки с нажежаема жичка ;)

Щото единия шапчо ти казва "аааа ти си направил изменение в констукцията на автомобила,няма да те глобя за несветнати фарове,но ще те спра от движение...".
Другия,пък смята,че щом не са фабрични,не играят,и така..Докато всяка умна тиква с пагони може,да го интерпретира закона както и хрумне,ще карам на къси...
Освен с нажежаема,напоследък има и ксенони,но за тях май стана проблем,ако не са фабрично монтирани.Незнам дали е заради жичката... :D .

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пон 07 яну 2013 11:25

scuba написа:
brum написа:Я всеки от вас да си каже колко пъти на пешеходна пътека му е изскачал човек докато тоя срещу него е на дълги/нерегулирани фарове? Щото и аз съм псувал доста такива моменти. Като ти светне в очите и инстинктивно поглеждаш точно във фаровете му. И ако всичко съвпадне по време - греда за пешеходеца. Вечер е още по-зле, ама пешеходците са по-внимателни по тъмно.

Значи проблема не е в закона за целогодишните фарове а в разни келеши дето нямат 5 лв за реглаж на фарове!!!

Да, ама келешите не можем да ги преборим. Или поне опитите на държавата бяха неуспешни. Остава закона да се опитаме да преборим.

taran написа:Щото единия шапчо ти казва "аааа ти си направил изменение в констукцията на автомобила,няма да те глобя за несветнати фарове,но ще те спра от движение...".
Другия,пък смята,че щом не са фабрични,не играят,и така..Докато всяка умна тиква с пагони може,да го интерпретира закона както и хрумне,ще карам на къси...
Освен с нажежаема,напоследък има и ксенони,но за тях май стана проблем,ако не са фабрично монтирани.Незнам дали е заради жичката... :D .

А на тия можеш да им извадиш наредбата/правилника/каквото-е-там дето те са ги писали и е дадено точно какви са изискванията за ДРЛ. Ама винаги може да ти се заяде и да те прати на технотест заради съмнения в изменение на конструкцията.

Последна промяна от brum на Пон 07 яну 2013 11:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
sp_konsulov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sp_konsulov » Пон 07 яну 2013 11:26

Законът е глупав ама трябва да се спазва,ще плащаме повече за гориви и крушки и това е.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пон 07 яну 2013 11:45

brum написа:Да, ама келешите не можем да ги преборим. Или поне опитите на държавата бяха неуспешни. Остава закона да се опитаме да преборим.

Не може ли? Що па да не може? Всяка патрулка с уред за реглаж на фарове. Не е голям. Спокойно се носи в колата. Спира те. Проверява фаровете? А! Не са регулирани? 500 лв глоба.
Да видим другия път дали няма да са регулирани

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Пон 07 яну 2013 11:51

по-добра преценка може да направиш къде и как се движи колата когато е с включени фарове - особенно извъградско
да не говорим ,че сега и през деня когато има мъгли някои идиоти карат без фарове въпреки забраната
ако отпадне пък хептен ще стане мазало :wink:
аз съм за забраната - имам вече реленца на фаровете светят страхотно :wink: а една крушка е 2лв - голям праз като ще ги сменям по-често

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 07 яну 2013 12:00

преди време си направих един research в нета по темата от любопитство и с две думи изводите, които срещнах накратко са:
- масово статистика има от скандинавските страни и Канада, където данните наистина говорят за до 10-30% ефективност според различните ситуации и катастрофи (причините са ясни на вс: дълга нощ, мрачни и тъмни дни и тн)
- ние сме може би най-близката до екватора страна (с много повече светли и ясни дни), където DRL е заължителен за всички коли. Официална статистика на следващата по близост Унгария показва спад на катастрофи и тн след въвеждането им около 7-8%, но както всички материали отбелязват, той не е еднозначен, защото в този момент са били въведени и много други мерки (ограничения на скоростта, задължителни колани, големи глоби, камери и тн).
- след въвеждането на задължителен DRL за леки коли, съществува риск за останалите участници (мотопеди, колела, пешеходци), които вече не са толкова забележими.
- като цяло оценката е, че ДРЛ според климатичните особености на страните, за които има данни, в началото може да е давал 10-30% подобрение, но сега реално на него се дължат до 5%. (това си спомням, че беше последния анализ за Дания, за по-южни страни, може и по-малко да падне). Спорни са при залез и изгрев, когато слънцето е точно с/у теб

тук има доста подробен анализ на положението в USA за 2008 г от официален източник, на който му се чете:
http://www-nrd.nhtsa.dot.gov/Pubs/811029.pdf - накратко статистиката показва че All the results were not statistically significant.

личният ми извод е, че не ми е ясно защо в бг бяха въведени задължителни DRL, вероятните причини са:
- стимулиране на продажбите на нови коли оборудвани с DRL (ако бяхме Германия, това щеше да звучи логично, ама за бг ... ?)
- икономически интереси стимулиращи консуматорското поведение - може би най-логичното (гориво, акумулатори, инсталции, поддръжка, консумативи, глоби ... да не забравяме, че ние единствени в ЕУ бяхме задължени да си сменим рег табелите !)
- слаба администрация - нещата са свършени на половина: Слаб анализ на положението, официални данни за бг няма никъде (а и предвид историята с туристическата статистика, колко да им вярваш :))В закона ДРЛ не е достатъчно регламентиран и са възможни импровизации -> Ефектът е по-скоро дефект.
- дисциплинира забраванковците, които и през нощта карат без фарове :)

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 07 яну 2013 12:04

спора е напълно безмислен.
всички коли в момента излизат от завода със дневни светлини. така че ако не днес, то утре всички искат не искат ще светят

Saho_Golf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Saho_Golf » Пон 07 яну 2013 12:23

Да,но заводско е друго, заводските светлодиоди и не са като обикновенните къси,а и тук едвали ли по улиците ще има само нови коли скоро.

Потребителски аватар
ABSOLUT
Автомобил: Passat B4+B7+Golf Mk1+Mk2 Country
Двигател: 1Z + CFGC + JB + 1P
Контакти:

Мнениеот ABSOLUT » Пон 07 яну 2013 12:41

Saho_Golf написа:Да,_но заводско е друго, заводските светлодиоди и не са като обикновенните къси,_а и тук едва_ли ли по улиците ще има само нови коли скоро.

Гусин полицай, пИши грамотно бе, какво искаш да кажеш сега?

А Петролхеда има предвид, че всички коли са с ДРЛ, дори да нямат Лед или Ксенон.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”