Б4 круиз контрол

Техническа и сервизна информация за Passat
georgi6

Б4 круиз контрол

Мнениеот georgi6 » Чет 24 яну 2013 6:08

Както много други неща не работят на 16 годишния пасат така и круиз контрола е сдал багажа от незнайни времена. Реших да се заема с него. Започнах с проверка на напрежението на буксата , захранваща контролния модул ( намира се под барчето). Оказа се че захранване няма. Първо реших да видя някакъв предпазител 51, 5А , намиращ се над блока с релета и предпазители под кормилото. Намерих някакъв 15А. Някой намерил ли го е?
Ето схемата http://106.imagebam.com/download/mij9Hpy73Iq5O4-tDvWbGw/23372/233716861/8097%20CruiseCM.jpg

georgi6

Re: Б4 круиз контрол

Мнениеот georgi6 » Нед 27 яну 2013 16:47

Проследявайки кабелите достигнах до тази букса. Странното е , че според мен кабелите са объркани.

Изображение

чер/син отива не срещу чер/син , а черния не отива срещу чер/жълт. Възможно ли е от фабриката да са го объркали и този модул за автопилот никога да не е работил на тази кола? Като гледам схемата трябва да разменя местата на чер/син с черен. Вие какво мислите?

Потребителски аватар
ivchoto
Автомобил: SUBARU OUTBACK
Двигател: 2000

Мнениеот ivchoto » Нед 27 яну 2013 17:12

Утре ако ми остане време ще погледна мойте кабели.Само кажи къде се намира въпросната букса.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 27 яну 2013 17:16

Контролера мре това е проблема за жалост :banghead

georgi6

Мнениеот georgi6 » Нед 27 яну 2013 17:29

Намира се над блока с релета и предпазители

Изображение

georgi6

Мнениеот georgi6 » Нед 27 яну 2013 18:04

Най-честият проблем наистина е контролния модул. Но при мен не е. Тези , които имат проблем с него трябва да го презапоят (което аз направих) или има вътре едно реле, което понякога изгаря и тогава то се замяня с аналогично реле и допълнителни жици.
Работата е лесна защото модула е на лесно място - нещо необичайно за Фолксваген.

Потребителски аватар
ivchoto
Автомобил: SUBARU OUTBACK
Двигател: 2000

Мнениеот ivchoto » Пон 28 яну 2013 20:32

Ето я моята букса,но аз съм с ръчни скорости и имам повече кабели,но всеки си отговаря на цвета от другия край.
ivo.jpg

Потребителски аватар
Vag_activator
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vag_activator » Пон 28 яну 2013 21:29

Ако наредиш кабелите по цветове,би трябвало да тръгне!

georgi6

Мнениеот georgi6 » Сря 30 яну 2013 6:05

Благодаря на ivchoto за снимката и за останалите отговори. Реших преди да разменя двата несъответстващи кабела да замеря захранването при запален двигател. Няма захранване. Чер/ жълтия кабел преминава в чер/зелен.

Изображение

Тръгнах да проследявам чер/зеления. Отива сякаш в моторния отсек. Гледам за същата разцветка и намирам един даже и предпазителя е 5А. Връзка обаче няма с въпросния кабел.

Изображение

После намирам схемата на този модул - за вентилаторите. А предпазителя се оказва , че е за допълнителната помпичка на охл.течност.
По първата схема дават че отива след предпазителя в модула на трансмисията.
Проверявам първо схемата - този кабел немеца решил да не го ползва вече.(61-во краче)

Изображение

Загадката остава - къде е този тайствен предпазител и откъде взема захранване.

passat92
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот passat92 » Пон 04 фев 2013 21:35

Само са добавя като пояснение, че тези темпомати са малко по-старомодни и не се управляват електрически както е на Б5 и следващите модели. Блока за управление който се намира под централната конзола(пред скоростния лост по пластмасата) управлява моторче за вакуум което се намира в левия калник някъде до акумулатора. Това моторче създава вакуум по тръбички които отиват към педалите. Затова и когато работи педала на газта се движи все едно, че го натискаш с крак. Отделно темпомата се включва след 30-40 км/ч, така че е малко трудно ако колата не се движи да се разбере дали работи.
Надявам се да съм бил полезен. При мен проблема беше в блока за управление(имаше студена спойка). Също така копчето на темпомата не винаги дава добър контакт.

Върни се в “Passat”