Как да си измеря акумулатора

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Harrry
Автомобил:
Двигател:

Как да си измеря акумулатора

Мнениеот Harrry » Пон 28 яну 2013 20:09

Здравейте!
Баш в студа забравих фаровете на Пасата за около 24 часа, и като се връщах по обед в къщи, видях, че си светят. Това ме кара да мисля, че не е бил докрай разреден, нали така? Обаче категорично отказа да завърти двигателя - може би цъкна един-два пъти и това беше. Акумулаторът е EXIDE PREMIUM EA640 - 12V, 64 Ah, необслужваем, купуван е лятото миналата година, и работеше като фурия - лете, зиме - все тая. Качих го горе в къщи и го сложих да се зарежда със зарядно 7,5 Amp 4A. След около 4 часа го метнах пак на колата - завъртя и запали безпроблемно за няма 1-2 секунди. Обаче цветовата индикация на зарядното- зелената лампичка- още никак не се беше оцветила, както при заредена батерия, а и окото на самия акумулатор си оставаше абсолютно черно. Затова качих отново акумулатора горе и го турих за дозареждане. Въпросът ми е, как да уцеля точното време, за да спра процедурата, защото съм чувал че прекомерното зареждане, особено на запечатаните батерии, е вредно? Трябва да допълня, че зарядното ми не е с тази полезна опция да се изключва само при напълно заредена батерия. Имам мултицет MASTECH MY-68, и тук трябва да призная, че електриката е най-неясната ми област от човешкото знание. Съответно, не успях да си служа с мултицета дори и с помощта на упътването. Направих няколко опита, но дисплеят отчиташе все нули. Дано не съм изгорил нещо, тъй като в началото светна искра. Може ли някой да ми обясни, как се измерва зарядът на акумулатора точно с моя модел, защото обозначенията на различните марки са различни?

Потребителски аватар
IZKUSHENIE06
Автомобил: JETTA
Двигател: 1.8-90hp

Re: Как да си измеря акумулатора

Мнениеот IZKUSHENIE06 » Пон 28 яну 2013 20:47

пробвай полето със волтажа,или за по-просто го заварти на 20V като черният кабел на мултицета трябва да ти е на com-така ще разбереш какав ти е волтажа,съштото можеш да направиш и при работещ двигател и ще разбереш как ти зарежда алтернатора

vw_motor
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_motor » Пон 28 яну 2013 21:03

И познат опитва да мери с мултиметър ампери на акумулатор резултата беше че кабелите се стопиха http://vikiwat.com/multimer-my68-mastech.html виж техническите характеристики на уреда.

http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=26566 Тук има описание на работа на подобен уред.......от него разбрах, че не трябва да се мери колко е наличния ампераж в акумулатора а само консумацията на електрическа верига в колата.

Особено внимание обръщам на обхвата "10 A" - при него червената сонда трябва да се свърже на извод 10. При това измерване токът тече през незащитена верига!

То консумацията на фаровете не трябва да е много голяма, ако колата пали по-добре го остави на колата алтернатора ще си го до зареди.

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Пон 28 яну 2013 21:34

Абе не е голяма ако е 55вата единия тва са 110 вата за двата което прави към 8А ток което за 24 часа прави 192 Ah което е невъзможно.Оттам следва мисълта че са светили габаритите.Но това не е важно в случая.Ако мултицета не ти е изгорял го слагаш на 20V = напрежение и зареждаш докато достигне поне 14,8 волта при закачено зарядно.Ако мултицета не ти работи зареждаш поне 10 часа като считаме че зарядното ти дава 4А останалото колата ще го навакса.

Потребителски аватар
Harrry
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Harrry » Пон 28 яну 2013 23:43

fox_vt написа:Абе не е голяма ако е 55вата единия тва са 110 вата за двата което прави към 8А ток което за 24 часа прави 192 Ah което е невъзможно.Оттам следва мисълта че са светили габаритите.Но това не е важно в случая.Ако мултицета не ти е изгорял го слагаш на 20V = напрежение и зареждаш докато достигне поне 14,8 волта при закачено зарядно.Ако мултицета не ти работи зареждаш поне 10 часа като считаме че зарядното ти дава 4А останалото колата ще го навакса.

Ами, виж сега, определено не бяха габаритите, ами самите фарове. Колкото и да съм разсеян, това точно не мога да сбъркам. То и копчето, от които ги гасих, си е друго, не е за габаритите. Относно това, кое е невъзможно, нямам идея, но си горяха фаровете от вчера към два-три следобед, до днес към един, един и нещо , така че може и и да не е било точно 24 часа, ами 22 или 21. Това определено ласкае качеството на сравнително новия ми акумулатор, Иксайд казват били от най-добрите. Мултицетът вярно даде искра, но дисплеят си работи и освен нулите понякога показва бегло и някакви други цифри, надявам се да не е изгорял, защото има някаква защита анти-профан, в случая- точно необходимата...
Изображение
Това е моят модел, къде е това 20V напрежение, не виждам. Въобще, трябва по-детайлно да ми се обясни, извинявам се за което. Черният край бутам в черната дупка, трета отляво - СОМ, а червеният - най-отдясно, или как??? Волтове ли се мерят на батерията? Щото аз наистина опитах ампери да меря...

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пон 28 яну 2013 23:53

Е няма лошо, щом е светнала искра. И двете дупки за "ампери" са през предпазители, единия вече си го опукал.
А 20-те волта са точно както сочи репера на галетата, после се натиска бутон "Range" докато видиш DC 00.00V примерно. :eek
Сондите се слагат както си ги казал.

Потребителски аватар
Harrry
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Harrry » Пон 28 яну 2013 23:57

Така, нека да допълня. Без да изчакам отговор, реших, че съм на прав път, опипом, заврях черния край в СОМ, червеното най-отдясно, а врътката нагласих на предпоследното деление отляво- като за прав ток - Волтове. И, допирайки иглите черната на нулата и червената на фазата, видях, че на дисплея се отчита 13.01- 13.03 V. Съобразно с указанията ти, трябва да изчакам, значи, да стане 14.8, т. е., сегашното показание от около 13 Волта е достоверно.
Искам да благодаря за съветите, че не ви домързя да упътите един несведущ във въпросната област ваш колега.

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Вто 29 яну 2013 0:03

Няма фаза и нула,а плюс и минус :)
Правилно си се ориентирал,тия мултицети са от "умните" сами си правят рейнджа,само им задаваш какво искаш да мериш.Вдигни го до 14.5-14.6 и си готов.А и така да го оставиш...пак няма да те бърка :)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 29 яну 2013 10:27

@Баш в студа забравих фаровете на Пасата за около 24 часа, и като се връщах по обед в къщи, видях, че си светят :screwy :mrgreenfun
Да бе сигурно са светели фаровете ти след 24 часа. Не ме разсмивй. Останал си на габарити
Ако си останал на фарове акумулаторът ти щеше да е тотален мъртвец след 24 часа.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Вто 29 яну 2013 13:08

На моя Голф3 след изключване на контактния ключ фаровете угасват и остават само габарити.
Не е ли при всички VW така???

Забравял съм кола с включени фарове и след 10 часа дори контролните лампи по таблото не светеха / помислих,че са откраднали акумулатора/.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Вто 29 яну 2013 13:38

На всички е така,не само фв.В смисъл поне след деветдесет и някоя...

Потребителски аватар
brazy
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.9TD AAZ 1993
Контакти:

Мнениеот brazy » Вто 29 яну 2013 13:42

Колега понеже чета тука някави стойности от порядъка на 14,6... :aaaaa и т.н. Акумулатора трябва да се зареди до към 13.4-13.6 другото вече е множко. А за цветовата индикация не бери грижа на моя беше черна заредих го стана бяла(не зелена) а ток има да си 18+

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Вто 29 яну 2013 14:41

Абе ти такива акъли не му давай.Като го вдигне на 14.5 ще си свали до 14.1 след първото палене и ще се върти в диапазона 13.8-14.1

Потребителски аватар
brazy
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.9TD AAZ 1993
Контакти:

Мнениеот brazy » Вто 29 яну 2013 15:12

http://www.fiat-bg.org/index.php/solutions/84/77-accu ето колега поне да не си говорим наизуст. А и по принцип това съм завършил та имам бегла представа но както колегата прецени. Поздрави. :)

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 29 яну 2013 18:59

feikot написа:На всички е така,не само фв.В смисъл поне след деветдесет и някоя...

На опелите фаровете на каквито си ги оставил такива си остават след вадене на ключа.А и без контакт нямат стопове :eek

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”