как да караме икономично градско и извънградско

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: как да караме икономично градско и извънградско

Мнениеот stefan4o » Съб 02 фев 2013 22:38

ivo_minchev написа:Да разбирам, че за да има същия ефект и с газта трябва да имам газов инжекцион?

Да. Точно така. При ГИ дюзите са затворени при режим на ППХ, доколкото зная.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 03 фев 2013 7:00

На ГИ дюзите правят същото, което и бензиновите и ППХ си го има.

Потребителски аватар
anatoli128
Автомобил: MKIII T7847KT
Двигател: ABS
Контакти:

Мнениеот anatoli128 » Нед 03 фев 2013 18:23

Въпроса ми е когато се кара с гориво "ГАЗ".
И тогава ли работи този ППХ,смисъл да гори 0.0/100 или се отнася само за бензин/нафта.

пп.Прочетах темата но видях да пище за ГАЗ-та

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 03 фев 2013 18:32

Нали го написах, колега.
При бензин/дизел е ясно - има ППХ. ППХ има и при ГИ, но при АГУ няма (има правени опити, ама не е много желателно да се спира газта след изпарителя).

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 03 фев 2013 18:38

А каква е разликата с метана? Аз съм с обикновена метанова уредба и при спускане на скорост нищо не ми гори. Защо на газ трябва да е различно?

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 03 фев 2013 18:45

За метана не зная как е точно, но предполагам, че е като при ГИ или АГУ. Как точно разбра, че не ти гори? :wink Нали си с карбуратор? При него дроселовата клапа винаги остава лееееко отворена, поне това съм видял докато човърках моето 2е3.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Нед 03 фев 2013 18:53

Икономично шофиране, в града е по-лесно постижимо. Докато извън града, може да ти напукат шушоните защото караш в ограниченията. С две думи икономията трябва да се прави така, че да не забавя летящите чиний! А за да стане това, трябва нов автомобил който гори малко и след 100км/ч !

Dushan
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABD 1994

Мнениеот Dushan » Нед 03 фев 2013 19:35

При мен разликата, на това да карам с 90 и да карам на макс(с 1.4 двигател :mhihi ) е точно 2 лева на 100 километра - просто не си заслужава туткането и загубата на време!
Иначе икономично градско се кара с малък двигател.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 03 фев 2013 19:45

stefan4o написа:За метана не зная как е точно, но предполагам, че е като при ГИ или АГУ. Как точно разбра, че не ти гори? :wink Нали си с карбуратор? При него дроселовата клапа винаги остава лееееко отворена, поне това съм видял докато човърках моето 2е3.

На теб вече ти обясних по скайп, ама да обясня и за другите.
Като се спускам по дълъг наклон спирам (по-точно го спирах, вече не го спирам щото разбрах, че той си спира сам) метана от копчето и си карам на скорост и след няколко километра като свърши наклона забравям пак да натисна копчето и си натискам газта - колата тръгва да ускорява благодарение на няколкото грама метан останали в изпарителя и които не са изгорели за тези няколко километра, а търпеливо са чакали пак да натисна газта.

simonb
Автомобил: Golf 4 1.6 SR
Двигател: 1998

Мнениеот simonb » Чет 06 юни 2013 22:32

Я сега ако може да обясниш и за бензина, че пуснах тема и ми се скараха ,че не съм търсил. На баир надолу ,по инерция (на свободна) или на 5-та скорост гори по малко бензин ?

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Чет 06 юни 2013 22:57

На скорост.

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Пет 07 юни 2013 10:23

Тъи за хората с обикновено АГУ на MPI в дросела има копче което при връщане на педала на газта казва на компа че дросела е затворен не е потвърдено още (че според мен следи съпротивлението на ТПС)каза го колега от форума с проблем в дросела .Та не може ли да се върже на това копче (ако има)да управлява и реле което е вързано да управлява газовия клапан и така на обикновенното агу ще има ППХ .Скоро ще си разбишкам дросела да видя какво има въртре и на кои пинове излиза копчето за да мерна какво има там .За целящите свръх икономия . Сваляте чистачките и антената,никакво пускане на ел.консуматори, вдигате стъклата , събирате огледалата , и олекотяване му е майката доста често возим какво ли не в багажниците,а то си има спреичета вместо резервна гума отпада и крика и до тук за без пари. Сега купувате си магнезиеви джани и леки гуми,връзвате си широколентова сонда слагате си мап и почвате да зяпате там като карате, махате хидравличната рейка и пригаждате механична, генератор на браунов газ за дизелите съд с бензин и да лапа бензинови пари става . А ако някои се навие да направи всичките тези екстри ша си свали разхода сигорно с 2 кила от най-ниският му до сега .Това в кръга на шегата но всичко оказва влияние така че перфектна формула няма.
Най добра икономия се постига под оборотите на които е максималният въртящ момент на двигателя но близо до него примерно ако е 4000 3500 са ок и плавното ускорение всичко друго са пожелателни работи в зависимост от манията .Иначе наи добре от към време цена (дет викат съотношение цена/качество)е стрелката на километража по средата нали се сещате че всички табла примерно стават за всички модели примерно голф3 но малките мотори са до 200 после 220 и така до 260 не че ги дигат тези скорости.На някои хора времето е пари а и не само аз предпочитам да стигна 30 мин по бърза са сметка на 1 лв спестен но да си почивам и да си видя семейството .А тези дет карат с 60 км на 5 явно са безработни и от там соцялнослаби с много свободно време и могат да си патуват до морето за времето за което се изминава половината път до германия е разбирам ги .За мен е важно цена /качество но по земята има какви ли не хора.
А основният проблем е ниската ни покупателна способност.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 07 юни 2013 11:01

Somi написа:...
Най добра икономия се постига под оборотите на които е максималният въртящ момент на двигателя но близо до него примерно ако е 4000 3500 са ок ...
Това не е вярно. Ако не вярваш, тествай на твоята кола, аз съм тествал на няколко и за всички НЕ е вярно това, което си написал.
Сега за спирането на газта - ако си с ГИ(за което не иде реч, но е редно да се спомене) там няма нужда от нищо - газта си спира и пуска според информацията от бензиновия компот, а дюзите са близо до колектора обикновено. Ако си с плочка, тя много често е след въздушния филтър. До тая плочка газта стига по маркучи с различна дължина от изпарителя - може и къси, може и дълги ... зависи колко го е мързяло тоя, дето монтира. Можеш да спреш газта от изпарителя - последно там имаше ел. клапан като гледах. Като трябва да я пуснеш обаче, ще трябва газта да стигне от изпарителя до плочката, после да напълни цялата тръба до дросела и тогава да стигне до колектора, през който има да измине още малко път до мотора. Колкото бързо се случва това е трудно да се определи, но ще има разлика с ППХ на бнзин със сигурност. Според мен, това не е препоръчително - веднъж ще ти се наложи рязко да ускориш и ...
Уточнение - защо смятам, че пътят на газта е дълъг - повечето многоточкови инжекциони на ФВ, на които се слага газ с плочка са от поколението на Г2/3 и Пасат Б3/4 - при почти всички въздушният филтър е изнесен зад десния фар и там е плочката, а изпарителят се слага около акумулатора. Дали така трябва, дали може иначе ... е отделен въпрос - факт е, че в повечето случаи е така.

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Пет 07 юни 2013 11:08

Не каза нищо за цена/качество.Масовите коли не са на 4000 макс. въртящ просто го дадох като пример .От 3000 оборота на които са масовите коли карани в този форум като минеш на 2500 на 5 и е най добрата икономия така да го кажа.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 07 юни 2013 11:18

stefan4o написа:
Soze13 написа:Този е сложил газ на С6 mhihi ...не го взимай много на сериозно с други думи mhihi

Какво общо има това с темата? Питането е за икономично каране. Не можем всички да сме чорбаджии като теб да караме на бензин... :wink:

то чорбаджия с 13+ годишен автомобил също е ясен :Mr Green Fun

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”