Избор на автомобил за теглене на платформа с 1500 кг. товар?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Special mk3
Автомобил: Vw Golf Mk3
Двигател: TDI
Контакти:

Re: Автомобил за теглене на платформа с 1500 кг. товар.

Мнениеот Special mk3 » Пон 04 фев 2013 20:35

имам познати и приятели имат по 50/60курса с Golf 3 1Z комбита с платформа и кола и гуми и части никакви поражения 7/100 с платформа 8макс при стабилно каране впредвид че се кара по маршрут с яко байри никой не съм чул освем накладки и масло да сменят.
Шаран/Галакси/Алхамбра са по 2тона собствена маса и още 500кг плаформа 2500кг и кола 1500кг 4тона на 110кончета е много но ги дърпат и патуват има и такива.

Потребителски аватар
genata82
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот genata82 » Пон 04 фев 2013 21:01

Лично аз дърпам с голф 3 тди 90к.с. и трябва да ти кажа, че си е тегава работа. Върви си колата, ама с по-голямата кола си е друго.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 04 фев 2013 23:00

Предполагам ,че колегата разполага с определен бюджет и съвети за скъпи коли, няма му вършат работа . Да погледнеш колега някоя 124-ка Мердак 250D.Големи катили са :mrgreenfun .Има често на сносна пара .Поогледай ,може да има нещо подходящо.

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Вто 05 фев 2013 17:59

Колега apa6o ако намериш джипка дето на бавни ще теглиш каквото и да било с 90 км.. обади се да ходим по теб.. и да те теглим после Ние..

Само колегата дал предложение за Транспортер 2.5 е с осноование.. За да не каже някой ала бала...

Тегля компресор 1600 кг.. Теглил съм го с Форд Транзит 2.5 без турбо.. такава мъка не пожелавам на никой.
Следващото с което го тегля е е L200 136 к.с DiD 2008 , с него въпреки ще се усеща нещо закачено отзад си е песен.

Да не забравяме ,че Митсуто е с рама и е пригодено за товари до 1 тон.

Всичко по малко от 120 к.с и 2.5 мотор е абсолютна трагедия да не говорим ,че е опасно. Като отправна точка колегата да си погледне правилото на Е категорията.. Теглещото МПС не може да е по-леко от тегленото ППС, както се гледа и натоварването на топката на теглича. Както и спирачната сила при максимална маса на състава.

За предпочитане е МПС с ресьори ,.. такова е Кади-то ( пример) а то е и малко по-тежко със собстена маса 1700 кг и по-як съединител.
Да ме извиняват колегите теглещи с Голф 3 .. това граничи с безразсъдство и е опасно за всички.

Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Мнениеот apa6o » Вто 05 фев 2013 18:10

Symptom написа:Колега apa6o ако намериш джипка дето на бавни ще теглиш каквото и да било с 90 км.. обади се да ходим по теб.. и да те теглим после Ние..

Ти май си малоумен... Бавните предавки са за потегляне и евентуално големи изкачвания по маршрута.
Или сигурно ще ми обясниш, как ако ти се наложи в градски условия да спреш на някое баирче, ще успееш да потеглиш с 2 тона на теглича, без леко да запалиш съединителя ? А ако пътя е мокър ? Това, плюс допълнителното тегло на автомобилите 4х4, както и здравата рама са основните предимства за теглене на товар, които аз виждам. Но разбира се, за теб и Зандер явно 4х4 се изчерпва с раздатка без диференциал и постоянно каране на бавни :screwy
Ако имаш желание да продължиш темата, заповядай на лични :wink

Последна промяна от IvanMan на Вто 05 фев 2013 19:17, променено общо 2 пъти.
Причина: Нарушаване на т.7 от правилата! Получаваш предупреждение!

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Вто 05 фев 2013 18:34

Да оставим квалификациите кой какъв е ,най малкото в форума такива изказвания не се толерират.То си е за теб. Да кажем ,че си противоречиш .Ти говориш за бавни предавки ,аз не. :) И през ум не ми е минавало да тръгвам на бавни щото е съваршенна глупост. Единствено има смисъл да потегли в нормален режим 4х4 ако условията го налагат. Освен тормоз за мотора и повишен разход няма нищо да получиш ако шофираш магистрално 4х4 ,то не изисква такъв режим. За големите баири си има големи мотори (Еврика) :mhihi
Ако мислиш че ще потегля със запален съединител,... значи пак си помисли или никога не си виждал L200.
Темата е интересна за тези които наистина искат да избегнат кофти ситуации най вече поради незнание... а кой е малоумен ..направо ниама нужда да се назовава.

Banicharka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Banicharka » Чет 07 фев 2013 14:26

Ще огледам околните автокъщи за Шаран, Галакси и Алхамбра, но ако ми падне добра оферта за Ауди А4 или А6 1.9 ТДИ 4х4 Куатро може и една от тях да купя. Както казах ще транспортирам с платформата други коли.

ПП: ДОбре колеги, Вие ми предлагате да купя джипка, но на мен ми трябва оптимален разход на гориво...

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Чет 07 фев 2013 20:55

Кофти се завъртяха съветите ,инак те разбирам напълно .Аз съм се гърчил също с дилемата с какво да тегля...

Когато обаче и бюджета притиска а то това си е фактор вибаги работата става сериозна.
Ако може да ти свърши работа насока в тази посока.. то :

С условието, Ти искаш кола хем да е удобна ( ван) хем да може да тегли.. това за горенето Божа работа.. на данните които гледаш за извънградско слагай + 3 литра . Това ти е сметката да се ориентираш.
Данни за мотора си търси по тези показатели , при мен са достатъчни за баири, магистрали .. така ,че няма грешка.
Мотор 2.0 минимум ,2.5 "желан" вариант..
Макс. върт момент минимум 320 Nm колкото повече нагоре по-добре дошло,ориентировъчно от 135 к.с нагоре.
Имай предвид,че колкото по-големи са моторите и с повече нютони толкова по-яки са съединителите.. толерансите също ,така че намаляват ядовете с прекомерното износване.В тази връзка дълга база е плюс.
За предпочитане е задно предаване ама като няма вариант ,предното си е ок (като няма риба и цацата е риба) :Mr Green Fun

Лично мое мнение: Чист автомобил го забрави.. примерно А4, А6 .. Вановете са малко по високи и са друга бира..по желан избор са.. над вановете са джипките и бусове..които ти не искаш ОК. :beer
Затова е форума кой с каквото може да помогне.. и ко с каквото се е борил и сблъсквал.
Не подминавай VW Transporter, има и версия със седалки.. 2.5 и 136 к.с мотор ак оне се лъжа.. сериозна машина е .
Теглич избирай с натоварване на топката до или над 120 кг. щото има "леки" със 75 кг..
Като цяло избора на МПС за теглене ще определи и колко нерви ще бастисаш по пътищата,не пренебрегвай тоз момент. Като дойде баир и да почнеш да връщаш предавки и да гледаш по огледалата.. еееееем..ти и МПС-то. Сташно е не го казвам ей така. Па като вдигне и температура... :a045 .

Bavarcho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bavarcho » Чет 07 фев 2013 21:02

Banicharka написа:Ще огледам околните автокъщи за Шаран, Галакси и Алхамбра, но ако ми падне добра оферта за Ауди А4 или А6 1.9 ТДИ 4х4 Куатро може и една от тях да купя. Както казах ще транспортирам с платформата други коли.

ПП: ДОбре колеги, Вие ми предлагате да купя джипка, но на мен ми трябва оптимален разход на гориво...

Ти ако мислиш, че една А6-ца 1.9ТДИ 4х4 с закачена платформа дето тежи поне 500 кила и кола на нея дето е 1500+ ще харчи осезаемо по-малко от джиБ със същия прикачен товар..
Търси поне Шаран, Галакси и т.н. ванове, ако не джип или бус. Т4-ка 1.9ТДИ също е добър избор.

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Чет 07 фев 2013 21:11

Само да допълня.. не се мъчи да дириш 4х4 .. концентрирай се по другите параметри.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 07 фев 2013 21:23

Миналата година теглихме с клубния бус ( VW T5, 2.5 TDI, 130 к.с.) победителят в гласуването на пуликата на VW Club Fest 2012 до Австрия - Worthersee.

Бяхме 8 човека в буса. Платформата беше стара и железна (т.е. тежка). Багажникът на буса беше пълен с багаж. Колата на платформата също.

Ето една снимка:
Изображение

Изображение

Значи бусът нямаше никакъв проблем да тегли. Дори със скорости между 140 и 160 км/ч по магистралите :new_Eyecrazy

Повечето време карахме по-бавно де и разходът беше между 8 и 9 дизел на 100 icon_idea

Според мен ако един по-слаб лек автомобил се натовари с такъв сериозен товар ще харчи не по-малко.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 07 фев 2013 21:35

Даже и ще ги мине :icon_wink 8-9 на сто си е ..направо супер :icon_eek аз пък не мога да го смъкна под десятка :icon_sad

Потребителски аватар
ludiq1918
Автомобил: Honda Civic
Двигател: D14A2 - 1997

Мнениеот ludiq1918 » Чет 07 фев 2013 21:43

Ако ще се търси нещо в диапазона 90-110 коня за теглене на такъв товар няма ли да е по добре да е автоматик кутията. Така избягваш възможността от "запалване" на съединителя и прекомерното му износване. И задължително ще е май платформата да е със инерционна спирачка, че иначе и накладките ще подпалиш някъде.

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Чет 07 фев 2013 21:48

Moeto Л200 обикновено си харчи 7.2 като се натовари и тегли 8.7-9 там някъде.То пък и едни пътища имаме ..да теглиш ли да шофираш ли.

Vlad777 колегата ,това си е машина.. народ,багаж ,един BatMobil отзад на платформа.. :heavymetal

Изпита за Е категория го карах на Фиат Брава и 2 тонна платформа с 2 оси... Еаххх му и железото и нещото..подмяташе го фиатчето доста..ма за изпита ок..ама до Виена или Мюнхен..? :gruebel

*Задължително със спирачен механизъм..не вярвам да има фабрична платформа без спирачки.Сетих се колегата да проверява Tow Raiting-a като гледа МПС-та.. Там до известна степен са взети под предвид кое какво може да се прикачи.

Последна промяна от Symptom на Чет 07 фев 2013 21:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 07 фев 2013 21:50

Над 750 кила вс.ремаркета са със спирачки :icon_wink

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”