Смяна тонколони в Пасат Б5

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
calidad
Автомобил: Golf 4
Двигател: 2.0 AZH 4motion
Контакти:

Re: смяна тон колони в пассата

Мнениеот calidad » Пет 15 фев 2013 21:21

Колеги аз си взех HERTZ dsk-165 купих си и фланци за голф 4 искам да ви попитам за следните неща, но ви моля да ми обясните като на новобранец.
1)Как да свържа крос плочката към централното захранване. Кое е плюс кое е минус ?
2)Как да свържа крос плочката към митбаса и пищялката ?
3)Как да монтирам фланците ?

ifch0

Мнениеот ifch0 » Съб 16 фев 2013 13:19

calidad написа:Колеги аз си взех HERTZ dsk-165 купих си и фланци за голф 4 искам да ви попитам за следните неща, но ви моля да ми обясните като на новобранец.
1)Как да свържа крос плочката към централното захранване. Кое е плюс кое е минус ?
2)Как да свържа крос плочката към митбаса и пищялката ?
3)Как да монтирам фланците ?

Здравей, колега!
В инструкциите е описано доста подробно свързването:
'Плочката' (cross-over / кросоувър) е пасивен елемент - не се нуждае от допълнително захранване.
(+) и (-) имаш за "вход" (Input) - идват от "радиото" ти. Трябва да видиш, там кой кабел е плюс и кой - минус.
Самите говорители си имат означеня - къде е плюсът и къде - минусът. Също ги спазваш. Червеният кабел е плюс.
TW е Tweeter (пищялка). WF е Woofer (мидбас/бас).

T.e. кабела за 'текущия говорител' го вързваш към входа на кросоувъра. И от кросоувъра вече си пускаш кабели към пищялката и мидбаса.

Това, надявам се, те е ориентирало по първите два въпроса.
Относно фланците - не съм запознат точно с конструкцията на Голф.
Можеш да изчакаш някой друг колега, а и няколко снимки на вратата и фланците биха били от полза.

Потребителски аватар
calidad
Контакти:

Мнениеот calidad » Съб 16 фев 2013 13:50

Мерси колега фланците са показани на постовете по-горе абсолютно същите са.
За съжаление в момента колата не е при мен и не мога да я снимам нито да я разглобя кората.
На митбасите не са обозначени плюса и минуса, но аз с една батерийка от волт и половина ги разбрах кои са. На плюса мембраната изкача напред.

Значи монтирам ги така от централния + и - ,който влизат в старите високоговорители ги връзвам за входа на кросовъра за неговия + и -, и после на изхода на кросоувъра митбаса +и- и пищялка +и- и това е ? Правилно ли съм разбрал ! Остава да рабера още как да разбера централния +и- без уред и как да монтирам тези фланци ? Трябва ли да се лепят. Сещам се още да запоявам ли кабелите или мога с някакви клещи да им сложа метални обувки ? кое е по добрият вариант. Още къде да залепя или монтирам тези кросоувъри така че да не пречат на ел стъклата ? Абе много въпроси станаха :screwy
http://aval-bg.com/car-audio/audio-acce ... a-vw--seat

ifch0

Мнениеот ifch0 » Съб 16 фев 2013 15:38

calidad написа:Мерси колега фланците са показани на постовете по-горе абсолютно същите са.
За съжаление в момента колата не е при мен и не мога да я снимам нито да я разглобя кората.
На митбасите не са обозначени плюса и минуса, но аз с една батерийка от волт и половина ги разбрах кои са. На плюса мембраната изкача напред.

Значи монтирам ги така от централния + и - ,който влизат в старите високоговорители ги връзвам за входа на кросовъра за неговия + и -, и после на изхода на кросоувъра митбаса +и- и пищялка +и- и това е ? Правилно ли съм разбрал ! Остава да рабера още как да разбера централния +и- без уред и как да монтирам тези фланци ? Трябва ли да се лепят. Сещам се още да запоявам ли кабелите или мога с някакви клещи да им сложа метални обувки ? кое е по добрият вариант. Още къде да залепя или монтирам тези кросоувъри така че да не пречат на ел стъклата ? Абе много въпроси станаха :screwy
http://aval-bg.com/car-audio/audio-acce ... a-vw--seat

Да, колега, правилно си разбрал.
На мидбасите е отбелязано - плюсовата клема има червена точка.

Колкото до фланците - и механичен монтаж (само с винтове) вероятно ще е достатъчен.
Фланецът представлява един вид преходник между два диаметъра.
В най-честия случай, за да монтираме по-голям говорител във фабричното гнездо, нали така?
Отново в най-честия случай, имаме две групи монтажни отвори - първата, да монтираме фланеца на вратата и втората - да монтираме говорителя за фланеца.
На този, който си показал, поне доколкото виждам на снимката, по-големите отвори (преходните, през които се вижда) са за монтиране на фланеца към вратата, а на горния ринг, глухите, са за монтаж на говорителите.

С подходящи винтове (фабричните, в колата?) закрепяш фланеца за вратата, а от комплекта на говорителите избираш подходящи за монтиране на говорителя на фланеца.

Кримпването (слагането на металните обувки) също би било достатъчно - не е нужно да запояваш. Макар, и там да има някоя тънкост (да не ти се измъкне кабелът от обувката), става лесно и удобно.

Колкото до монтажът на кросоувърите - трябва да прецениш на място. Аз не посмях да ги оставя във вратите и ги сложих на мястото на фабричните говорители на таблото (за сега).

Най-сигурният начин да откриеш плюс и минус от 'радиото' е да го свалиш и видиш.
Може да видиш и кой кабел къде е вързан на текущите ти колони, макар, ако са ги слагали едно-към-гьотере, това да те излъже.

Моите кабели и колони си ги накримпвах с клещи и конекторчета - снимки - стана прилично.

Потребителски аватар
calidad
Контакти:

Мнениеот calidad » Съб 16 фев 2013 19:30

Колега при четворката стоковите митбаси са заедна с тези фланция при новия митбас този фланец го няма и затова трябва да се слага допълнително.
До колкото знам 4-ката няма колони в таблото и за това трябва да им намеря място във вратите , ако някой колега има опит в това да пише.
На моите колони няма точка но това не е болка за умиране. Принципно разбрах как да ги монтирам просто ми трябва някой който вече го е правил на четворка за да каже дали има някои скрити "пинизи" както се казва при монтажа. Мисля ако стане читаво да сменя и на задните врати, но само ако ми хареса как звучат тея херцове :)Съжалявам че се включвам в тема за пасати, просто търся някой с по-голям опит в тази работа :)

Последна промяна от calidad на Съб 16 фев 2013 22:11, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Съб 16 фев 2013 21:00

Казва се миДбас защото свири баси и средни честоти (miDtones).
Ако се загледаш в плочката с изводите ще видиш, че е щамповано кое е + и кое -. На Голф 4 мидбас и високи са монтирани заводско на вратата.

Последна промяна от radi_nrj на Пет 01 мар 2013 9:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
calidad
Контакти:

Мнениеот calidad » Съб 16 фев 2013 21:53

radi_nrj написа:Казва де миДбас защто свири баси и средни честоти (miDtones).
Ако се загледаш в плочката с изводите ще видиш, че е щамповано кое е + и кое -. На Голф 4 мидбас и високи са монтирани заводско на вратата.

1)Това че на английски е с д не значи че и на български трябва да е така.Просто други езикови закони в българският да не се натрупват много съгласни на една място май Д и Т трудно в Българският стоят на едно място, според моя скромен опит :) в училище.Едната се обезвучаваше нещо такова беше.Нямам претенции че съм прав.
2)Няма какво да гледам вече съм го напрвил много внимателно няма обозначения ! Мога и снимка да покажа !
3)Не знам дали изобщо четеш, но не питам какво е монтирано заводско на колата :) Други са ми въпросите :)
4)"Казва де ми" предполагам искаш да кажеш казва се !
5) Думата "защо" на български се пише с щ, а не с щт. Това се учи в първи клас. Моя съвет е първо се научи да пишеш правилно, а след това прави забележки на останалите :) и като коментираш нещо първо прочети и разбери за какво се пита по темата :)

Потребителски аватар
PagocmuH
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот PagocmuH » Чет 28 фев 2013 20:48

Колеги помогнете да си намеря,гънки за колоните на Пасата.
Търся от поне две седмици... няма и няма,размерите които ми трябват.

Трябват ми с размер

A - 140mm.
B - ...mm.
C - ...mm.
D - 100mm.
gunki.png

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Пет 01 мар 2013 10:03

Адаш, потърси в ebay 6.5 inch refoam kit.

Потребителски аватар
PagocmuH
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот PagocmuH » Пет 01 мар 2013 14:20

Оо съмняваш ли се и там доста рових,намерих само едни подобни с 3мм по-голям външен и с 7мм по-малък вътрешен диаметър.
http://www.ebay.com/itm/2-PCS-5-1-2-5-5 ... 4167c81934
Целта ми е да намеря почти същите,каквито са сегашните.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Нед 03 мар 2013 22:36

Адаш, ей тук има събрани координатите на доста ремонтьори на говорители:
http://www.bgaudioclub.org/showthread.php?4460-%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8

Пробвай ги да видим кой ще излезе най-добре зареден от към части ;)

Потребителски аватар
kiril_p
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kiril_p » Вто 09 апр 2013 20:00

Малко да повдигна темата. След като смених един от оригиналните мидбас-и на моят Пасат б5(взех същия втора употреба за 15 лв.) взе, че и друг ми се прецака. Чува се доста слабо, махнах кората на вратата разпробих нитовете, извадих го с идеята да разбера на какво се дължи слабото му свирене. Изработката наистина е доста нискокачествена. Мембраната беше абсолютно здрава, видими дефекти нямаше. Оказа се, че магнитите са залепени с лепило отзад за говорителя. С години лепилото спира да държи магнита, той се размества и така. Най-лесното беше да взема още един оригинален втора употреба за 15 лв. Да но не се знае колко време ще издържи.
Изчетох темата, тук се обсъждат доста добри варианти. Но на мене ми се виждат доста скъпи. Говорите най-вече за купуване на цяла компонентна система. Мидбаси + пищялки. При условие обаче, че пищялките ми свирят доволно има ли смисъл? Не може ли да се сложат само някакви дето да заместят оригиналните мидбаси? Това за пластмасовите адаптери е ясно. Примерно тези стават ли? Ще могат ли да се захванат за въпросните адаптери?
http://electron.bg/pioneer-ts1701i-p-766.html

Или пък нещо подобно за този бюджет? Не гоня супер качество на звука, просто искам да заместя оригиналните мидбаси и да знам, че няма да се прецакат всеки момент.....

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 09 апр 2013 20:30

За тия пари по-хубави от въпросните Pioneer-чета едва ли ще намериш. Какъв ще е резултата като звук е пълна мистерия.

Иначе стават на адаптерите точно.

Последна промяна от radi_nrj на Чет 11 апр 2013 10:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
calidad
Контакти:

Мнениеот calidad » Чет 11 апр 2013 10:38

Колеги смених си оригиналната предна линия на моя голф4 с хертз дск156.3 басите и пищялките звукът е перфектен.Имам две оригинални пищялки и един мидбас ако някой търси да свирка ще се разберем . Моето мнение обаче е по-добре да се сменят с нови. Слагат се фланци и това не е нищо сложно.

kossis
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kossis » Сря 22 май 2013 13:57

Колеги да питам за оригиналното окабеляване на пасат 5.5.
Значи отзад, са ми ги гепили автожджамбазите -донорство за други коли.
Отпред имам и бас и високи.
Защо има четири кабела в баса на задните-
По снимките ми прави впечатление че филтрите са забодени в баса. Тоест от него тръгва кабели до пищялката горе и кондензатора е в баса. За това са четири кабелите ???

Значи отпред имам 3 букси-Едната захранване, Втората-за сигнал-звук-говорители,

Третата- е с кабели в двата си края, само, другите са орязани ! Предполагам че са прехвърлени към втората.

Тая третата за оригиналната музика ли е била ?

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”