Без затегната гайка на полуоската - последствия?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
osev
Автомобил:
Двигател:

Без затегната гайка на полуоската - последствия?

Мнениеот osev » Пон 04 мар 2013 9:46

Какви са евентуалните последствия, ако се кара без затегната гайка на полуоската (тази, която се завива по средата на главината).
В събота ми смениха преден ляв шарнир, при монтажа се наложи да свалят полуоската, след това са забравили да затегнат гайката. Чуваха се шумове още на излизане от сервиза, но ми се налагаше да пътувам.
Изминал съм така около 100 км, след това затегнаха гайката в същия сервиз, но тази сутрин отново се чува шум. Преди това шум нямаше, интересно ми е какви може да са последствията.
Колата е Голф 4 1.4 16V.

Потребителски аватар
Ickoov
Автомобил: SUBARU Impreza 2.0 GX
Двигател: EJ20 2001

Re: Без затегната гайка на полуоската - последствия?

Мнениеот Ickoov » Пон 04 мар 2013 9:51

На мен ми се разби лагера след подобна случка.

osev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот osev » Пон 04 мар 2013 9:59

И на мен шума ми прилича на лагер, чувал съм такъв шум, когато беше разбит десния лагер преди време, но искам да чуя и други мнения. Като отида в сервиза искам да съм подготвен и да не ми минават с номера, че гайката може да се е саморазвила или нещо друго. Искам да имам готов отговор на всяко тяхно предположение и опит за бягане от отговорност.
Ако имаше работеща институция, която да се занимава с това ........., но освен арменският поп, друг на който да се оплачеш няма :)

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 04 мар 2013 10:47

Как не ти е изскочило колелото :eek на някой завой ?? Имал си късмет,че не е станало ,при теб ме съмнява,че лагера е вече на кино (зорлем) :wink Ако е лагер, и е прим.десен ,ослушай се при ляв завой (със скорост 50-60 да речем)! И ако се усили шума - той е ! Ако лагера дет' те съмнява е левия- съответно се ослушваш в десен завой.

osev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот osev » Пон 04 мар 2013 11:01

Довечера ще я връщам в сервиза. Само не знам ремонта кой ще го плаща :)
И аз се чудя как не стана нещо, особено след, като се наложи на много голям наклон с навит пълен ляв да дам много газ, даже гуми завъртя :)

Потребителски аватар
qncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот qncho » Пон 04 мар 2013 12:15

Смени си лагера на главината,ама иди в друг сервиз,че там за един лагер може да извадят ск.котия.

Потребителски аватар
Ickoov
Автомобил: SUBARU Impreza 2.0 GX
Двигател: EJ20 2001

Мнениеот Ickoov » Пон 04 мар 2013 18:20

samo_pechka написа:Как не ти е изскочило колелото :eek на някой завой ?? Имал си късмет,че не е станало ,при теб ме съмнява,че лагера е вече на кино (зорлем) :wink Ако е лагер, и е прим.десен ,ослушай се при ляв завой (със скорост 50-60 да речем)! И ако се усили шума - той е ! Ако лагера дет' те съмнява е левия- съответно се ослушваш в десен завой.

Колелото няма как да изкочи, колега. Нали се държи на главината. :mhihi Аз карах с напълно развита гайка(с оригинални VW джанти с капака посредата, който не позволи на гайката да избЕга) повече от седмица(250-300км) и не ми хвърча колелото :icon_lol .

Към Автора: Единственият начин да се саморазвие е ако не е била завита добре. Така че отивай да ти сменят лагера за тяхна сметка.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 04 мар 2013 18:30

А главината кой я държи :mhihi Наистина си имал голям късмет, че не си си загубил колелото някъде.
100% са виновни за прецакания лагер, но може би все пак трябва сам да си го купиш и да го смениш в друг сервиз. Освен, че вероятно ще ти купят най-евтиното менте, може и да ти прецакат нещо друго за да ти отмъстят, че са се набутали заради теб.
Ако бяхме нормална държава можеше да им представиш фактурата за новия ремонт и поне да ти я осребрят.

Потребителски аватар
vovo6808
Автомобил: VW GOLF MK3
Двигател: ABS 1992

Мнениеот vovo6808 » Пон 04 мар 2013 18:45

ktamen написа:А главината кой я държи :mhihi Наистина си имал голям късмет, че не си си загубил колелото някъде.
100% са виновни за прецакания лагер, но може би все пак трябва сам да си го купиш и да го смениш в друг сервиз. Освен, че вероятно ще ти купят най-евтиното менте, може и да ти прецакат нещо друго за да ти отмъстят, че са се набутали заради теб.
Ако бяхме нормална държава можеше да им представиш фактурата за новия ремонт и поне да ти я осребрят.

А замислял ли си се диска как ще прескочи накладките и супорта че да падне колелото.

osev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот osev » Пон 04 мар 2013 19:18

Собсрвеника на сервиза излезе пич. Обадих му се, каза да я закарам, но само след час дойде на работното ми място, даде ми ключовете за неговата кола, взе моята и отиде да я прави. Малко по-късно ми докара колата, оправена. Дори не ми се наложи да ходя до сервиза. Каза, че е сменен лагера, новият бил SKF, няма как да ме излъже, защото се познаваме от пет години и знае, че ще проверя при първа възможност. Пари не ми взе, каза че всичко е за тяхна сметка.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 04 мар 2013 19:27

Вярно, че диска може да помогне, не се бях сетил за него. Все пак аз не бих си заложил живота на здравината на диска, не е много трудно да се счупи диск. Аз съм чупил диск (отдели се триещата част от централната с дупките) на форд ескорт с изправен лагер и полуоска.
Собственика на сервиза наистина е пич :th_up Дай боже повече такива майстори в Бг. В крайна сметка който не работи той не греши.

Потребителски аватар
vovo6808

Мнениеот vovo6808 » Пон 04 мар 2013 19:37

Да прав си че не бива да се разчита на диска но все пак ще предотврати евентуалното изпадане на колелото докато разбереш че има някакъв проблем.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 04 мар 2013 19:44

Всъщност диска няма да попречи на главината да излезе от лагера и колелото ще се килне в калника и резултата ще е същия (или по-лош) като при изхвръкнало колело. Имаше една тема - един колега питаше дали може да задърпа голфа на вторични без полуоски, въпреки предупрежденията той все пак го завлякал около 20км. Лагерите се разглобявали няколко пъти, но благодарение на ниската скорост не се случило нещо по-страшно. Ще потърся темата и ще дам линк.
viewtopic.php?f=5&t=318525&hilit=+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 04 мар 2013 19:53

Лагера се разпилява и колелото пада барабар с главината , няма диск ,няма недей .Утрепваш се кат', стой та гледай :censored2

Потребителски аватар
vovo6808

Мнениеот vovo6808 » Пон 04 мар 2013 19:56

Ако я няма полуоската може и да излезе диска ама то трябва да си егати левака че да караш докато ти излезе полуоската.Първо ще почне да ти опира диска във накладките и да задържа колелото и т.н.и т.н.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”