Кой температурен сензор е дал фира - Инжекционни Двигатели!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Кой температурен сензор е дал фира - Инжекционни Двигате

Мнениеот Iezekil » Пон 04 фев 2013 17:40

Понеже въпроса ти е кратък,ясен и точен,давам съответния отговор:
Датчик за температурата на входящия въздух,ако имаш такъв де.

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Вто 05 фев 2013 1:17

:thup Да, има датчик за температурата на входящият въздух,
между другото и аз него съм го заподозрял, въпросът е че и него го мерих и неговите показания са в норма?
На всичкото отгоре е отлят в корпуса на въздушният филтър и май не може да се сменя?
Така че в момента май съм шах-мат с пешката :eek

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 05 фев 2013 7:40

Трябва да пуснеш тема за електричарите,какво съпротивление примерно да вържеш към датчика,за да симулираш постоянно студен въздух...

transform
Автомобил: Golf 4 1.4 16V
Двигател: AHW 1999

Мнениеот transform » Вто 05 фев 2013 16:04

А диагностика правил ли си? Би трябвало да излезе кой датчик е проблемен. При мен се беше случило температурния датчик на охлаждащата течност да прекъсва веригата(не преминава ток през него) при точно определени градуси (между 30 и 40) и на ваг-ком ми излезе грешка за този датчик. Нали се сещаш, че тогава датчика не подава никаква(или грешна) информация на компа...не може така да се обобщават нещата според мен.

Потребителски аватар
Nasulov
Автомобил: 1990 Golf PB
Двигател:

Мнениеот Nasulov » Вто 05 фев 2013 19:13

x15 написа::thup Да, има датчик за температурата на входящият въздух,
между другото и аз него съм го заподозрял, въпросът е че и него го мерих и неговите показания са в норма?
На всичкото отгоре е отлят в корпуса на въздушният филтър и май не може да се сменя?
Така че в момента май съм шах-мат с пешката :eek

Не ти е отлят температурния датчик в корпуса на въздушния филтър,а се намира в дебитомера.И ако не се лъжа може да се сменя тоя датчик.Не се лъжа а може! :thup
Първо отваряш кутията на възд.филтър и след това откачаш горната и част от тръбата за въздух дето отива в дросела.След това като погледнеш вътре в капака (така да се каже горната част от филтърната кутия),ще видиш четири болта.Те държат дебитомера за филтърната кутия.Вътре във въпросния дебитомер се намира датчика,който мери температурата на входящия въздух.Той се маха или сменя,като се отвори дебитомера,маха се една пластинка дето търка по плочката вътре,след това се маха и самата керамична плочка със се ламаринката дето е залепена за нея и от долу вече се виждат,ако не се лъжа две болчета дето държат температурния сензор.

И всичко това само в случай,че проблема е от него.А той трябва да показва различно съпротивление при различните температури на въздуха.Има из форума някъде таблица със стойностите,които трябва да показва.Ако се съмняваш в него мога да и да ти изнамеря някъде на компа и аз я имам.

Dushan
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ABD 1994

Мнениеот Dushan » Вто 05 фев 2013 19:42

Много сте се фанатизирали с тези датчици. Ако се повреди колата датчик е - ама може и да не е. В студено време са нужни по малки обороти за да запали двигателя. В топло са нужни повече и ако стартера не е наред не пали! Има и други подобни теми - стартер е при тях. Колега провери дали при тях пали нормално, когато загрее двигателя.

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Вто 05 фев 2013 23:01

- Стартера го сменях преди няколко месеца, а проблема с паленето е от преди това? Пък и си върти добре?
- Дебитомера съм го разглабял и не видях темературен сензор там :dontknow иначе го мерих по-таблицата и е в норма?
- Тази джета е малко старичка и няма ваг-ком.

:bgflag

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 05 фев 2013 23:03

x15 написа:- Тази джета е малко старичка и няма ваг-ком.

:bgflag

Как да няма? Ето го:
Изображение :Mr Green Fun

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Вто 05 фев 2013 23:13

Този "ваг-ком" го имам абсолютно същият :newsm66 ама нещя да ми каже къде е проблема :dontknow

Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Мнениеот Gigabyte » Нед 10 мар 2013 14:23

Изображение

Ей от тази страна на дебитомера ти е датчика за входящата температура :)

Потребителски аватар
kokito
Автомобил: WV GOLF 2 1.8 GTI
Двигател: PB 1989

Мнениеот kokito » Пон 11 мар 2013 18:40

Точно вчера оправих същия проблем на голфа-1.8 пълен инжекцион ,а именно-като беше студено времето палеше лесно,като се позатопли въртя 10 пъти докато запали после проблем с паленето няма .И аз първо мислех ,че дави ,ама не -била е гладна беше ми изпаткал синия температурен датчик на охл.течност и лъже компа и нататък предполагам ти е ясно какво става,потърси в търсачката за темп.датчици там има дадени параметри.Не бързай да ровиш колата провери първо това ,датчика го взех 12лева и сега колата пали на 1/4 оборот ,колата е Г 2 1.8 GTI РВ-мотор .Успех.Ако снимката която си публикувал е на твоята кола ,точно синия датчик който се вижда отпред на тройника предполагам ,че ти е проблема.

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Сря 13 мар 2013 3:42

hora всеки пише за неговия си двигател и става една боза от която много се смях докато изчетох всичките ви мнения.
Двигателите ви са различни , инжекционите ви са различни , в единия има едни датчици в другия други а пък в третия изобщо ги няма :))
Последно колегата се е спрял на IAT датчика така се нарича intake air temperature (IAT) sensor , и е възможно той да е отговорен за това , но може и да не е , ще кажа само че другите датчици за които той пише не оказват влиание на двигателя говорим за температурни датчици при неговия модел двигател. този IAT датчик се намира в корпуса на дебитомера при по старите модели двигатели до 94 година при голф 3 , и в корпуса на филтърната кутия отделно от дебитомера след 94 година , къде ще бъде сложен датчика няма никакво значение , важно е какви стойности на съпротивление дава при различни температури, аз ще ви дам примерни взети от аутодатата за АДУ двигател , но те са подобни за доста модели двигатели , вие си знаете двигателите прегледайте си ги за точните стойности в аутодата .
АДУ - IAT senzor
0С градуси - 5000 до 6000ома
10С - 3350 до 4400ома
20С - 2250 до 3000ома
30С - 1500 до 2100ома
40С - 950 до 1400 ома
50С - 700 до 950 ома
60С - 540 до 675 ома
70С - 400 до 500 ома
80С - 275 до 375 ома
казвам че може и да не е от датчик защото освен съпротивленията трябва да се проверят и сигналите по кабелите да се премерят дали са наред може да се губи някой или да прекъсва , нещата които тябва да се прегледат са дебитомер и дросел, както и дали не смуче въздух от някъде , в youtube има много готини клипчета кое как се проверява

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Сря 13 мар 2013 3:50

колегата над мен е писал за водния температурен датчик , да той оказва влиание за двигателя но при моноинжекции и само при студен старт вдига малко оборотите на двигателя при студен старт след като загрее ги възстановява, тук говорим за отказ от палене и мисля че този датчик изобщо не играе роля

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Сря 13 мар 2013 20:23

Като мислиш,че не играе,просто си изключи твоя.Колегата над теб го е написал именно за мултиинжекция,че му е играел...
Що се отнася до споменатия от теб неотчетен въздух,то той би играл САМО при палене единствено,ако е от байпасния клапан.Всичко останало ще се отразява на всяко палене,както и на работата на двигатела.
Браво за данните.

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Чет 14 мар 2013 3:43

:mhihi Радвам се че има нови участници и мнения по въпроса :th_up

Gigabyte написа:Изображение

Ей от тази страна на дебитомера ти е датчика за входящата температура :)

Това бялото ли е сензора? Капсулован ли е или може да се сменя?
Ти ли си я правил тази снимка? Куотъра отгоре за какво е?

Иначе синият сензор на охладителната течност го смених, ефект никакъв?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”