По-мощен усилвател с по-маломощен говорител?

Силна музика, видео и навигация във Вашия Volkswagen
Потребителски аватар
Cockobg
Автомобил:
Двигател:

По-мощен усилвател с по-маломощен говорител?

Мнениеот Cockobg » Съб 23 мар 2013 11:33

Колеги знам че е изписано много по-въпроса,но така и не прочетох мнение от човек който разбира и който да напише конкретно за какво иде реч..Та въпросът ми е какво ще стане с говорителят ако усилвателят е по-мощен от него,давам пример(говорим за усилвател и говорител що годе качествени в средният ценови клас)ако говорителят(субуфер)е с мощност RMS 250W а усилвателят е с RMS 400W,какви усложнения могат да се получат и как могат да се избегнат?

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Re: По-мощен усилвател с по-маломощен говорител?

Мнениеот radi_nrj » Съб 23 мар 2013 20:28

Усилвателя може да изгори говорителя. Това може да се избегне с една проста настройка на гейна на усилвателя или с по-внимателно боравене с Volume-а на плеъра.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 23 мар 2013 23:12

А защо искаш по-мощен усилвател и по-слаб говорител?Обикновено се прави обратното с цел да не се запали говорителя.Иначе съм правил подобен експеримент и мириса на изгорял лак не се махна една седмица от багжника :mhihi

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Съб 23 мар 2013 23:16

Дам...една 8ца Радимекс изкъртих по този начин...аудито наистина вунеше минимум 1 седмица на изгоряло :twisted

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Съб 23 мар 2013 23:37

Дай конкретни марки/модели защото мощността е "относително" :biggrin понятие и се "мери" в различни "измервателни" единици. Китайските ватове са най-много.
Иначе другото го каза radi_nrj :th_up .

Потребителски аватар
Cockobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cockobg » Нед 24 мар 2013 2:54

Идеята ми е да взема усилвател Пионер GM5400T който е РМС 400вата и имам суб JBL който е 250вата(идеята ми е по натам да взема по мощен суб,но за сега нямам много финанси,тъй като ми предстои окачване)

Потребителски аватар
PACH
Bus Master
Автомобил: VW Bus T3 Syncro
Двигател: 1.9 M-Tdi
Контакти:

Мнениеот PACH » Нед 24 мар 2013 8:39

В профи аудиото винаги се използват по-мощни с около 20% усилватели от тонколоните, по този начин усилвателя не работи в критичен режим и поема пиковете без премодулиране на сигнала, освен това температурното натоварване е по-малко. Няма за какво да се плашиш от по-мощния усилвател, само почуствай момента в който говорителя започва да изкривява. Това е индикация че достигаш границите на възможностите му и следва изгаряне. Ако не си уверен че ще го усетиш, закачи говорителя само на единия канал, където мощноста е 250 вата на 4 ома.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 24 мар 2013 11:30

Мога да напиша доста за "различните миризми в кар-аудиото и свързаните с тях разходи" :mhihi, как по-силен и по-слаб усилвател от говорителя могат да го повредят и как да избегнем това, но с две думи:
Да, може да използваш наличната ти техника заедно, без да се притесняваш, но усетиш ли "кривене" от баса на големи мощности или каквато и да е миризма на изгорял лак, намалявай веднага или volume от плеъра или още по-добре gain-а на усилвателя.
По принцип тези усилватели не са толкова мощни, колкото пише че са. Така че ако не се използват силно увеличени еквалайзери, бас-бустове и подобните им няма да има проблеми.
В ниските и средния клас кар аудио техника е по-добре усилвателят да е малко по-силен от говорителите.
Във високия клас производителите дават много по-точни данни за мошност и др.

Върни се в “CAR Audio, Video & Navigation”