Здравейте,
искам да попитам следното:
Защо в момента се внасят коли в големи количества в БГ. Баща ми е шофиор и постоянно среща автовозите пътуващи към калотина. До преди половин час говорих и с митничар който каза че по негови наблюдения се внасят по около 300-400 коли НА ДЕН!!! През калотина. Всичките коли са употребявани (не са нови коли) и се обмитяват по сегашната система. Същото негово наблядение че частни лица като повечето от нас НЕ купуват коли защото чакат падането на митата.
Знам че имаше много теми за това дали е по изгодно преди или след нова година да се внесе кола. Аз сега се питам защо толкова много коли се внасят от автокъщите при толкова слаб интерес от страна на клиентите. Очевидно тези коли ще се продават едва след като сме член на ЕС. Има ли някъква скрита далавера която е валидна САМО за автокъщите.
Също така човека спомена че е възможно покачване на таксите за регистрация на автомобил. С точност обаче нищо не се знае.
Питам щото имам тук една кола и още се колебая дали да я внеса преди или след нова година. Още повече че ако искам да я внеса след нова година ми се отварят още 200 евро допълнителни разходи (ама това е само защото случая тук ми е малко по деликатен.
Ако някой има информация или предположения ще се радвам ако ги напише.
Поздрави

Защо Автокъщите внасят коли като луди преди Нова Година
- L&R
- Автомобил: CCC
- Двигател:
- Контакти:
Има такова нещо, но сигурен ли си че се обмитяват/т.е плащат ДДС/ , а не се внасят на фирми и да последва реекспорт по-късно.
Последна промяна от L&R на Пон 27 ное 2006 22:08, променено общо 1 път.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Авто-къшите купуват колите чрез фирми и при вонс-а в БГ си теглят ДДС-то платено на чуждестранната автокъща. Особенно големите къщи не се занимават с покупки от физически лица навън
За тях няма да има голяма разлика в цената.
Разликата ще е за физически лица от БГ закупили автомобил от физически лица от страни на ЕС
Реално след нова година ще се вдигнат цените на автомобилите в Германия; Италия и останалите авто-дестинации на нашите джамбази. И няма да се вдигнат заради нас толкова, колкото за 20-те милиона румънци, които ще изкупят всичко що става за каране из ЕС
Преди няколко години имаше скок заради Поляците, че и те бая кола купиха

Разликата ще е за физически лица от БГ закупили автомобил от физически лица от страни на ЕС

Реално след нова година ще се вдигнат цените на автомобилите в Германия; Италия и останалите авто-дестинации на нашите джамбази. И няма да се вдигнат заради нас толкова, колкото за 20-те милиона румънци, които ще изкупят всичко що става за каране из ЕС

Преди няколко години имаше скок заради Поляците, че и те бая кола купиха

Последна промяна от musura на Пон 27 ное 2006 22:06, променено общо 1 път.
- Brezel
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
добре де а някои знае ли дали ще се покачат таксите за регистрация на автомобила защото май само там все още не се знае колко ще искат. А митничаря каза че колите си ги обмитяват. Дали след това си взимат ддс-то не знам. Май по всичко личи че след нова година ще я карам. Само недейте си мислете че след нова година всеки ще си позволи ефтина кола......те колите в Германия отдавна са много скъпи
та падането на митото си го компенсират с високи цени.

- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
дори и да се променят, няма да е драстично. Не може в държава с 300 лева средна заплата, таксата да е примерно 1000 лева. Няма логика. С течение на времето ще ги вдигнат, но то ще става по етапно. Повече ще ни боли от застраховките ... о от актовете и размера на глобите, като почнат да ги събират ...
- shenko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
значи според мен за автокъщите нищо няма да се промени, защото като правят внос от Германия(примерно) там им приспадат тяхното ДДС и после като го внесат в БГ тук си го плащат, а сега ще се промени с това, че ще си го плащат там ДДС-то, единствената разлика ще бъде доразликата в ДДС-то там е 16% а тук все още е 20%, демек колите в автокущите ще поевтинеят с 4% (става въпрос за неакцизните коли) и като се платят новите такси, които ще ги измислят ще стане същата работа
- iceberg
- Автомобил: Skoda Octavia Scout II FL
- Двигател: BMM 2009
Че се вкарват спор няма, но някой обръщал ли е внимание какви коли се вкарват! Сега е изгодно да се вкарват скъпи коли. Едната причина е че след нова година ние влизаме в системата на ЕС за ДДС "VIES". Мисълта ми е, че сега като вкараш примерно едно А6 2.5ТДИ 150кс. 2002-ра, на държавата и е през онази работа за колко си го купил и по сегашния режим плащаш около 2700лв. митни сборове. От догодина обаче ще плащаш по фактурна стойност. И като си купиш такова за около EUR 15000 ДДС-то ти е близо 6000лв. И няма да може да покажеш някакъв фалшив договор тука за EUR 2000 защото ще се извършва обмен на информация за ДДС сделките. И да покажеш такъв като лъсне след месец в справката че там е купена за EUR 15000 a тук е декларирана за 2000, следва разправия с данъчните. Според мен стари и евтини автомобили в момента няма никакъв смисал да се вкарват- чиста набутвация! Затова вкарват сега защото след нова година ти като физ. лице си купиш от такова в ЕС ще платиш за горепосочения автомобил EUR 15000, а фирмата която го е купила сега за EUR 15000 и взела ДДС-то 15000/16%=EUR2400 ще и струва EUR 12600+ ДДС EUR1400 и се получава EUR 14000 и ще има пак една лапачка!!!
Последна промяна от iceberg на Вто 28 ное 2006 10:25, променено общо 1 път.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”