Защо Автокъщите внасят коли като луди преди Нова Година

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Защо Автокъщите внасят коли като луди преди Нова Година

Мнениеот Brezel » Пон 27 ное 2006 21:59

Здравейте,

искам да попитам следното:

Защо в момента се внасят коли в големи количества в БГ. Баща ми е шофиор и постоянно среща автовозите пътуващи към калотина. До преди половин час говорих и с митничар който каза че по негови наблюдения се внасят по около 300-400 коли НА ДЕН!!! През калотина. Всичките коли са употребявани (не са нови коли) и се обмитяват по сегашната система. Същото негово наблядение че частни лица като повечето от нас НЕ купуват коли защото чакат падането на митата.

Знам че имаше много теми за това дали е по изгодно преди или след нова година да се внесе кола. Аз сега се питам защо толкова много коли се внасят от автокъщите при толкова слаб интерес от страна на клиентите. Очевидно тези коли ще се продават едва след като сме член на ЕС. Има ли някъква скрита далавера която е валидна САМО за автокъщите.

Също така човека спомена че е възможно покачване на таксите за регистрация на автомобил. С точност обаче нищо не се знае.

Питам щото имам тук една кола и още се колебая дали да я внеса преди или след нова година. Още повече че ако искам да я внеса след нова година ми се отварят още 200 евро допълнителни разходи (ама това е само защото случая тук ми е малко по деликатен.

Ако някой има информация или предположения ще се радвам ако ги напише.

Поздрави

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 27 ное 2006 22:01

Има такова нещо, но сигурен ли си че се обмитяват/т.е плащат ДДС/ , а не се внасят на фирми и да последва реекспорт по-късно.

Последна промяна от L&R на Пон 27 ное 2006 22:08, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 27 ное 2006 22:04

Авто-къшите купуват колите чрез фирми и при вонс-а в БГ си теглят ДДС-то платено на чуждестранната автокъща. Особенно големите къщи не се занимават с покупки от физически лица навън :idea: За тях няма да има голяма разлика в цената.

Разликата ще е за физически лица от БГ закупили автомобил от физически лица от страни на ЕС :idea:

Реално след нова година ще се вдигнат цените на автомобилите в Германия; Италия и останалите авто-дестинации на нашите джамбази. И няма да се вдигнат заради нас толкова, колкото за 20-те милиона румънци, които ще изкупят всичко що става за каране из ЕС :)
Преди няколко години имаше скок заради Поляците, че и те бая кола купиха :)

Последна промяна от musura на Пон 27 ное 2006 22:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 27 ное 2006 22:05

ами аз пък наблюдавам няколко автокъщи че свиват яко вноса...

Потребителски аватар
batesecko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batesecko » Пон 27 ное 2006 22:30

Внасят щот от догодина вноса от италия спира, автовозите които виждаш идат от там. А спират вноса от италия щот колите идват предимно от моргите, т.е. са бракувани. Спре ли вноса от италия цените у нас отиват на горе.

Потребителски аватар
IvoG
Автомобил: Golf III
Двигател: 2.0 AGG

Мнениеот IvoG » Пон 27 ное 2006 22:45

musura написа:Преди няколко години имаше скок заради Поляците, че и те бая кола купиха :)

Да точно преди 2-ве годинни и аз уцелих точно този момент в Германия да си купя голфчето :banghead: , ама нямаше как. Месеци след това поевтиняха с около 500-600 евро.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Пон 27 ное 2006 22:48

musura написа: в БГ си теглят ДДС-то платено на чуждестранната автокъща :)

а след ЕС и това ще отпадне-няма връщане на ддс :wink:

Потребителски аватар
batesecko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот batesecko » Пон 27 ное 2006 22:51

предполагам, че ако си знаел че ще поевтинеят, вече да си станал милионер :lol:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 27 ное 2006 23:23

vaskoto1 написа:а след ЕС и това ще отпадне-няма връщане на ддс :wink:

:да:

Потребителски аватар
Brezel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Brezel » Пон 27 ное 2006 23:37

добре де а някои знае ли дали ще се покачат таксите за регистрация на автомобила защото май само там все още не се знае колко ще искат. А митничаря каза че колите си ги обмитяват. Дали след това си взимат ддс-то не знам. Май по всичко личи че след нова година ще я карам. Само недейте си мислете че след нова година всеки ще си позволи ефтина кола......те колите в Германия отдавна са много скъпи :evil: та падането на митото си го компенсират с високи цени.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 27 ное 2006 23:58

дори и да се променят, няма да е драстично. Не може в държава с 300 лева средна заплата, таксата да е примерно 1000 лева. Няма логика. С течение на времето ще ги вдигнат, но то ще става по етапно. Повече ще ни боли от застраховките ... о от актовете и размера на глобите, като почнат да ги събират ...

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Вто 28 ное 2006 9:00

аз пък се чудех, какъв е скрития коз на властта, немога да си представя, че ще намеря примерно голф 2 за 100€, ще платя прехвърляне и прочие още 150, докарване 200€ и някви такси в България от порядъка на 200€.

Потребителски аватар
shenko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот shenko » Вто 28 ное 2006 9:28

значи според мен за автокъщите нищо няма да се промени, защото като правят внос от Германия(примерно) там им приспадат тяхното ДДС и после като го внесат в БГ тук си го плащат, а сега ще се промени с това, че ще си го плащат там ДДС-то, единствената разлика ще бъде доразликата в ДДС-то там е 16% а тук все още е 20%, демек колите в автокущите ще поевтинеят с 4% (става въпрос за неакцизните коли) и като се платят новите такси, които ще ги измислят ще стане същата работа

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 28 ное 2006 9:42

И няма да поевтинеят с 4 % ами с по-малко защото това не са 4% от Крайната стойност на автомобила а само от една част от нея - ДДС то.

Потребителски аватар
iceberg
Автомобил: Skoda Octavia Scout II FL
Двигател: BMM 2009

Мнениеот iceberg » Вто 28 ное 2006 9:47

Че се вкарват спор няма, но някой обръщал ли е внимание какви коли се вкарват! Сега е изгодно да се вкарват скъпи коли. Едната причина е че след нова година ние влизаме в системата на ЕС за ДДС "VIES". Мисълта ми е, че сега като вкараш примерно едно А6 2.5ТДИ 150кс. 2002-ра, на държавата и е през онази работа за колко си го купил и по сегашния режим плащаш около 2700лв. митни сборове. От догодина обаче ще плащаш по фактурна стойност. И като си купиш такова за около EUR 15000 ДДС-то ти е близо 6000лв. И няма да може да покажеш някакъв фалшив договор тука за EUR 2000 защото ще се извършва обмен на информация за ДДС сделките. И да покажеш такъв като лъсне след месец в справката че там е купена за EUR 15000 a тук е декларирана за 2000, следва разправия с данъчните. Според мен стари и евтини автомобили в момента няма никакъв смисал да се вкарват- чиста набутвация! Затова вкарват сега защото след нова година ти като физ. лице си купиш от такова в ЕС ще платиш за горепосочения автомобил EUR 15000, а фирмата която го е купила сега за EUR 15000 и взела ДДС-то 15000/16%=EUR2400 ще и струва EUR 12600+ ДДС EUR1400 и се получава EUR 14000 и ще има пак една лапачка!!!

Последна промяна от iceberg на Вто 28 ное 2006 10:25, променено общо 1 път.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”