Голф 3-Голямо разстояние между купето и чашката над макферс.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Голф 3-Голямо разстояние между купето и чашката над макферс.

Мнениеот ivanovkbg » Пет 12 апр 2013 11:39

Здравейте, колеги!
Не можах да измисля по-добро заглавие, за което се извинявам. Днес забелязах, че разстоянието между чашката над макферсона и купето е доста голямо.
Ето за това разстояние говоря- http://seat-bg.com/gallery/albums/userpics/10059/16.PNG. И ми се струва, че гайките не са стегнати добре. Всъщност, тя от скоро и се разтропа. Мисля, си да пробвам да затегна и тази гайка ако е отхлабена. Въпросът ми е, удачно ли е да се стяга, или просто трябва да се премине към смяна на самите тампони. То е ясно, че е най-добре да се сменят, но в момента няма как да стане. И двата ми предни амор. са за смяна, главно за това чакам да събера още малко пари, та като сменям и тампоните, да сменя и тях.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Голф 3-Голямо разстояние между купето и чашката над макф

Мнениеот samo_pechka » Пет 12 апр 2013 12:43

Амортизирани са тампоните :neutral и не може да "обереш" луфта с доп.стягане ,ново му е майката .....

vladini
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladini » Пет 12 апр 2013 13:55

Шегуваш ли се,разстоянието е съвсем нормално.Можеш да ги пробваш гайките с до натягане,но не е нужно да прекаляваш.Тоест,не се стягат много.Ако,някоя от двете е хлабава,значи трябва да се подмени гайката,защото не и държи контрата.Хубавото е,че с новите амортисьори,ще има и нови гайки.Важно:гайките на макферсона се стягат,само като се държи контра на стеблото на амортисьора,с шестограм.Успех

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 12 апр 2013 14:11

vladini написа:Шегуваш ли се,разстоянието е съвсем нормално.Можеш да ги пробваш гайките с до натягане,но не е нужно да прекаляваш.Тоест,не се стягат много.Ако,някоя от двете е хлабава,значи трябва да се подмени гайката,защото не и държи контрата.Хубавото е,че с новите амортисьори,ще има и нови гайки.Важно:гайките на макферсона се стягат,само като се държи контра на стеблото на амортисьора,с шестограм.Успех

Става дума за износени тампони,а не амортисьори.Нито амортисьор , нито тампон не се оправя с натягане(няма какво да с разхлаби за да поддаде 1.5 см...което не никак малко.
Вдига се колата на подемник,хваща се здраво колелото и се натиска неколкократно вертикално...ако хлопа вероятно тампоните са за смяна.

vladini
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladini » Пет 12 апр 2013 14:24

Тези гайки се разхлабват,когато горната гайка се стяга без да се държи контра на стеблото.Започва да тропа,като на тампон.Също така,горната гайка е за еднократна употреба,свалиш ли я един път,спокойно можеш да я хвърлиш в кошчето за боклук.Трябва ли да удебелявам някъде шрифта?

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Мнениеот ivanovkbg » Пет 12 апр 2013 15:24

Просто се чудех дали не може да се е разхлабила. Аз така или иначе и аморт. ми са за смяна, но в момента нямам финанси, а изведнъж взе да не стъпва като хората. Не тропа, ама и не стъпва така както трябва. Или може би Golf-четата са така?!?!?

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Мнениеот dushanov » Пет 12 апр 2013 21:18

ivanovkbg написа:Или може би Golf-четата са така?!?!?

И не само! За инфо по темата: На мен разстоянието ми беше Над 1см, смених аморт-ри, темпоните, лагерчетата. След 1 месец - 5мм, след 10к км 1см и така си стои от 1г.

С 1 дума: Няма "оправия"! :love.vwclub

Потребителски аватар
tot_1425
Автомобил: GOLF 3
Двигател: ABD 1994

Мнениеот tot_1425 » Пет 12 апр 2013 23:00

dushanov написа:
След 1 месец - 5мм, след 10к км 1см и така си стои от 1г.
Някъде във форума прочетох: от парче маркуч с подходяща дължина и диаметър се прави пръстен под чашката на амортисьора.В маркуча свинска опашка да го държи.Трябва да има хлабина до бомбето за да не затяга.Не е идеално ,но не тропа толкова силно.Иначе на 6 месеца тампоните са за смяна,ама в магазина искат пари.

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Мнениеот dushanov » Съб 13 апр 2013 8:20

Да отбележа, че при Г3,ФАБИЯ, ОТКАВИЯ и т.н и полиуретанови тампони да се сложат, след време пак същата работа. Аз лично си купих Лемфьордер тампони и лагерчета. Но едва ли марката има значение тук.

Потребителски аватар
blade84
Автомобил: Vento
Двигател: AAZ

Мнениеот blade84 » Съб 13 апр 2013 9:17

Аз пък на мойто венто ги смених преди 3год някъде с Топран, не бяха скъпи и нямам никакви проблеми. Тампоните са от малките не са големите, които не знам как ще се разбият. :mrgreen

Потребителски аватар
Краси Кунчев
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Краси Кунчев » Съб 13 апр 2013 10:54

Колега, май не разбрах точният ти въпрос. Колата ти тропа ли в тампона или просто те притеснява разстоянието до чашката? Според снимката база за притеснение няма. Ако не тропа нищо просто си притегни леко гайката на чашката и не се вкарвай в излишни разходи. Не се филмирай толкова за тази чашка, ако не знаеш тя служи единствено и само, ако някъде скочиш тя да опре в купето и макферсона да не се извади. Това най-добре можеш да го видиш, като вдигнеш колата на подемник. Тогава чашките са допрени плътно в купето.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 13 апр 2013 11:00

И при мен го има, тропането! С нови амор. отпред с нови тампони, и пак си тропа на дупки, карах колата на сервиз, не могат да открият проблема, всичко си е както трябва. Качих майстора с мен в колата, минавах през дупки, човека чу как тропка, и :eek не знае от какво е :gruebel Така си я карам, то пътищата са ни по-зле от лунния пеизаж.

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Съб 13 апр 2013 14:02

my heart iS iCe написа:И при мен го има, тропането! С нови амор. отпред с нови тампони, и пак си тропа на дупки, карах колата на сервиз, не могат да открият проблема, всичко си е както трябва. Качих майстора с мен в колата, минавах през дупки, човека чу как тропка, и :eek не знае от какво е :gruebel Така си я карам, то пътищата са ни по-зле от лунния пеизаж.

Когато селеновите втулки на носача отпред са остарели(не е задължително да са скъсани)или не са правилно монтирани от усукването в дупките се чува тропане...

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 13 апр 2013 14:23

Това не го знаех :stumm Мислех си, че като нямат луфт носачите, проблема е ОК :gruebel Ще го имам на предвид :banghead

Infernal_fire
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Infernal_fire » Съб 13 апр 2013 14:28

Здр голеги аз смених тампоните с лагерите и каквото трябва но разтоянието ако е било 1см сега е 0.5см и пак си го има ... Ходих да ми регулират предницата и казаха че трябва да се сменят, смених ги но след 50 км стана същата работа :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”