Правен проблем с телефон(gsm)
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
Re: Правен проблем с телефон(gsm)
Не слушам изказванията на никого!Просто казвам какво ми се случи на мен!Обадиха ми се по телефона и ми казаха да се ява в местното районно!Отидох обясниха ми,че телефона,който притежавам е краден,попълних едно формулярче,че съм го предла доброволно и написах едно обяснение как се е озовал в мен!При въпроса дали ще мога да си върна парите някога ми беше отговорено,че ще трябва да намерят лицето което ми е продало телефона и ако се окаже,че го е откраднал да повдигнат обвинение и след това и аз да го съдя ииии..... не си заслужаваше за телефон,който струва по-малко от 100лв!
- rufkata
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 305 Nm
- Двигател: 1.9 TDI ASV
k_garchev написа:Не слушам изказванията на никого!Просто казвам какво ми се случи на мен!Обадиха ми се по телефона и ми казаха да се ява в местното районно!Отидох обясниха ми,че телефона,който притежавам е краден,попълних едно формулярче,че съм го предла доброволно и написах едно обяснение как се е озовал в мен!При въпроса дали ще мога да си върна парите някога ми беше отговорено,че ще трябва да намерят лицето което ми е продало телефона и ако се окаже,че го е откраднал да повдигнат обвинение и след това и аз да го съдя ииии..... не си заслужаваше за телефон,който струва по-малко от 100лв!

Стига и да я влачат по районните, за да пише обяснения. И да, ако собственика (по документи) подаде жалба телефона ще увисне на трупчета някъде. И да отново, собственика по документи може спокойно да каже, че е откраднат със все кутията и гаранционната карта.
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
k_garchev написа:... съм го предла доброволно ....
Това, че си го дал доброволно е доста различно от това да ти го конфискуват нали?
Според теб какво щеше стане, ако не го беше дал?!
Аз знам и затова ти казвам, че няма как да стане.
Колегата няма от какво да се притеснява и това е важното! ;)
- rufkata
Колегата няма от какво да се притеснява и това е важното! ;)
Колегата до колкото разбирам няма кьорав документ който да докаже, че го е платил. А това трябва да го притеснява и то много, аз бих се отървал от телефона така и така е проблемен вече.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Има ли някой дето вярва че продавача може да е толкова тъп и нагъл че да иде в полицията и да каже че са му откраднали телефона барабар с кутията и гаранцията ?? А ако момичето случайно си пази бележката от Еконт в която пише че е получила телефон от същия този човек който го обявява за откраднат дали няма да му запалят врата полицайте задето ги прави на канарчета ??
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Stivi написа: А ако момичето случайно си пази бележката от Еконт в която пише че е получила телефон от същия този човек който го обявява за откраднат дали няма да му запалят врата полицайте задето ги прави на канарчета ??
Еконт викаш значи...

- k_garchev
- Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
- Двигател: AGZ
- Контакти:
group® написа:..
Хубаво де,сподели за да се знае какво да се прави при такава ситуация!Показаха ми документ,че телефон с IMEI ........ е откраднат на (дата) и принадлежи на (име)!Доброволно или не,щяха да го вземат!По-добре да се съдейства в такава ситуация!
- rufkata
k_garchev написа:group® написа:..
Хубаво де,сподели за да се знае какво да се прави при такава ситуация!Показаха ми документ,че телефон с IMEI ........ е откраднат на (дата) и принадлежи на (име)!Доброволно или не,щяха да го вземат!По-добре да се съдейства в такава ситуация!
Това се мъча да обясня, но никой не чува. По добре да прежалят 400 лева, отколкото да ги изкарат крадци.
П.П. Не се е сетил да си активира и намиране на телефона, тогава гърмите от всякъде

- freestyler911
- Автомобил: VW polo
- Двигател: AEX 1996
Ами че идете го обявете в полицията тогава, че е продаден на Вас , след което е обявено че е на изплащане и ви изнудва. Подайте жалба първи... ако толкова ви е страх ...
Май още няма начин да разбереш дали даден телефон е на изплащане като го купуваш втора ръка. Не е както при имотите...
Обяснете случая дайте показания, приложете копия от документите (еконт ли е каквото е , гаранция , снимка на кутията и т.н. ... )
Тогава какво ?
Май още няма начин да разбереш дали даден телефон е на изплащане като го купуваш втора ръка. Не е както при имотите...
Обяснете случая дайте показания, приложете копия от документите (еконт ли е каквото е , гаранция , снимка на кутията и т.н. ... )
Тогава какво ?
- rufkata
Stivi написа:Има ли някой дето вярва че продавача може да е толкова тъп и нагъл че да иде в полицията и да каже че са му откраднали телефона барабар с кутията и гаранцията ?? А ако момичето случайно си пази бележката от Еконт в която пише че е получила телефон от същия този човек който го обявява за откраднат дали няма да му запалят врата полицайте задето ги прави на канарчета ??
Да аз примерно си държа кутиите и гаранците на телефоните в колата, кажи сега какво правим? Парите са кеш, няма бележка няма нищо? Дай съвет при тази ситуация???????
- rufkata
freestyler911 написа:Ами че идете го обявете в полицията тогава, че е продаден на Вас , след което е обявено че е на изплащане и ви изнудва. Подайте жалба първи... ако толкова ви е страх ...
Тогава какво ?
Кой още не разбра, че няма Еконт?????????????????????????????
Интересно ми е как някой ще обяви телефон за откраднат като няма кьорав документ, че е бил негов? Ще отиде в полицията с ИМЕИ написан на хвърчащ лист, ако изобщо някой би си го записал, и кво, ей тоя телефон ми го откраднаха, ма с кутията и гаранцията, ма пък без СИМ картата, еми нали първо тоя човек би трябвало да се обади на оператора първо, не мислите ли че това има как да се провери! МВР не е сладоледаджийница, знам на един дето му нашибаха глоба от 150 лв. за нещо от рода на фалшив сигнал за кражба!
- rufkata
ivo_555 написа:Интересно ми е как някой ще обяви телефон за откраднат като няма кьорав документ, че е бил негов? Ще отиде в полицията с ИМЕИ написан на хвърчащ лист, ако изобщо някой би си го записал, и кво, ей тоя телефон ми го откраднаха, ма с кутията и гаранцията, ма пък без СИМ картата, еми нали първо тоя човек би трябвало да се обади на оператора първо, не мислите ли че това има как да се провери! МВР не е сладоледаджийница, знам на един дето му нашибаха глоба от 150 лв. за нещо от рода на фалшив сигнал за кражба!
Отговарям ти кратко, за да не се захапваме

Оператора от който си го купил, може да даде цялото инфо на полицията

а то не е въпроса да се захапваме, просто нелогично ми се струва, пък и полицията не пасат трева все пак!
Какво ще дадат от оператора, че еди кой си телефон е купен от тях(като тук също не е уточнено от къде е купен телефона, може да не е обвързан с договор), ползван е 6 месеца от еди кой си(в случая продавача), след това е ползван още 3 месеца от еди кой си(в случая купувача) и изведнъж хоп, някой обявява телефона за откраднат след няколко месеца и незнайно как всички документи с кутията и те откраднати с телефона! Е айде де!
Какво ще дадат от оператора, че еди кой си телефон е купен от тях(като тук също не е уточнено от къде е купен телефона, може да не е обвързан с договор), ползван е 6 месеца от еди кой си(в случая продавача), след това е ползван още 3 месеца от еди кой си(в случая купувача) и изведнъж хоп, някой обявява телефона за откраднат след няколко месеца и незнайно как всички документи с кутията и те откраднати с телефона! Е айде де!
- group®
- Темерут
- Автомобил: Passat B8 Alltrack
- Двигател: DFCA
Стига с тоя Еконт бре
Цялата тая активност на полицията при загубени/откраднати GSM-и е от преди няколко години, когато откриха, че това е лесен начин да се подобри статистиката за разкриване на 'престъпления'. Преди това никой не си мърдаше пръста.
Сега когато има сигнал за откраднат GSM (тук попадат и загубените, но просто те карат да го формулираш 'откраднат'), пускат IMEI номера на операторите и при поява в системата им се връща номера и данните на новия притежател.
Тогава се обаждат и те приканват да се явиш и върнеш телефона, иначе ... 'лошо'.
И повечето хора, закупили телефон с неясен произход от заложна къща или на 'улицата', водени от гузна съвест и заплахите на полицаите връщат ...
Реално самата полиция няма как да ти вземат телефона. Трябва да се мине през съда. Всички знаем там какви са процедурите. Ако телефона действително е бил откраднат и си имаш всички документи - имаш шанс.
Тук идва и другия ключов момент, че ентусиазма на 'системата' спира до заплахите. След това става бумащина и се губи инерцията ... Ходи се разправяй.
Та да се върнем на темата:
Колегата е купил телефона и всички документи са в него (без бележка от Еконт
).
Ако онзи тарикат обяви телефона за откраднат, то ще е или да направи мръсно, или за застраховката на телефона.
Ако приятелката на автора получи обаждане от полицията да се яви с копие на всички документи, но да не им носи телефона (въпреки натиска). Обяснява какво и как, и на база правотата си отказва да предаде телефона.
После не вярвам да има 'после', но и да има ... няма да е с последици.
Най-малкото в 'системата' ще се види, че тя е използвала телефона дълго преди да бъде обявен за откраднат. (това го слагам дебело, защото е реално доказателство, а не както мнимата бележка от Еконт
)
Накрая най-много онзи да гризне дръвцето
В общи линии т'ва е.
Не съветвам автора да се саморазправя!!!
п.с. Важно уточнение: Горното важи само в случаите, когато ви е чиста съвестта
Понеже не подкрепям покупката на стоки с неясен произход (крадени), и не искам горното да успокои хора, закупили такива, ще допълня, че не се знае на какъв собственик с действително откраднат телефон ще попаднете и последствия може да има (правови и всякакви)!!!
п.с.2 Това форумната комуникация е уникален социален феномен - как такава тема се обърна в реклама на куриерска компания, ще остане мистерия за мен и рекламните специалисти по цял свят

Цялата тая активност на полицията при загубени/откраднати GSM-и е от преди няколко години, когато откриха, че това е лесен начин да се подобри статистиката за разкриване на 'престъпления'. Преди това никой не си мърдаше пръста.
Сега когато има сигнал за откраднат GSM (тук попадат и загубените, но просто те карат да го формулираш 'откраднат'), пускат IMEI номера на операторите и при поява в системата им се връща номера и данните на новия притежател.
Тогава се обаждат и те приканват да се явиш и върнеш телефона, иначе ... 'лошо'.
И повечето хора, закупили телефон с неясен произход от заложна къща или на 'улицата', водени от гузна съвест и заплахите на полицаите връщат ...
Реално самата полиция няма как да ти вземат телефона. Трябва да се мине през съда. Всички знаем там какви са процедурите. Ако телефона действително е бил откраднат и си имаш всички документи - имаш шанс.
Тук идва и другия ключов момент, че ентусиазма на 'системата' спира до заплахите. След това става бумащина и се губи инерцията ... Ходи се разправяй.
Та да се върнем на темата:
Колегата е купил телефона и всички документи са в него (без бележка от Еконт

Ако онзи тарикат обяви телефона за откраднат, то ще е или да направи мръсно, или за застраховката на телефона.
Ако приятелката на автора получи обаждане от полицията да се яви с копие на всички документи, но да не им носи телефона (въпреки натиска). Обяснява какво и как, и на база правотата си отказва да предаде телефона.
После не вярвам да има 'после', но и да има ... няма да е с последици.
Най-малкото в 'системата' ще се види, че тя е използвала телефона дълго преди да бъде обявен за откраднат. (това го слагам дебело, защото е реално доказателство, а не както мнимата бележка от Еконт

Накрая най-много онзи да гризне дръвцето

В общи линии т'ва е.
Не съветвам автора да се саморазправя!!!
п.с. Важно уточнение: Горното важи само в случаите, когато ви е чиста съвестта

п.с.2 Това форумната комуникация е уникален социален феномен - как такава тема се обърна в реклама на куриерска компания, ще остане мистерия за мен и рекламните специалисти по цял свят

Върни се в “ОФФ-Топик - други”