Правен проблем с телефон(gsm)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Re: Правен проблем с телефон(gsm)

Мнениеот k_garchev » Съб 13 апр 2013 18:46

Не слушам изказванията на никого!Просто казвам какво ми се случи на мен!Обадиха ми се по телефона и ми казаха да се ява в местното районно!Отидох обясниха ми,че телефона,който притежавам е краден,попълних едно формулярче,че съм го предла доброволно и написах едно обяснение как се е озовал в мен!При въпроса дали ще мога да си върна парите някога ми беше отговорено,че ще трябва да намерят лицето което ми е продало телефона и ако се окаже,че го е откраднал да повдигнат обвинение и след това и аз да го съдя ииии..... не си заслужаваше за телефон,който струва по-малко от 100лв!

Потребителски аватар
rufkata
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 305 Nm
Двигател: 1.9 TDI ASV

Мнениеот rufkata » Съб 13 апр 2013 19:17

k_garchev написа:Не слушам изказванията на никого!Просто казвам какво ми се случи на мен!Обадиха ми се по телефона и ми казаха да се ява в местното районно!Отидох обясниха ми,че телефона,който притежавам е краден,попълних едно формулярче,че съм го предла доброволно и написах едно обяснение как се е озовал в мен!При въпроса дали ще мога да си върна парите някога ми беше отговорено,че ще трябва да намерят лицето което ми е продало телефона и ако се окаже,че го е откраднал да повдигнат обвинение и след това и аз да го съдя ииии..... не си заслужаваше за телефон,който струва по-малко от 100лв!

:th_up Колегата е напълно прав.
Стига и да я влачат по районните, за да пише обяснения. И да, ако собственика (по документи) подаде жалба телефона ще увисне на трупчета някъде. И да отново, собственика по документи може спокойно да каже, че е откраднат със все кутията и гаранционната карта.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 13 апр 2013 20:04

k_garchev написа:... съм го предла доброволно ....

Това, че си го дал доброволно е доста различно от това да ти го конфискуват нали?
Според теб какво щеше стане, ако не го беше дал?!
Аз знам и затова ти казвам, че няма как да стане.

Колегата няма от какво да се притеснява и това е важното! ;)

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Съб 13 апр 2013 20:26

Колегата няма от какво да се притеснява и това е важното! ;)

Колегата до колкото разбирам няма кьорав документ който да докаже, че го е платил. А това трябва да го притеснява и то много, аз бих се отървал от телефона така и така е проблемен вече.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 13 апр 2013 20:34

Има ли някой дето вярва че продавача може да е толкова тъп и нагъл че да иде в полицията и да каже че са му откраднали телефона барабар с кутията и гаранцията ?? А ако момичето случайно си пази бележката от Еконт в която пише че е получила телефон от същия този човек който го обявява за откраднат дали няма да му запалят врата полицайте задето ги прави на канарчета ??

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Съб 13 апр 2013 20:41

Stivi написа: А ако момичето случайно си пази бележката от Еконт в която пише че е получила телефон от същия този човек който го обявява за откраднат дали няма да му запалят врата полицайте задето ги прави на канарчета ??

Еконт викаш значи... :mhihi

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Съб 13 апр 2013 21:35

group® написа:..

Хубаво де,сподели за да се знае какво да се прави при такава ситуация!Показаха ми документ,че телефон с IMEI ........ е откраднат на (дата) и принадлежи на (име)!Доброволно или не,щяха да го вземат!По-добре да се съдейства в такава ситуация!

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Съб 13 апр 2013 22:04

k_garchev написа:
group® написа:..

Хубаво де,сподели за да се знае какво да се прави при такава ситуация!Показаха ми документ,че телефон с IMEI ........ е откраднат на (дата) и принадлежи на (име)!Доброволно или не,щяха да го вземат!По-добре да се съдейства в такава ситуация!

Това се мъча да обясня, но никой не чува. По добре да прежалят 400 лева, отколкото да ги изкарат крадци.
П.П. Не се е сетил да си активира и намиране на телефона, тогава гърмите от всякъде :mrgreen

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Съб 13 апр 2013 22:09

Ами че идете го обявете в полицията тогава, че е продаден на Вас , след което е обявено че е на изплащане и ви изнудва. Подайте жалба първи... ако толкова ви е страх ...

Май още няма начин да разбереш дали даден телефон е на изплащане като го купуваш втора ръка. Не е както при имотите...

Обяснете случая дайте показания, приложете копия от документите (еконт ли е каквото е , гаранция , снимка на кутията и т.н. ... )

Тогава какво ?

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Съб 13 апр 2013 22:11

Stivi написа:Има ли някой дето вярва че продавача може да е толкова тъп и нагъл че да иде в полицията и да каже че са му откраднали телефона барабар с кутията и гаранцията ?? А ако момичето случайно си пази бележката от Еконт в която пише че е получила телефон от същия този човек който го обявява за откраднат дали няма да му запалят врата полицайте задето ги прави на канарчета ??

Да аз примерно си държа кутиите и гаранците на телефоните в колата, кажи сега какво правим? Парите са кеш, няма бележка няма нищо? Дай съвет при тази ситуация???????

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Съб 13 апр 2013 22:13

freestyler911 написа:Ами че идете го обявете в полицията тогава, че е продаден на Вас , след което е обявено че е на изплащане и ви изнудва. Подайте жалба първи... ако толкова ви е страх ...

Май още няма начин да разбереш дали даден телефон е на изплащане като го купуваш втора ръка. Не е както при имотите...

Обяснете случая дайте показания, приложете копия от документите (еконт ли е каквото е , гаранция , снимка на кутията и т.н. ... )

Тогава какво ?

Кой още не разбра, че няма Еконт?????????????????????????????

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Съб 13 апр 2013 22:22

Интересно ми е как някой ще обяви телефон за откраднат като няма кьорав документ, че е бил негов? Ще отиде в полицията с ИМЕИ написан на хвърчащ лист, ако изобщо някой би си го записал, и кво, ей тоя телефон ми го откраднаха, ма с кутията и гаранцията, ма пък без СИМ картата, еми нали първо тоя човек би трябвало да се обади на оператора първо, не мислите ли че това има как да се провери! МВР не е сладоледаджийница, знам на един дето му нашибаха глоба от 150 лв. за нещо от рода на фалшив сигнал за кражба!

Потребителски аватар
rufkata

Мнениеот rufkata » Съб 13 апр 2013 22:36

ivo_555 написа:Интересно ми е как някой ще обяви телефон за откраднат като няма кьорав документ, че е бил негов? Ще отиде в полицията с ИМЕИ написан на хвърчащ лист, ако изобщо някой би си го записал, и кво, ей тоя телефон ми го откраднаха, ма с кутията и гаранцията, ма пък без СИМ картата, еми нали първо тоя човек би трябвало да се обади на оператора първо, не мислите ли че това има как да се провери! МВР не е сладоледаджийница, знам на един дето му нашибаха глоба от 150 лв. за нещо от рода на фалшив сигнал за кражба!

Отговарям ти кратко, за да не се захапваме :mrgreen .
Оператора от който си го купил, може да даде цялото инфо на полицията :mhihi . Прави си сметката от тук нататък.

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Съб 13 апр 2013 22:42

а то не е въпроса да се захапваме, просто нелогично ми се струва, пък и полицията не пасат трева все пак!

Какво ще дадат от оператора, че еди кой си телефон е купен от тях(като тук също не е уточнено от къде е купен телефона, може да не е обвързан с договор), ползван е 6 месеца от еди кой си(в случая продавача), след това е ползван още 3 месеца от еди кой си(в случая купувача) и изведнъж хоп, някой обявява телефона за откраднат след няколко месеца и незнайно как всички документи с кутията и те откраднати с телефона! Е айде де!

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Съб 13 апр 2013 22:47

Стига с тоя Еконт бре :mhihi

Цялата тая активност на полицията при загубени/откраднати GSM-и е от преди няколко години, когато откриха, че това е лесен начин да се подобри статистиката за разкриване на 'престъпления'. Преди това никой не си мърдаше пръста.
Сега когато има сигнал за откраднат GSM (тук попадат и загубените, но просто те карат да го формулираш 'откраднат'), пускат IMEI номера на операторите и при поява в системата им се връща номера и данните на новия притежател.
Тогава се обаждат и те приканват да се явиш и върнеш телефона, иначе ... 'лошо'.
И повечето хора, закупили телефон с неясен произход от заложна къща или на 'улицата', водени от гузна съвест и заплахите на полицаите връщат ...

Реално самата полиция няма как да ти вземат телефона. Трябва да се мине през съда. Всички знаем там какви са процедурите. Ако телефона действително е бил откраднат и си имаш всички документи - имаш шанс.
Тук идва и другия ключов момент, че ентусиазма на 'системата' спира до заплахите. След това става бумащина и се губи инерцията ... Ходи се разправяй.

Та да се върнем на темата:
Колегата е купил телефона и всички документи са в него (без бележка от Еконт :mhihi ).
Ако онзи тарикат обяви телефона за откраднат, то ще е или да направи мръсно, или за застраховката на телефона.
Ако приятелката на автора получи обаждане от полицията да се яви с копие на всички документи, но да не им носи телефона (въпреки натиска). Обяснява какво и как, и на база правотата си отказва да предаде телефона.
После не вярвам да има 'после', но и да има ... няма да е с последици.
Най-малкото в 'системата' ще се види, че тя е използвала телефона дълго преди да бъде обявен за откраднат. (това го слагам дебело, защото е реално доказателство, а не както мнимата бележка от Еконт :mhihi )
Накрая най-много онзи да гризне дръвцето :icon_lol
В общи линии т'ва е.

Не съветвам автора да се саморазправя!!!

п.с. Важно уточнение: Горното важи само в случаите, когато ви е чиста съвестта icon_idea Понеже не подкрепям покупката на стоки с неясен произход (крадени), и не искам горното да успокои хора, закупили такива, ще допълня, че не се знае на какъв собственик с действително откраднат телефон ще попаднете и последствия може да има (правови и всякакви)!!!

п.с.2 Това форумната комуникация е уникален социален феномен - как такава тема се обърна в реклама на куриерска компания, ще остане мистерия за мен и рекламните специалисти по цял свят :mhihi :bowdown

Върни се в “ОФФ-Топик - други”