Audi A3 1,9 ASZ тресе на празен ход при студен двг.

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
globetrance
Автомобил: VW Golf
Двигател: 1.8 T

Audi A3 1,9 ASZ тресе на празен ход при студен двг.

Мнениеот globetrance » Нед 28 апр 2013 20:22

Здравейте колеги, изчетох доста неща за тресенето на празен ход за този двигател и се обърках съвсем та реших да пусна една тема. Колата е ауди а3 2002 1.9, 131 конски сили. Двигателя на колата тресе на празен ход само когато е студена, тресенето се усилва и става видимо когато нямам гориво и съм по средата на резервата. Когато натисна съединителя до долу тресенето на двигателя изчезва. При нормално загрял двигател не се забелязва тресене. Първоначално като четох из темите реших че може да е от прецакана дюза, та утре съм си наумил да взема една добавка за прочистване на дюзи. Реших преди малко да запаля колата и да натисна съединителя да видя какво ще стане и наистина тресенето изчезва, в момента имам половин резервоар нафта, така че изчакам да вляза в резерва, тогава тресенето става още по- осезаемо и ще видя, дали ще изчезва и тогава при натискане на съединителя.

Edit: Пропуснах да кажа, че понякога когато двигателя тресе, докато е студена колата забелязвам едно леко играене на стрелката на оборотомера, но трябва много внимателно да се вгледам в нея за да го видя. Също така тресенето вътре в купето почти не се усеща, ако не го търсиш умишлено.

Последна промяна от globetrance на Съб 11 май 2013 16:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kgdim
Автомобил: MK4 Black ...
Двигател:

Re: Audi A3 1,9 ASZ тресе на празен ход

Мнениеот kgdim » Нед 28 апр 2013 20:38

Щом тресенето изчезва с натискане на съединителя и се усеща най вече когато е студена най вероятно маховика си отива доста неприятно особенно финансово

globetrance

Мнениеот globetrance » Нед 28 апр 2013 20:48

Има ли някакъв специфичен звук, който се чува при заминал маховик? И ориентировъчно каква е цената?

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 28 апр 2013 20:55

Скоро същите проблеми имаше и при БМВ 3 ка .Спореше ,че е дюза аз му казах ,че е маховика и излязох прав.Над 1000 лв е нов ,предполагам.Има и вариант за 2 ра ръка ,но там вече е голяма доза късмет.
Успех ,ще следя темата!
пп все пак е нужно да се увериш каква е наистина причината.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Нед 28 апр 2013 20:55

Ориентировъчно комплекта е към хиляда лева,гледал ли си компенсациите на празен ход на дюзите с VagCom на студена и топла кола.
Хубаво е да се видят.

globetrance

Мнениеот globetrance » Нед 28 апр 2013 21:04

Не съм мерил стойностите на дюзите, тази седмица като намеря време ще я закарам да я закачат на vagcom-a и ако се окаже че и дюза и маховик имам прецакан, тогава дупе да ми е яко...

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 28 апр 2013 21:07

Ами този с БМВ то малко остана да не се разплаче !!Няма как като искаме да караме по хубави коли! :biggrin
Въобще не ми пука само да съм жив и здрав! :beer

globetrance

Мнениеот globetrance » Нед 28 апр 2013 21:09

Пропуснах да кажа, че се чува един лек щум като титкатане и ту го има то спира за секунда, но шума не е от двигателя а някъде около него, мислех че е лагер на некачствена ролка, но сега като се поразрових още из темите, доста хора с прецакан маховик съобщават за такъв шум тиктакащ. Тиктакането си го има и при загряла кола.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Нед 28 апр 2013 21:26

Лошото е, че нещата никога не са еднозначни,особено при тези коли,голяма корекция на някоя дюза би означавала-проблем с компресията в цилиндъра,проблем с маховика,проблем със самата дюза :biggrin ,като гасищ хлопа ли,при тръгване особено на наклон разтриса ли,има ли вибрации в скоростния лост на празен ход,тези неща наред със споменатите от теб са симптоми на заминал маховик,но може и да ги няма и пак да е заминал, :biggrin и обратното,да тресе но да е от дюза,не от маховика,а бе трябва си опитен човек.
Изхождайки от това
Също така тресенето вътре в купето почти не се усеща, ако не го търсиш умишлено
бих ти препоръчал да не я пипаш,виж си само дюзите на 13-ти канал как са.

globetrance

Мнениеот globetrance » Нед 28 апр 2013 21:41

Няма хлопане при гасене, в скоростния лост няма вибрации и при наклон колата си тръгва съвсем нормално. Общо взето нямам никакви проблеми освен това тресене на студен двигател...и лекия тракащ шум като разбит лагер от ролка, който го има постоянно... Ще я закача на компютър за да изключа дюзите като проблем и чак тогава ще търся другаде...

vladini
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladini » Нед 28 апр 2013 22:37

Регулирай си дюзите.При желание и пари,естествено,смени рапределителния вал и ремонтния комплект на дюзите.Тракането идва от износените реглажни винтове. :th_up
При мен се получи същото,в момента съм на фаза 1,само реглаж! :mhihi Събирам пари за вал и ремонтен комплект. :mhihi

globetrance

Мнениеот globetrance » Вто 30 апр 2013 9:51

Тази сутрин направих две клипчета, сега ше ги кача. 1-вото е паленето на колата и как 1-2 мин след запалването двигателя работи съвсем нормално без притрисане. 2-рото е 3 мин след като съм запалил, как двигателя започва да прiтриса и се вижда осезаемо. Понякога тресенето е дори по- голямо от това на клипа.

1. Ето това е първия клип, студен старт, колата работи в продължение на около 1 минута без да има вибрации в двигателя. - http://www.youtube.com/watch?v=29cNyuEQncE
2. Тук са минали някъде около 2 -3 мин след запалването и ясно можете да забележите вибрациите в двигателя. Няма значение, че съм изкарал колата от гаража, вибрациите докато беше вътре си бяха същите, просто исках да се вижда по- добре, на по- добра светлина- http://www.youtube.com/watch?v=poyJQiSUx4A

Потребителски аватар
treniora
Автомобил: Passat 3B5
Двигател: AJM

Мнениеот treniora » Вто 30 апр 2013 10:31

от второто клипче се вижда, че не маховик.... вибрациите не са с една и съща честота
проблема е на едни от цилиндрите, може да е дюза, може да е разпределителния вал, а може и самия цилиндър да е проблемен.

Успех

globetrance

Мнениеот globetrance » Вто 30 апр 2013 11:35

Току що установих, че при пуснат климатик тресенето спира, след като спра климатика започва отново. Отново говорим само за студен мотор, при загрял проблеми нямам.

Последна промяна от globetrance на Вто 30 апр 2013 16:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Вто 30 апр 2013 13:58

при мен нещата бяха същите когато си взех колата. Същия мотор но в Голф

След близо година предпхоложих, че нещата са от маховик и смених комплекта - всякаш нещата се пооправиха. Карах си така 3 години. След което се оказа износен разпределителен вал и пробити повдигачи, след като почти спря да върви.

Сега колата мърка, но не съм убеден, че тогава е трябвало да сменямаховика, въпреки че имаше 2 санта луфт. Можеби по-стегнатата му пружина, е обирала вибрациите в някаква степен и е наомалила проблема, но не го е е решил. Феродовия си бе почти заминал.

Най-евтиното и безболезнено нещо е:

-да прегледате синхронизацията на 4-ти канал
-да видите впюрсканото количество гориво на 1-ви канал в студено и загряло положение
-да видите показанията на дюзи на 13-ти канал при студено и топло
-да отворите капака на клапаните и да видите състоянието на гърбиците на разпределителния вал, а също да се види и състоянието на повдигачите, състоянието на реглажните болтове, а и самият реглаж на дюзите.

След като си проверил всички тези неща и знаеш, че всичко е ок с тях, може да преминеш към смяна на съединител-маховик.

Принципно смяната на разпределителния вал, с чeрупковите лагери и повдичачи, е почти на половина по-евтин от подмяната на съединителя въпреки, че звучи по страшно :c020 .

Последна промяна от morfei1 на Вто 30 апр 2013 15:53, променено общо 1 път.

Върни се в “Дизелови агрегати”