Ауди А4 АНН 1,9 ТДИ 90 коня нестабилни обороти на празен ход

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Ауди А4 АНН 1,9 ТДИ 90 коня нестабилни обороти на празен ход

Мнениеот tisho_psg » Сря 07 ное 2012 18:35

Колата е А4, модел 2000г,мотора 1.9 ТДИ 90 коня с код АНН. Наскоро сменях ролки,ремъци (всички),водна помпа,термостат,антифриз,семеринги колянов вал,датчика за нивото на маслото на картера,горивен и всички останали филтри,въобще цялостно обслужване на двигателя наведнъж. Преди обслужването мотора работеше перфектно,нямаше никакви проблеми с празния ход-оборотите не помръдваха.След обслужването като взех колата видях,че си пали от раз както преди това,върви си прилично,но на празен ход оборотите играят в малък диапазон и се получава едно претрисане като се променят оборотите. Като загрее мотора това играене на оборотите намалява,но пак си го има.оборотите се изменят от 1840 на 1861 обикновено и този скок дразнещо се усеща в купето. Върнах колата в сервиза където я обслужваха да видят къде е проблема. Обадиха се на следващия ден и викат протекла е помпата и от там играят оборотите.Ядосах се и реших да сменя сервиза.Отидох при колегата Ventoman,свали помпата смени всички уплътнения,после на стенд,центровки и всичко каквото си трябва.Спря теча от помпата и каза,че електрония блок на помпата е ток и жица и няма как проблема да е от него,проверил го е. След слагането на помпата абсолютно същата история-проблема се запази :banghead:
Идея къде да търся проблема? Възможно ли е да НЕ е зацепен коректно ангренажния ремък и от там да идва проблема? Имам за смяна лагери на алтернатора,че шумят,възможно ли е да затяга алтернатора и от там да товари двигателя и да му мени оборотите на празен ход? На дълъг път или при по-високи обороти не се усеща нищо.Маховика е ОК.
Сигурен съм,че при обслужването нещо не е направено като хората,но не знам какво? На вагком не изписва грешки.
Моля за предложения къде да търся проблема?
Ventoman за сега не го откри.

mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Re: Нестабилни обороти на празен ход,Ауди А4,АНН 1,9ТДИ 90коне

Мнениеот mshbul » Сря 07 ное 2012 20:05

Неясно си го описал - само на празен ход ли е мененето на оборотите?

При мен се получи при смяна на едния ремък и ги менеше 7-8000 км, после ми смениха и ангренажния ремък и се оправи. Не можах да разбера от какво беше, но смятам, че някоя ролка е задържала леко и е било съвпадение със смяната на първия ремък.

Може да ти е от шайбата на алтернатора, ако е демпферна. Смени я.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Сря 07 ное 2012 21:02

tisho_psg написа:На дълъг път или при по-високи обороти не се усеща нищо.

Сменени са всички ремъци при мен наведнъж.Само при празен ход се усеща играенето на оборотите.При високи обороти няма проблем.Ролките са сменени също,мисля и шайбата на алтернатора е нова,но и да не е едва ли след обслужването точно ще почне да прави проблем.

Потребителски аватар
blade84
Автомобил: Vento
Двигател: AAZ

Мнениеот blade84 » Сря 07 ное 2012 21:20

На мен това ми се струва да са сменили некоя част по колата с дефектна такава, ама в такъв случай като си се върнал при тях пак е трябвало да знаят кво и е.

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пет 09 ное 2012 13:20

Колеги,имам лагер на алтернатора за смяна,защото алтернатора издава звуци при запален мотор.
Казаха ми,че от това може да играят оборотите на празен ход-или се върти трудно алтернатора и товари целия мотор като е на празен ход,пък и от него взима информация за оборотите таблото.
Дали може алтернатора наистина да е причина или да търся проблема на друго място???

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 09 ное 2012 13:35

За фрайлауфната ли ролка говориш или за самите лагери на динамото ?Оправи го. А "сигнала" за оборотите идва от ЕЦУ-то (компа). Вече къде е причината за играенето на оборотите :oops: .Да не е прекодирана на автомат ( колата пали адски лесно тогава)

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Пет 09 ное 2012 13:36

Може със сигурност!!!Потърси внимателно една прекрасна тема на Dobromirski точно за алтернатора и ролката! :да:

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пет 09 ное 2012 13:42

Мен това ме притесни :
tisho_psg написа:... Като загрее мотора това играене на оборотите намалява,но пак си го има.оборотите се изменят от 1840 на 1861 обикновено и този скок дразнещо се усеща в купето....

При тези обороти не оказва влияние как е ролката на динамото , инак за ниските обороти съм съгласен ,че може има влияние - все пак не се "поемат" пулсациите на мотора правилно

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Re: Нестабилни обороти на празен ход,Ауди А4,АНН 1,9ТДИ 90ко

Мнениеот tisho_psg » Пет 09 ное 2012 13:50

Леле,какви глупости съм написал! :oops: :oops:
Имал съм предвид 840-861об/мин. сложил съм по погрешка 1-ца отпред.
Значи ще сменям лагерите на динамото и дано се оправят оборотите,но интересното е,че почнаха да играят веднага след обслужването... :banghead:
Да препоръчате къде в София да отида да свалят,отворят алтернатора, да сменят каквото трябва и да си го върнат на колата?

samo_pechka написа:За фрайлауфната ли ролка говориш или за самите лагери на динамото ?Оправи го. А "сигнала" за оборотите идва от ЕЦУ-то (компа). Вече къде е причината за играенето на оборотите :oops: .Да не е прекодирана на автомат ( колата пали адски лесно тогава)

идея си нямам какво е фрайлауфната ролка? От динамото се чува звук и човека обслужил мотора (не смея да го нарека "майстора") каза,че е от лагера на алтернатора.

mshbul
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mshbul » Пет 09 ное 2012 19:40

Има едни, които имат всякакви части и ги разбират алтернатортите, но трябва да ги надзираваш, че да не строшат нещо друго.

Между Стамболийски и Тодор Александров на ул.Одрин от източната й страна.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пет 09 ное 2012 21:01

tisho_psg написа:....
идея си нямам какво е фрайлауфната ролка?....

Ето ти темата за ролката :) : viewtopic.php?f=24&t=149629 И виж някой да я види дали не са я прекодирали на автом. скор. кутия ( на ВАГ-ком) . Така колата никога няма проблем с топлия старт , но почва да претриса понякога .

Потребителски аватар
tisho_psg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tisho_psg » Пет 09 ное 2012 22:33

Ей т'ва е в България-отиваш при някой "майстор" да ти свърши някаква работа и той ти създава повече проблеми от колкото ти решава,или трябва да го гледаш в ръцете какво прави като надзирател в затвора за да няма щети :banghead:
Преди да обслужат мотора колата палеше от раз и на студен и на топъл мотор.И сега си пали само с поглед като е студен или топъл мотора,не знам защо да са я прекодирали на автоматик,освен защото са тъпи идиоти.Все пак не вярвам да е това.Всичко е чук,само дето претриса на празен ход и леко мърдат оборотите.Освен да отворят алтернатора и каквото има за правене да го правят.И така с всеки агрегат докато се оправи празния ход или фалирам :?
Предлагат ми алтернатор от морга за 80лв. от кола която работила до последно без проблеми.Предполагам,че ремонта на моя ще излезе повече пари? Дали да рискувам с алтернатор втора злоупотреба? Няма да се учудя ако след ремонт на моя се появят по-сериозни проблеми с него :?

Вече не смея на да давам на никои да пипа колата,да не осерът още нещо. Толкова ли няма добри майстори по тия коли в София?
vaskoto1 не се занимава с дизели а не му се занимава и с алтернатор :banghead:

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Пет 09 ное 2012 22:49

Я виж тука : viewtopic.php?f=13&t=7096 .Погледни и какво съм ти писал на ЛС

Icaka86
Автомобил:
Двигател:

Re: Нестабилни обороти на празен ход,Ауди А4,АНН 1,9ТДИ 90ко

Мнениеот Icaka86 » Вто 30 апр 2013 21:54

Колега пиши ,когато откриеш проблема с оборотите,че и при на баща ми пасата със същиа мотор AHH проблема е същия и си получи точно след смяна на ролки ремъци и масло!Симптомите са същите,точно както си ги описал!Благодаря предварително!

Icaka86
Автомобил:
Двигател:

Re: Ауди А4 АНН 1,9 ТДИ 90 коня нестабилни обороти на празен

Мнениеот Icaka86 » Нед 03 ное 2013 22:00

Здравейте колеги,искам да кажа,че е отстранен проблема с тресенето на обороти при пасата на баща ми,за който писах по-горе - 1.9 tdi AHH.Минахме през много дълъг път и хората ,които откриха проблема са един известен сервиз в Пловдив,не искам да правя реклама,но ако някой се интересува нека ми пише лично.Таа...по същество - в крайна сметка се оказа ,че смяната на ангренажа нямаше нищо общо с проблема,който се появи...на диагностика показваше,че ГНП-то променя порцийте гориво и съответно момчетата тръгнаха да проследят горивната с-ма - чистене на управлението на помпата,сменяне датчика за температура на горивото,дори сложиха за проба друга работеща помпа,но проблема си остана.Започнаха по метода проба-грешка да сменят доста части от колата с други работещи:дюзи + умната дюза,педал-потенциометър на газта,компютър,табло(заради имобилайзера в него),датчик колянав вал,та дори и с друг,здрав двумасов маховик я пробваха,ноо пак тресяха оборотите.Отворихме главата с предположения за проблем със изпускателен клапан ,но и там всичко си беше перфектно и въпреки това фрезоваха леглата на клапаните и обслужихме главата със всички гарнитури+нови хидравлични повдигачи.Поехме към правилния път,когато един от майсторите е предложил да се монтира за проба механично ГНП(без компютърно управление) и тогава колата се оправи и на празен ход държеше равномерни обороти.От там момчетата се насочиха към ел.инсталацията и това беше разковничето - проблемът беше в изолацията на инсталацията от компютъра към управлението на помпата.Те още в началото прозвъняха инсталацията,но нямаше проблем и това им бе отклонило вниманието от инсталацията,но когато смениха изолацията колата си замърка със стабилни обороти и със нейните си части.Стана ясно,че при оголена инсталация е правила смущение и е бъркала управлението на помпата,която е пускала неравномерно гориво.Имахме и оголен проводник към генератора,което също би довело до този проблем.Та това е от мен колеги,дано да съмбил полезен с тази информация!

Върни се в “Дизелови агрегати”